Dronning Margrethe:

- Jeg tror ikke jeg har ti år igjen

Danmarks dronning snakker ærlig om alderen.

FYLLER ÅR: Dronning Margrethe blir 80 år 16. april. I et intervju med Alt for Damerne forteller hun at årene har gått fort. Her er hun avbildet under det norske kongeparets 80-årsfeiring i 2017. Foto: NTB Scanpix
FYLLER ÅR: Dronning Margrethe blir 80 år 16. april. I et intervju med Alt for Damerne forteller hun at årene har gått fort. Her er hun avbildet under det norske kongeparets 80-årsfeiring i 2017. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

16. april fyller dronning Margrethe (79) av Danmark 80 år, men en stor feiring vil derimot ikke finne sted, til tross for at det egentlig var planlagt.

I begynnelsen av mars skrev nemlig det danske kongehuset i en pressemelding at festen blir avlyst som følge av coronautbruddet - som i disse dager påvirker en hel verden.

«I lys av utbredelsen av covid-19 og konsekvensene for samfunnet, har dronningen besluttet å avlyse alle planlagte aktiviteter og begivenheter i forbindelse med den kommende 80-årsdagen i april», lød meldingen fra det danske kongehus.

Også alle andre planer i kalenderen er foreløpig satt på vent.

KONGEN: – Norge er kjent som et tillitssamfunn. Nå er det et særskilt behov for å vise hverandre tillit. Video: NRK Vis mer

Ærlig om alderen

Men selv om feiringen er avlyst, er det et faktum at dronningen blir eldre, noe hun snakker åpent om i et intervju med det danske bladet Alt for Damerne.

Der forteller hun at hun ikke tror hun får oppleve sin egen 90-årsdag.

- Jeg tror ikke jeg har ti år foran meg. Det tror jeg ikke. Men vi får se. Jeg føler ikke at tida er på hell, men med en viss grad av realisme kan man vel si at det ikke er ti år foran meg, deler hun åpenhjertig.

SPREK: Dronning Margrethe sier hun føler seg frisk og sprek selv om alderen stiger. Foto: NTB Scanpix
SPREK: Dronning Margrethe sier hun føler seg frisk og sprek selv om alderen stiger. Foto: NTB Scanpix Vis mer

79-åringen understreker imidlertid at hun fortsatt er frisk og sprek, og forteller at hun ikke helt kan forstå at hun snart fyller 80 år. Hun føler seg heller ikke gammel, selv om man tenker at 80-åringer er nettopp det.

- Det jeg egentlig tenker mest over, er at jeg nå har vært over 50 i 30 år. Det er vel mer det enn noe annet. Jeg synes ikke det er så lenge siden jeg var 50. Men det er altså 30 år siden. Det er jo en menneskealder.

Og selv om dronningen sier ærlig at hun ikke tror hun har ti år igjen, er ikke dette noe som bekymrer henne.

- Det tar jeg egentlig veldig rolig. Jeg har det travelt, for jeg har 117 ting hele tiden, så nei, det spiller ikke noen stor rolle med årene nå, sier hun.

TALE: Dronning Elizabeth talte til det britiske folk under coronakrisen. Bilder fra BBC. Vis mer

Avlyser alt

Dronningens feiring er altså avlyst, og det er også alle andre arrangementer i tiden som kommer.

Dette inkluderer blant annet en planlagt deltakelse i 100-årsjubileet for gjenforeningen av Danmark og Sønderjylland, som etter planen skulle blitt holdt i juli.

Derimot vil det arrangeres på nytt 15. juni neste år.

«Kongehusets deltakelse i markeringen skulle skjedd i dagene fra 9. til 12. juli», skrev kongehuset i en pressemelding tidligere denne måneden, ifølge Ekstra Bladet.

Kongehus over hele Europa har avlyst kommende arrangementer på bakgrunn av coronapandemien, inkludert den norske kongefamilien.

TALE: Dronning Elizabeth talte til det britiske folk under coronakrisen. Bilder fra BBC. Vis mer

Historisk tale

At en hel verden står i en spesiell situasjon om dagen, er det ingen tvil om. Derfor har flere kongelige også uttalt seg om coronapandemien - deriblant dronningen av Danmark.

Margrethe har aldri før talt direkte til det danske folk i en krisesituasjon, så det ble historisk.

- Den skjebnen deler vi med hele Europa, ja, resten av verden. Mange er blitt smittet av coronaviruset, og flere vil bli det. Jeg kan godt forstå at man er urolige. Vi har blitt vant til at verden er åpen. Nå er grensene lukket. Det kan virke skremmende og uvirkelig, åpnet 79-åringen med.

Videre la hun til hvor viktig det er at alle følger myndighetenes råd.

- Det (coronaviruset, journ.anm.) sprer seg som ringer i vannet, og det går fort. Det sprer seg i en lang og farlig kjede. I den kjeden vil mennesker dø, påpekte dronningen.

- Det er den kjeden vi skal bryte, og som vi kan bryte, la hun til.

PÅSKEHILSEN: Kongeparets hilsen fra Kongsseteren i Oslo, der Kongen og Dronningen skal tilbringe årets påske. Video: Kongehuset Vis mer

LES OGSÅ: Bekrefter nytt prosjekt

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer