- Jeg er opptatt av at barna skal få velge selv hva de leser

Tirsdag morgen gikk startskuddet for kronprinsessens litterære togreise.

Publisert
Sist oppdatert

SEOGHØR.NO: Kronprinsesse Mette-Marit har forlatt våren i Oslo til fordel for vinteren i nord. I dag starter hennes to dager lange litterære togreise i Nordland og Nord-Trøndelag, hvor hun skal skape leselyst hos folket.

Selv er kronprinsessen svært glad i å lese, og tirsdag sa la hun ikke skjul på at hun er opptatt av videreformidle dette til sine egne barn.

- Jeg er opptatt av at barna skal få velge selv hva de leser. Så prøver vi å kaste inn litt av de bøkene vi var opptatt av selv da vi var barn.

Togreisen har fått navnet «Litteraturtoget», og har som mål å skape møter med mennesker om litteratur og verdien av lesing! Kronprinsessen er selvutnevnt bokorm - og dette er et prosjekt hun selv har tatt initiativ til og virkelig brenner for.

MYE LITTERATUR: Kronprinsessen er glad i å lese, og ønsker nå å skape leseglede blant folket. Tirsdag morgen gikk startskuddet for kronprinsessens litterære togreise i Nord-Norge. Her fra bokhyllen som er installert om bord på toget. Foto: caroline Vagle
MYE LITTERATUR: Kronprinsessen er glad i å lese, og ønsker nå å skape leseglede blant folket. Tirsdag morgen gikk startskuddet for kronprinsessens litterære togreise i Nord-Norge. Her fra bokhyllen som er installert om bord på toget. Foto: caroline Vagle Vis mer

- Jeg hadde så lyst å formidle min store leserglede. Jeg er også glad i tog. På tog reiser vi langsomt. Som i bøkene, skriver kronprinsessen på Twitter som svar på hvordan idèen om Litteraturtoget kom til.

Kronprinsessen frykter at denne togreisen ikke blir så langsom som hun drømmer om:

- Jeg håper på sakte dager, men tror nok det blir alt annet enn det. Jeg står nok og river meg i håret på en eller annen perrong, svarer hun NRKbok i et Twitter-intervju om forventningene for turen.

Klokken 08.00 tirsdag morgen ble den kongelige lesehesten møtt med stormende jubel på togstasjonen i Bodø. Startskuddet for reisen gikk, og Mette-Marit så ut til å være klar for en tolv timers arbeidsdag i bokens navn.

NÆRT: Kronprinsessen tok seg god tid til å hilse på de fremmøtte.  Foto: caroline Vagle
NÆRT: Kronprinsessen tok seg god tid til å hilse på de fremmøtte. Foto: caroline Vagle Vis mer

Kronprinsessen var praktisk kledd i kåpe og trendy, lave sko.

Toget stopper på Fauske, Rognan, Mosjøen og Mo i Rana tirsdag, mens det fortsetter i morgen onsdag med stopp på Snåsa, Steinkjer og Stjørdal. På hver stasjon er det lagt opp til litterære arrangementer med ulike tema, og publikum kan besøke togets bokcafè og bibliotekvogn. Her kan man til og med få en sniktitt på kronprinsessens favorittbøker!

Det er også lagt opp til at du og jeg kan dele våre beste leseropplevelser med kronprinsessen i sosiale medier med #minbok. Mette-Marit har lenge vært en ivrig bruker av Twitter, og har i forbindelse med dette prosjektet også opprettet en Instagramkonto med navnet «litteraturtoget».

Kronprinsessens lenge planlagte togreise skulle egentlig gått av stabelen i oktober i fjor, men på grunn av kronprinsessens helsetilstand ble den utsatt. Nå er hun imidlertid klar for å spre om seg med leselyst lang Nordlandsbanen.

Seoghør.no følger kronprinsessen på den litterære reisen!

LES OGSÅ: Mette-Marit dukket opp i Pia Tjelta-kjole

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer