Sonja om forlovelsen:

- Jeg var fritt vilt

Kong Harald ser tilbake på kampen han kjempet for å få sin kjære Sonja.

VANT HVERANDRE: For mange var det helt utenkelig at daværende kronprins Harald skulle gifte seg med borgerlige Sonja Haraldsen i sin tid. I en ny bok snakker ekteparet ut om den tøffe tida, og motstanden de møtte i flere år. Her er de fotografert tidligere i år. Foto: Erik Edland, TV2 / NTB
VANT HVERANDRE: For mange var det helt utenkelig at daværende kronprins Harald skulle gifte seg med borgerlige Sonja Haraldsen i sin tid. I en ny bok snakker ekteparet ut om den tøffe tida, og motstanden de møtte i flere år. Her er de fotografert tidligere i år. Foto: Erik Edland, TV2 / NTB Vis mer
Publisert

Å ta med kjæresten sin hjem på middag for første gang er noe mange gruer seg til, men det kan tvilsomt måle seg med det kong Harald måtte gå gjennom i sin tid.

Det var ikke snakk om at han skulle få invitere frøken Sonja Haraldsen med på Slottet, og det var helt uaktuelt at en tronarving skulle være sammen med, og i hvert fall ikke gifte seg med, en med rødt blod.

Kjærlighet er derimot et spill uten regler, og den daværende kronprinsen kunne ikke noe for at han hadde forelsket seg i den borgerlige vestkantjenta. De møttes gjennom felles venner, og søt musikk begynte på sikt å oppstå mellom de to jevnaldrende ungdommene.

BYGDØY: Kongen uttaler seg for første gang om Durek Verrett. Video: Madeleine Liereng. Reporter: Ruben Pedersen Vis mer

- Fritt vilt

I dag er de som kjent landets konge og dronning, men det har ikke vært uten kamp. I den nye boka «Kongen forteller» snakker landets kongepar nå ut om den tøffe tida, som selv over 50 år etter vekker fram følelser og engasjement hos dem.

- Jeg var fritt vilt, sier dronning Sonja.

Hun refererer til perioden der avisene og ukebladene først hadde fått nyss om at hun muligens var kronprinsens kjæreste. Det var ennå ikke diskutert mellom konge og kronprins, men det stoppet likevel ikke medier fra å trykke fotografier og meningsmålinger.

YNDIGE: Lykken var til å ta og føle på da paret, som hadde hodlt sin kjærlighet skjult i ni år, forlovet seg. Foto: NTB
YNDIGE: Lykken var til å ta og føle på da paret, som hadde hodlt sin kjærlighet skjult i ni år, forlovet seg. Foto: NTB Vis mer

I perioden fra de to møtte hverandre til forlovelsen ble kunngjort i mars 1968, som varte i omtrent ni år, skjedde det mye for kjæresteparet. I boka skriver forfatter Harald Stanghelle at det var bred politisk enighet om at en kronprins ikke kunne gifte seg med en borgerlig kvinne.

Saken ble diskutert på flere regjeringskonferanser, der det ifølge forfatteren gikk både en og flere kuler varmt i salen. Monarkiet ville bli ødelagt, mente enkelte. Da statsminister Per Borten spurte kong Olav om hvem sønnens utkårede var, og svarte at han ikke visste noe om frøken Haraldsen, skal kongen ha sagt: «Det gjør da vel for pokker ikke jeg heller».

RETTE EKTEFOLK: I august 1968, et halvår etter at de forlovet seg, fikk Harald sin Sonja. Det var på ingen måte gitt. Foto: NTB
RETTE EKTEFOLK: I august 1968, et halvår etter at de forlovet seg, fikk Harald sin Sonja. Det var på ingen måte gitt. Foto: NTB Vis mer

Det sier sitt om hvor kontroversielt forholdet faktisk var. Dronning Sonja forteller:

- De åra var ikke lette. Det å kjenne seg uønsket er ikke noen god følelse. Så det var veldig vanskelig. All kritikken som kom var ikke enkel. (...) Så jeg lagde på en måte mitt eget mantra: De skal sannelig ikke få lov til å ødelegge meg helt. Men jeg følte meg ganske liten og ganske utrygg. Jeg var klar over at alle vurderte meg. Til slutt gikk det jo bra.

- Gjorde noe ulovlig

Med «de» refereres det til mediene, som skrev såpass mye om henne at Slottet flere ganger så seg nødt til å dementere at kronprinsen skulle gifte seg borgerlig. Samtidig forble det et tema far og sønn droppet å prate om, så det var heller ikke spesielt mange råd å få.

- Jeg gjorde noe ulovlig, da, i gåseøyne. Derfor snakket min far og jeg aldri om det. Veldig rart, forklarer kongen i boka.

Likevel var han aldri i tvil om at det skulle la seg gjøre.

VAR NEGATIV: Kong Olav ville nødig at sønnen hans skulle gifte seg med en borgerlig. Slik ble det derimot. Her poserer han side om side med svigerdatteren etter forlovelsen. Til høyre står den framtidige dronningas mor, Dagny F. Haraldsen. Foto: NTB
VAR NEGATIV: Kong Olav ville nødig at sønnen hans skulle gifte seg med en borgerlig. Slik ble det derimot. Her poserer han side om side med svigerdatteren etter forlovelsen. Til høyre står den framtidige dronningas mor, Dagny F. Haraldsen. Foto: NTB Vis mer

- Jeg regnet hele tida med at tida ville hjelpe oss. Trodde ikke det skulle ta så lang tid, men det eneste som kunne hjelpe oss, var tida, forklarer han.

Kong Olav lenge svært negativ til et ekteskap mellom Harald og Sonja, da han fryktet at folket ville snu seg mot kongefamilien. Han håpet Harald ville finne seg en prinsesse, og møtte aldri Sonja i løpet av de ni lange åra før forlovelsen omsider ble godkjent.

Sin egen 30-årsdag måtte Harald feire med middag på slottet uten Sonja, kjæresten gjennom åtte år, ved sin side. Men da Sonja få måneder senere selv fylte 30 år, ble hun invitert i selskap på kongeskipet.

Kronprins Harald var tydelig på at han ikke ønsket å gifte seg om han ikke fikk Sonja Haraldsen. Da han fortalte det til statsminister Per Borten skal det «ha blitt fart på sakene», sier han i boka.

Kongen ba om råd fra regjeringen og de parlamentariske lederne, men enda et år var gått innen svaret kom og kongen ga sitt «ja».

VANT GJENNOM: Sonja og Harald kunngjør forlovelsen 19.03 1968. Her er de på Slottet under pressekonferansen. Foto: Åsgeir Valldal / Dagbladet
VANT GJENNOM: Sonja og Harald kunngjør forlovelsen 19.03 1968. Her er de på Slottet under pressekonferansen. Foto: Åsgeir Valldal / Dagbladet Vis mer

- Som et filmmanus

Allerede dagen før forlovelsen begynte ryktene å gå. NTB hadde sendt ut en melding til norsk og utenlandsk presse om at en forlovelse ville bli kunngjort dagen etter klokka elleve. Til tross for sperrefrist sendte Danmarks Radio meldingen rett ut. NRK siterte Danmarks Radio, og hysteriet var i gang.

ISOLERT: Dronning Sonja forteller under åpningen av en kunstutstilling med Magne Furuholmen at det har vært trist å ikke kunne møte folk under coronapandemien. Video / Foto: NTB Scanpix. Vis mer

Presis klokka elleve 19. mars 1968 gikk stortingspresident Bernt Ingvaldsen på Stortingets talerstol og kunngjorde forlovelsen. Det til ellevill jubel fra folket. Bryllupet sto allerede samme høst, den 29. august, i Oslo domkirke.

Kong Harald og dronning Sonja har vært Norges kongepar siden kong Olavs død i 1991. Selv om Harald og Sonja har stått støtt ved hverandres side i alle år, var det en svært problematisk start på forholdet mellom kronprinsen og hans utkårede.

- Historien om Sonja og Harald er som et filmmanus. Kongelig møter borgerlig, de kjemper for kjærligheten, møter motgang, men får hverandre til slutt, og lever lykkelige resten av livet. Det skulle ikke forundre meg om det en dag blir spillefilm, har Se og Hørs kongehusekspert Anders Johan Stavseng tidligere uttalt.

LES OGSÅ: Forteller om alvorlig syk mor

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer