Prinsesse Sofia:

- Jeg har vært i krise

Prinsesse Sofia forteller at hun har slitt med å finne ro i prinsesserollen.

NY SERIE: Prinsesse Sofia forteller åpenhjertig at hun har slitt med å finne ro i prinsesserollen i en ny dokumentar på svensk tv. Vis mer
Publisert

Før prinsesse Sofia (35) av Sverige giftet seg med prins Carl Philip (41) i 2015 og dermed ble prinsesse, var hun en omdiskutert «Paradise Hotel»-deltaker som stadig var å se i sladrepressens spalter.

Prinsessen havnet på en tredjeplass i den kjente skandalerealityen i 2005, og har også gjort karriere som glamourmodell. Med årene har hun likevel klart å riste skandalestempelet av seg.

KJEDELIG: Det er ikke alltid like lett å holde 100% fokus under lange forsamlinger. Det fikk den svenske kongefamilien føle på nylig. Video: Expressen TV Vis mer

Sofia har mildt sagt gått gjennom en stor endring, og har etablert seg godt i den svenske kongefamilien. Hun har fått sønnene Alexander (4) og Gabriel (2) sammen med prinsen.

Veien dit har ikke bare vært lett, og prinsessen har tidligere snakket åpent om at hun har opplevd hets og hatske kommentarer på internett.

I en ny tv-dokumentar avslører prinsesse Sofia nå at hun har slitt med å finne sin rolle som kongelig.

- Siden jeg ble prinsesse, har jeg gått gjennom mange identitetskriser. Hvem er jeg egentlig, sier 35-åringen i dokumentaren, gjengitt av Billedbladet.

HARD MOTBØR: Prinsesse Sofia har opplevd mye kritikk opp gjennom årene. I en ny dokumentar letter hun på sløret om prinsesserollen. Foto: NTB Scanpix
HARD MOTBØR: Prinsesse Sofia har opplevd mye kritikk opp gjennom årene. I en ny dokumentar letter hun på sløret om prinsesserollen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Kan være meg selv

TV4-dokumentaren fått navnet «Prinsesse Sofia - Project Playground», og har premiere i Sverige 3. september. I dokumentaren følges 35-åringen på en reise i Sør-Afrika, der hun driver veldedig arbeid gjennom organisasjonen Project Playground.

Prinsessen grunnla organisasjonen sammen med makkeren Frida Vesterberg i 2010, og jobber hovedsakelig med å bedre barns rettigheter og livskår.

PROFILERT PAR: Prinsesse Sofia og prins Carl Philip på det svenske kongeparets Nobelmiddag i 2016. Foto: TT/ NTB scanpix
PROFILERT PAR: Prinsesse Sofia og prins Carl Philip på det svenske kongeparets Nobelmiddag i 2016. Foto: TT/ NTB scanpix Vis mer

- Her i Sør-Afrika har jeg jo en slags identitet, og når jeg kommer hjem, så har jeg en annen. Her kan jeg bare være meg selv, sier prinsesse Sofia i dokumentaren.

- Jeg tror på en måte på at jeg med min innsats kan gjøre en forskjell, legger hun til.

Dokumentaren fokuserer på det veldedige arbeidet organisasjonen driver, men den inneholder også åpenhjertige intervjuer med prinsesse Sofia - blant annet om morsrollen og livet i offentligheten.

- JEG STREVER: Hennes Kongelige Høyhet prinsesse Madeleine røpet hos «Skavlan» at hun aldri har vent seg til å være i oppmerksomhetens sentrum. - Jeg strever med det, sier svenskeprinsessen. Video: NRK Vis mer

Det lover den kjente og rutinerte programlederen Renée Nyberg (54), som skal lose tv-publikumet gjennom den kongelige dokumentaren.

- Jeg og prinsessen snakket blant annet om de store kontrastene i livet hennes, og om fordommer rundt bakgrunnen hennes, sier Nyberg i en pressemelding, ifølge Expressen.

- En vegg av hat

Prinsesse Sofia har tidligere møtt hard motbør grunnet sin bakgrunn som glamourmodell og realitydeltaker. Nyberg hinter til at tv-seerne vil få høre mer om dette i den nye dokumentaren, som slippes neste uke.

35-åringen har fortalt om mange av de samme utfordringene i tidligere intervjuer. I 2017 snakket prinsessen ut om netthatet hun opplevde da hun først begynte å date prins Carl Philip.

TABBE: Petra Marklund har i ettertid blitt kritisert for ikke å bruke riktig tiltaleform da hun under Victoriadagen henvendte seg til kronprinsessen. Video: SVT Vis mer

- Det var som å møte på en vegg, sa hun i podkasten «Jakten på likes».

I podkasten sa den svenske prinsessen at hun i starten ikke klarte å stenge ute de negative kommentarene som strømmet inn i sosiale medier.

- Det gikk veldig inn på meg, men det er dette som har gitt meg en enorm forståelse for hva de unge i dag utsettes for daglig. Det er vanskelig å vite hva man skal gjøre og hvem man bør snakke med. Akkurat sånn tror jeg mange har det i dag, og det har jeg full forståelse for, sa Sofia videre.

De senere årene har prinseparet derfor - med god grunn - engasjert seg sterkt i kampen mot netthets.

«Netthets kan aldri aksepteres. Vi sier ifra nå! Hatet finnes overalt, i alle samfunn, alle yrker, kjønnsidentiteter og aldre. Vi vet det, og det er nok nå», skrev de i et innlegg på Instagram i oktober i fjor.

LES OGSÅ: - Føles ikke engang virkelig

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer