Prins Daniel av Sverige:

- Jeg hadde flaks

Var på plass for å markere den viktige dagen.

ÅPEN: Prins Daniel av Sverige markerte Verdens nyredag. Foto: Johan Nilsson / TT / NTB
ÅPEN: Prins Daniel av Sverige markerte Verdens nyredag. Foto: Johan Nilsson / TT / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I 2009 gjennomgikk prins Daniel av Sverige (49) en nyreoperasjon som følge av en medfødt nyresykdom.

Prinsen snakket for første gang offentlig om denne sykdommen i anledning Verdens nyredag i 2017, og siden har han blitt en av de aktørene som markerer denne dagen hvert eneste år.

I år var intet unntak, og i anledning Verdens nyredag 9. mars var prinsen på plass for å møte nyreforskere, samt for å markere den viktige dagen, som har som mål å synliggjøre viktigheten av nyrene.

Det melder det svenske nettstedet Hant.

HUMPETE: Svenske kronprinsesse Victoria og prins Daniel var vertskap for besøket det norske kronprinsparet hadde lagt til Stockholm. Første dag med besøk fikk en noe humpete start. Video: Caroline Vagle / Se og hør Vis mer

Fikk nyre av pappa

Prins Daniel, som selv gjennomgikk en nyretransplantasjon for 14 år siden, har tidligere uttalt at ikke alle har vært like heldige som det han var.

Da prins Daniel var 16 oppdaget han at han hadde svært dårlige nyreverdier. Senere skulle det vise seg at han led av en medfødt ikke-arvelig sykdom som førte til nedsatt nyrefunksjon.

I 2009 måtte dermed prinsesse Victorias (45) ektemann gjennomgå en nyretransplantasjon ved Karolinska universitetssykehus i Huddinge, hvor han fikk den nye nyren av sin far, Olle Westling.

KONGELIG: Utroskapsskandalen knyttet til grevinne Alexandra har skapt furore i Danmark. Reporter: Caroline Vagle. Video: Nora Skavhaug. Foto: Facebook/Det danske kongehus, Instagram/@denmarkinfrance, Dan Mariegaard. Vis mer

- Jeg var heldig

For to år siden valgte prins Daniel å fortelle sin historie til offentligheten. Det gjorde han på det svenske kongehusets offisielle Instagram-profil, hvor han blant annet fortalte om sine erfaringer med sykdommen.

«I dag er det Verdens nyredag. En dag som fremhever nyresykdommer og alle de som lever med dem. Globalt lever 850 millioner mennesker med kronisk nyresykdom. Selv er jeg en av dem», skrev prins Daniel, og la til;

«Men jeg var heldig: nyresykdommen min ble oppdaget i tide og etter en periode med dialyse fikk jeg en ny nyre, donert av min far. Ikke alle er like heldige. I dag vil jeg sende en spesiell tanke til alle de som lever med nyresykdom, til alle de som venter og kjemper, og til de som ventet forgjeves».

Kongehuset har for øvrig også lagt ut et bilde i anledning årets markering.

LES OGSÅ: Selger leiligheten

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer