- Jeg har vokst opp med en mor som snudde på hver ei krone

Mette-Marit rynker ikke på nesen over datostempling.

SEOGHØR.NO: I dag er det verdens miljødag. Kronprinsessen benyttet dagen til å besøke Matsentralen i Oslo, som eies av Kirkens Bymisjon, Blå Kors, Frelsesarmeen, Evangeliesenteret og IOGT.

Matsentralen er opprettet for å skape miljøgevinster ved å redusere matsvinn. Fattige og vanskeligstilte får tilgang til god overskuddsmat som ellers ville blitt kastet.

Mer enn en tredjedel av all mat som produseres blir kastet, og utgjør et betydelig miljøproblem for samfunnet, skriver Slottet på sine hjemmesider.

Hvert år ekspederer Matsentralen over 600 tonn mat som nærmer seg datostempling ut til 50 brukersteder i Oslo-området.

Snakket med frivillige

Mette-Marit fikk en omvisning i mathallen og på kjølerommet, og hun fikk også snakket med de frivillige som pakker maten som er donert.

BLOMKÅL: Kronprinsesse Mette-Marit inspiserer noen av matvarene som går til trengende i Osloområdet. Foto: Anders Johan Stavseng
BLOMKÅL: Kronprinsesse Mette-Marit inspiserer noen av matvarene som går til trengende i Osloområdet. Foto: Anders Johan Stavseng Vis mer

De siste ukene har datostemplingsdebatten rast i Norge, og Mette-Marit avslørte overfor Se og Hør at hun slettes ikke er prippen når det kommer til mat.

- Spiser kronprinsfamilien mat som er gått ut på dato?

- Ja, det gjør vi absolutt. Jeg er vokst opp med en mor som har snudd på hver eneste krone, så det er noe jeg har svært høy terskel på, det å kaste mat, svarte hun. 

- Det kommer selvfølgelig an på hva slags matvarer det er, la hun raskt til.

Mange går sultne til sengs

På møtet i Matsentralen kom det også frem at mange faktisk går sultne til sengs i Norge, selv om mange har det bra.

- Hva er Kronprinsessens tanker rundt dette?

- Jeg vet jo det er en utfordring, for jeg har jobbet tett med dette, ettersom jeg har sittet i styret for Kirkens Bymisjon, sa hun. - Og det er veldig fint å bli minnet på dette på en dag som dette!

Kronprinsessen understreket at det er viktig å se klima og miljø i sammenheng med mat.

- Det kommer ikke til å være nok mat til alle om vi fortsetter slik vi gjør i dag, sa Mette-Marit.

I helgen drar Mette-Marit til New York, og mandag skal hun holde tale i FN.

 

LES OGSÅ: Mette-Marit besøkte hønsegård