Kongen om barnebarnets tale:

- Jeg hadde ikke greid det

Kong Harald åpner opp om Maud Angelica Behns tale i farens bisettelse.

TALTE: Ari Behns eldste datter, Maud Angelica, brøt ut i gråt da hun framførte sine minneord om Ari Behn. Bilder fra NRK. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prinsesse Märtha Louise (49) og avdøde Ari Behns eldste datter, Maud Angelica Behn (17), har fått enorm oppmerksomhet i forbindelse med talen hun holdt i farens bisettelse i januar.

I februar ble hun tildelt årets akuttpsykiatripris for talen, og ble hedret for sin åpenhet rundt psykiske lidelser og selvmord.

I etterkant har 17-åringen uttalt at det var viktig for henne å holde talen, og nå hylles hun av bestefar, kong Harald (83). I den nye boken til Harald Stanghelle, «Kongen forteller», åpner kong Harald opp om Ari Behns selvmord, men også om Maud Angelicas varme tale.

- Hadde ikke greid det

Hun sto ved sin fars båre under bisettelsen i en fullsatt Oslo domkirke. Kongen selv forteller at han ikke hadde greid å holde barnebarnets tale.

«Det var sterkt å høre den. Jeg hadde ikke hørt den på forhånd, men visste hun skulle gjøre det. Hun hadde holdt talen for en liten krets ved båren da den sto på Ullevål sykehus. Der var ikke jeg», forteller kongen i boken.

HYLLES: Kong Harald mener han ikke hadde klart å holde talen Maud Angelica holdt for sin far i Oslo domkirke. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
HYLLES: Kong Harald mener han ikke hadde klart å holde talen Maud Angelica holdt for sin far i Oslo domkirke. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

«Det var en sterk tale. Jeg var stolt over henne. «At hun greide det» tenkte jeg. Det hadde ikke jeg greid», fortsetter han.

Maud Angelica var 16 år da hun mistet faren, selv mistet kongen mora si som 17-åring.

«Jeg har tenkt på akkurat det», sier kongen i boken, og forteller åpenhjertig at det på en måte har kommet tilbake etter å ha sett et barnebarn holde tale ved sin fars kiste.

«Det er derfor jeg sier at jeg ikke kunne greid å holde den talen», forteller kong Harald om barnebarnets tale, som kan ha reddet liv.

- Jeg elsket deg

- Jeg vil si til alle som har gått gjennom dette - det finnes alltid en utvei. Selv om det ikke føles sånn. Det er folk der ute som kan hjelpe. Du kan få hjelp. Jeg ber deg med hele mitt hjerte, sjel og kropp - spør om hjelp. Det er aldri en skam. Det er en styrke, ikke en svakhet. Du kan også gå til en profesjonell, de er der for å hjelpe, sa Maud Angelica i kirken.

Hun avsluttet med å takke alle som hadde kommet for å minnes hennes far.

- Jeg husker så vidt siste gang jeg så deg. Det siste jeg sa til deg var sannsynligvis at jeg elsket deg. Jeg skulle så inderlig ønske at jeg kunne ha sagt hadet til deg, eller gitt deg tegningen min.

Åpne om Aris bortgang

I den nye boken åpner kongen også opp om Aris bortgang, og om valget om å snakke om dødsfallet i sin nyttårstale.

«Jeg var ikke i tvil om at det som hadde skjedd med Ari Behn burde være med i talen. Når hans familie valgte å være åpen om grunnen, så var det naturlig for meg å være det. Det ville vært helt feil om jeg ikke hadde tatt det med. Men det var vanskelig å finne de riktige ordene. Jeg snakket jo om våre barnebarns far», står det i boken.

PREGET: Kong Harald fokuserte på psykisk helse i årets nyttårstale, og snakket om Ari Behn. Video: NRK. Vis mer

Kongen sier videre at dødsfallet kom overraskende på, selv om familien var klar over at Ari slet.

«Vi var sammen da det skjedde. Det var et sjokk. Vi ble så overrasket, selv om vi visste at han hadde problemer. Det er smertefullt, og det tar lang tid å komme over».

Ari Behn var gift med prinsesse Märta Louise fra 2002 til 2016. Sammen fikk de døtrene Maud Angelica, Leah Isadora og Emma Tallulah.

I etterkant av farens bortgang har døtrene hyllet ham.

LES OGSÅ: Slik var Ebbas siste farvel med Ari

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer