Prinsesse Märtha Louise:

- Jeg har brutt med all kongelig etikette

Prinsesse Märtha Louise hevder at ingen kongelige før henne har gjort det hun gjør i dag.

EGNE VEIER: Prinsesse Märtha Louise mener hun har brutt med all kongelig etikette ved å gå egne veier. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
EGNE VEIER: Prinsesse Märtha Louise mener hun har brutt med all kongelig etikette ved å gå egne veier. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet Vis mer
Publisert

I 2002 ga prinsesse Märtha Louise (47) offisielt avkall på tiltaleformen «Hennes Kongelige Høyhet», som følge av at hun ønsket å være selvstendig næringsdrivende.

Siden den gang har prinsessen imponert stort med sine gründerideer, og pågangsmot for å få til noe eget.

Fredag gjestet den 47 år gamle prinsessen det populære TV-programmet «Lindmo» på NRK, der de blant annet snakket om hvordan prinsessen har gått imot det de tradisjonelle kongelige medlemmer gjerne gjør.

- Jeg har jo brutt med det å være kongelig på en tradisjonell måte. (..) Jeg er gründer, har to selskaper og begynt å tjene mine egne penger - som ikke andre kongelige har gjort før meg. Så det er det jeg mener med at jeg har brutt all kongelig etikette, uttalte Märtha.

Suksess

Rett før Märtha gjestet showet, hadde prinsessen vært i New York der hun mottok en pris under en konferanse for kvinnelige gründere, noe hun uttrykte stor stolthet over.

GITT UT FLERE BØKER: Prinsesse Märtha Louise (t.h.) og Elisabeth Nordeng presenterte boken «Sensitive barn» tidligere i år.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
GITT UT FLERE BØKER: Prinsesse Märtha Louise (t.h.) og Elisabeth Nordeng presenterte boken «Sensitive barn» tidligere i år. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Märtha har nemlig jobbet hardt for å komme dit hun er i dag. Siden 2002 har hun blant annet gitt ut flere bøker, blitt en ettertraktet foredragsholder, engasjert seg i kulturformidling og startet flere selskaper.

Hun står blant annet bak den såkalte «engleskolen», selskapet Soulspring, som hun sammen med venninnen Elisabeth Nordeng startet. Det har de frem til september i år har gitt kurs i åndelig dimensjoner. I dag driver hun aktivt med hest og nettsiden Hest360, som hun driver sammen med Therese Alhaug og Geir Kamsvåg.

Under «Lindmo» fredag kveld snakket Märtha åpenhjertig om de to lidenskapene, som man kanskje tenker er to vidt forskjellige ting.

Det mener imidlertid ikke prinsessen.

- Det går egentlig mye ut på det samme. Kontakten med hesten er den samme følelsen. Den kontakten er på et plan som ikke er gjennom ord, men gjennom følelser. (..) Det er en språkløs kontakt som man har med hestene, som man også har til disse andre tingene, sier hun.

- Ble ikke sett

Selv om det nye firmaet, Hest360, er et relativt nytt prosjekt for Märtha, har lidenskapen for hest vært der siden hun var liten.

NÆRT FORHOLD: Prinsesse Märtha Louise med hesten Lenaro i 1999. Foto: NTB scanpix
NÆRT FORHOLD: Prinsesse Märtha Louise med hesten Lenaro i 1999. Foto: NTB scanpix Vis mer

Allerede som åtteåring begynte hun med ridning, men la opp som profesjonell sprangrytter for 16 år siden. Hun var på et høyt nivå i sprangridning i mange år, og fikk mange gode plasseringer i en rekke internasjonale mesterskap før hun la opp.

Til Lindmo forteller Märtha at hesteinteressen på mange måter har reddet henne. Spesielt i tenårene, og gjennom vanskelige perioder.

- Som alle tenåringen synes jeg det var utrolig vanskelig å være tenåring. Det var mye trykk fra mediene. Jeg synes det var vanskelig å finne meg selv. Jeg visste ikke hva jeg skulle bli. Kunne jeg bli noe? Alle disse spørsmålene, alle opplever i tenårene. Man er veldig sårbar, uttalte Märtha.

Saken fortsetter nedenfor.

Som liten opplevde Märtha at svært få tok hun for den hun var.

- For meg var det en veldig stor kontrast med at de enten dømte meg for mye ned for å være prinsesse, eller hauset meg for mye opp for å være prinsesse. Jeg ble sjelden sett for den jeg var, fortalte hun.

- Hesten dømte meg ikke

Märthas forhold til hester er noe hun har snakket om en rekke ganger tidligere. I et intervju med det internasjonale hestemagasinet EQUILIFE i 2016, fortalte hun at en av årsakene til at hun trivdes så godt på hesteryggen, var at hun fikk være seg selv.

- Det beste var at hesten ikke hadde noen idé om hvem jeg var. Hesten ga blaffen i om jeg var prinsesse eller «jenta i gata». Den dømte meg ikke på grunn av status eller slektstre, slik mange gjorde, den bare lystret meg, fortalte hun og la til:

- Den verken smisket, gjorde det lettere for meg, eller var ute etter pengene mine fordi jeg var prinsesse. Ga jeg de rette kommandoene, gjorde den som jeg sa. Ga jeg feil signaler, ja så lystret den ikke. Så enkelt som det.

Saken fortsetter under.

Følger mammas fotspor

Märtha Louises store interesse for hest ser ut til å ha smittet over på døtrene.

I oktober i fjor imponerte Leah Isadora (13) stort på hesteryggen da hun deltok på ponnigaloppen under Oslo Horse Show, hvor hun vant konkurransen sammen med ponnien Freud.

En tydelig stolt Märtha Louise la ut følgende bilde på Instagram med bildeteksten «Noen gjør det bra i familien uten å brekke beinet i #kohs. Leah vant ponnigaloppen søndag på verdens beste Freud».

Sammen med søstrene Maud Angelica (15) og Emma Tallulah (10) driver Leah Isadora også med den krevende grenen «voltige» i Lommedalen Ride- og kjøreklubb. Grenen er en blanding av turn og dans på en hest mens den er i bevegelse.

Under Oslo Horse show i 2016 opptrådte alle tre søstrene i denne grenen.

Den gang var Leah utkledd som Wendy fra Peter Pan, og underveis lå hun strak over skuldrene til to av teammedlemmene på hesten.

LES OGSÅ: Avslører absurd kontrakt-krav

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer