Kronprinsesse Mette-Marit med kronisk lungesykdom:

- Jeg opplever at det er mye omsorg der ute

Kronprins Haakon takker for støtten på sitt første oppdrag etter sykdomsavsløringen.

MØTTE PRESSEN: - Hennes kongelige Høyhet kronprinsesse Mette-Marit har fått konstatert en kronisk lungesykdom som i perioder vil kunne begrense utøvelsen av hennes offisielle program, sto det i en pressemelding fra kongehuset. I dag møtte kronprins Håkon pressen etter et skolebesøk. Video: Per Ervland Vis mer

I går avslørte kronprinsesse Mette-Marit (45) at hun har fått påvist sykdommen kronisk lungefibrose. Det fortalte hun til NRK i en lengre nyhetssending.

Hun valgte å gå offentlig ut med sykdommen fordi hun i tiden framover er nødt til å begrense arbeidsmengden. Allerede i dag avlyste hun sitt offisielle besøk på Søndre Nordstrand i Oslo, der hun og kronprins Haakon (45) skulle besøke politi og skole i bydelen.

Det endte med at kronprinsen måtte på jobb alene i dag, uten sin kone. Og utenfor Bjørnholt skole i bydel Søndre Nordstrand, valgte han å snakke til pressen om kronprinsessens helsetilstand.

Takker for støtten

- Nå tror jeg vi sa det meste i går, men det er klart at dette er noe vi er sammen om, og som vi håndterer litt etter hvert som tingene dukker opp.

På spørsmål om hvordan kronprinsen har opplevd støtten fra folket, svarer Haakon:

- Jeg opplever at det er mye omsorg der ute. Det er veldig hyggelig, og fint å ta med seg på veien videre. Vi har visst om dette ganske lenge, så dette er en situasjon som fortsetter, som vi har levd med noen år allerede, men nå vet vi litt mer om årsaken.

- Jeg tror det var riktig å fortelle om dette på nåværende tidspunkt, i og med at kronprinsessens program må justeres noe innimellom, men det tror jeg vi klarer.

TAKKNEMLIG: Kronprinsen måtte på jobb alene i dag, og brukte blant annet anledningen til å takke for støtten. Foto: Andreas Fadum
TAKKNEMLIG: Kronprinsen måtte på jobb alene i dag, og brukte blant annet anledningen til å takke for støtten. Foto: Andreas Fadum Vis mer
STOR INTERESSE: Pressekorpset var på plass for å dokumentere kronprinsens første oppdrag etter et kronprinsessens kroniske sykdom ble offentlig kjent. Foto: Andreas Fadum
STOR INTERESSE: Pressekorpset var på plass for å dokumentere kronprinsens første oppdrag etter et kronprinsessens kroniske sykdom ble offentlig kjent. Foto: Andreas Fadum Vis mer

Ble tatt varmt imot

Ifølge Se og Hørs kongehusekspert, Anders Johan Stavseng, som er til stede utenfor skolen, ble kronprins Haakon tatt varmt imot da han ankom tidligere på dagen.

Han ble møtt med applaus fra elever i kantina, før en annen elev sang for ham. Han fikk også se en kortfilm fra lokalsamfunnet, før han fikk snakke med elever, politi og fikk en omvisning på skolen.

Artikkelen fortsetter nedenfor.

I GODT HUMØR: Kronprins Haakon virket ved godt mot da han besøkte Bjørnholt skole torsdag. Til høyre står Oslos ordfører, Marianne Borgen. Foto: Andreas Fadum
I GODT HUMØR: Kronprins Haakon virket ved godt mot da han besøkte Bjørnholt skole torsdag. Til høyre står Oslos ordfører, Marianne Borgen. Foto: Andreas Fadum Vis mer
ALENE PÅ JOBB: Kronprins Haakon møtte alene opp til møte med politiet torsdag etter at Mette-Marit meldte avbud. Foto: NTB Scanpix
ALENE PÅ JOBB: Kronprins Haakon møtte alene opp til møte med politiet torsdag etter at Mette-Marit meldte avbud. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det er fortsatt uvisst om kronprinsesse Mette-Marit kommer til å delta på kveldens stortingsmiddag på Slottet.

- Det blir spennende å se om hun dukker opp sammen med resten av kongefamilien under Nobel-festlighetene i desember. Mette-Marit har full støtte i folket i den vanskelige tida. Det er bare å krysse fingrene for at hun får en god og effektiv behandling som virker raskt og som den skal, fortalte kongehusekspert Anders Johan Stavseng tidligere i dag.

Positiv til framtiden

I den lengre nyhetssendingen på NRK onsdag kveld, fortalte kronprinsesse Mette-Marit at hun har slitt med helsa i flere år. De siste årene har plagene forverret seg, og hun har derfor vært gjennom en rekke undersøkelser for å få en diagnose.

- Vi ser nå at i den perioden jeg skal inn i med videre utredninger og mulig behandling, så kommer jeg til å være en del borte. Det gjør at vi er nødt til å fortelle om det uten at det blir mye spekulasjoner rundt det, sa hun til NRK.

Hun påpekte videre at hun er takknemlig for at hun oppdaget sykdommen såpass tidlig, og at hun er positiv til framtiden.

Kronprinsessens lege, professor Kristian Bjøro ved Rikshospitalet, tok også del i NRKs nyhetssending. Han forklarte at nettopp fordi sykdommen er oppdaget tidlig, er han optimistisk til å kunne kontrollere utviklingen på en bra måte.

Behandlingen foregår på Rikshospitalet i Oslo, som samarbeider med leger fra utlandet. Professoren fortalte at årsaken til sykdommen er ukjent. Lungefibrose kan i noen tilfeller komme av miljømessige eller livsstilsmessige forhold, men dette skal ikke være årsaken for kronprinsessen.

- Her tror vi det dreier seg om autoimmunitet. Det er en betegnelse som sier at det er kroppens immunforsvar som angriper eget vev og kroppens egne celler, sa legen til NRK.

Saken fortsetter nedenfor.

Helseproblemer

Kronprinsessen har hatt flere helseutfordringer de siste årene. Senest i november bekreftet kongehuset at Mette-Marit hadde fått krystallsyke.

Ifølge Helse-Norge er krystallsyke en av de vanligste årsakene til svimmelhet. Sykdommen er ufarlig og vanligvis forbigående, selv om det hender at man får tilbakefall. Sykdommen oppstår på grunn av en feilfunksjon i buegangene i det indre øret.

Da Mette-Marit gjestet P3Morgen i desember, fortalte hun at hun var på bedringens vei, og da hun oppdaget sykdommen, trodde hun at hun hadde kommet tidlig i overgangsalderen.

- Jeg satt i et møte med Haakon og svigermor og svigerfar og flere fra ledergruppa vår, også snudde jeg hodet raskt og da var det akkurat som om hele verden begynte å bevege seg, fortalte hun den gang.

Kronprinsesse Mette-Marit har også de siste årene slitt med lungebetennelse og prolaps i nakken - som hun i 2013 ble operert for.

LES OGSÅ: - Visste om kronprinsessens sykdom