TRONEARV: I et åpent intervju hos Skavlan forteller prinsesse Märtha Louise om tiden som lite barn da debatten om hvor vidt Märtha eller Kronprins Haakon skulle bli Norges neste trone-arving. Video: NRK Vis mer

Märtha Louise:

- Jeg tenkte at det hadde vært så mye enklere hvis jeg var gutt

Diskusjonen om hvem som skulle arve tronen av Märtha Louise og Haakon Magnus varte helt til prinsessen var i tenårene.

(SEOGHØR.NO): Hadde prinsesse Märtha Louise (45) blitt født i dag hadde hun arvet retten til å bli Norges monark.

Kvinner og menn er siden 1990 likestilte som arverettigede, men med unntak for dem som er født før 1990. Dette innebærer at kronprins Haakon (43) står før storesøsteren i arvefølgen.

I et intervju med Skavlan, som sendes på NRK fredag kveld, åpner prinsesse Märtha Louise seg nå om den årelange debatten om hvem som skulle overta tronen av henne og Haakon.

- Det var mye diskusjon om jeg skulle bli dronning eller om min bror skulle ta over. Og jeg tror nok at i hele denne runden, fordi jeg er så sensitiv, tok dette innover meg og tenkte at det hadde vært så mye enklere hvis jeg var gutt, så hadde alle sluppet alt dette her, forteller hun.

Selv om disse debattene startet allerede da prinsessen var barn, så fikk hun med seg alt.

- Ja, altså dette var helt åpent i familien. Vi diskuterte både med statsministeren og kongen. Alle var liksom med å diskutere disse tingene, forklarer hun til Fredrik Skavlan.

  • Se videoklipp øverst i saken.

Saken fortsetter under bildet.

ÅPENHJERTIG: Hele intervjuet med prinsessen kan ses på Skavlan fredag kveld. Foto: NRK
ÅPENHJERTIG: Hele intervjuet med prinsessen kan ses på Skavlan fredag kveld. Foto: NRK Vis mer

Märtha Louise, som i 2002 offisielt ga avkall på tiltaleformen Hennes Kongelige Høyhet fordi hun ønsket å være selvstendig næringsdrivende, har tidligere uttalt stor lettelse over at det er lillebroren Haakon som en dag skal styre landet.

- Jeg hadde jo vokst opp med at det var Haakon som skulle ta over, som skulle bli kronprins. Det var veldig innarbeidet i meg. Det var aldri noe ønske fra min side at jeg skulle ta over, sa hun til Tara i fjor vår.

- Jeg husker min bestefar, Kong Olav 5., sa at «man kan ikke ta en hest ut av racet når det allerede er startet». Heldigvis ble loven endret til at «for barn født etter 1990, der arver den førstefødte tronen». Ingen tilbakevirkende kraft. Og jeg er så glad for at det ble ham, fortalte hun til bladet.

I dag er prinsessen nesten like kjent for sin engleskole og foredragsvirksomhet som for sin rojale tittel.

«Skavlan» ser du på NRK 1 fredager kl. 21.25.

LES OGSÅ: Märtha og Ari sammen på hesteshow