Kronprinsesse Mette-Marit:

- Jeg er ikke redd for døden

Kronprinsessens kroniske sykdom har endret synet hennes på flere ting i livet - blant annet døden.

KRONISK SYK: For ett år siden ble det kjent at kronprinsesse Mette-Marit hadde fått påvist kronisk lungefibrose. Sykdommen har endret synet hennes på flere ting. Foto: NTB Scanpix
KRONISK SYK: For ett år siden ble det kjent at kronprinsesse Mette-Marit hadde fått påvist kronisk lungefibrose. Sykdommen har endret synet hennes på flere ting. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

I oktober i fjor kom nyheten om at kronprinsesse Mette-Marit (46) hadde fått påvist sykdommen kronisk lungefibrose. Det kom frem i en pressemelding fra kongehuset.

- Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsesse Mette-Marit har fått konstatert en kronisk lungesykdom som i perioder vil kunne begrense utøvelsen av hennes offisielle program, het det i pressemeldingen.

Siden den gang har Mette-Marit vært betydelig mindre på jobb, men hun stiller likevel opp på jobb så ofte hun kan - ofte med kronprins Haakon (46), ved sin side. Dette for at han skal kunne steppe inn hvis kronprinsessen brått føler seg syk.

RØRENDE: En rørt Mette-Marit og kronprins Haakon hold tale for Ingrid Alexandra under den kongelige konfirmasjonslunsj. Video: NRK. Vis mer

I disse dager er kronprinsparet i Tyskland, der de blant annet besøker verdens største bokmesse i Frankfurt. Der har Mette-Marit som jobb å løfte frem norsk litteratur.

Nytt syn på døden

Mette-Marit debuterte i høst som redaktør for boken «Hjemlandet» sammen med forfatter Geir Gulliksen (55). I et intervju med VG fra besøket i Tyskland, forteller kronprinsessen at hun og Gulliksen snakket mye om livet da de jobbet.

NORSK LITTERATUR: Under besøket i Tyskland fremmer kronprinsessen norsk litteratur. Her er hun og kronprins Haakon i en bokhandel i Berlin. Foto: NTB Scanpix
NORSK LITTERATUR: Under besøket i Tyskland fremmer kronprinsessen norsk litteratur. Her er hun og kronprins Haakon i en bokhandel i Berlin. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I intervjuet kommer det blant annet frem at sykdommen Mette-Marit fikk påvist i fjor har påvirket synet hennes på døden. Tidligere var døden et vanskelig tema for henne. Det er ikke tilfellet lenger.

- Etter at jeg ble syk, så er jeg blitt helt avslappet på det. Nå har jeg gått så mange fine runder på akkurat det, så jeg ser ikke på døden som noe stort og mørkt lenger, sier kronprinsesse Mette-Marit til VG.

Hun legger til at hun ikke lenger er redd for døden, noe hun ser på som noe nytt, rart, fint og spennende.

- En stor gave

Også kronprinsen deler sine tanker rundt nettopp døden i intervjuet.

- (...) Vi har jo den eksistensielle angsten og det at vi skal dø. Vi vil helst overlevem det ligger i oss som et instinkt, men samtidig så er det sånn for meg at jeg går litt inn og ut av det. Det er noe der som skremmer meg litt, men jeg går ikke rundt og er redd for døden, det gjør jeg ikke, sier kronprinsen til VG.

I TYSKLAND: Kronprinsparet er for tiden i Tyskland, der de skal bli værende til 16. oktober. Foto: NTB Scanpix
I TYSKLAND: Kronprinsparet er for tiden i Tyskland, der de skal bli værende til 16. oktober. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Mette-Marit sier seg enig, og understreker at dette er noe han aldri har gjort. Hun beskriver det som «en stor gave» for dem at også hun har fått et nytt syn på døden.

Temaet er noe kronprinsparet snakker mye om når de er sammen, og Mette-Marit forteller at hun tror det har med alderen å gjøre. I takt med at barna deres blir eldre, blir også de eldre. Det er livets gang.

- Det er sånn det skal være. At disse små menneskene som vi har kjent siden de var bittesmå, skal vokse opp og bli store, få seg kjærester og sitt eget liv. Og når vi tenker på at det er sånn det skal være, så blir det ikke så vemodig lenger. Sånn er det bare, og jeg er veldig glad for at jeg nå klarer å forholde meg til det på denne måten, forteller kronprinsessen.

MØTTE PRESSEN: - Hennes kongelige Høyhet kronprinsesse Mette-Marit har fått konstatert en kronisk lungesykdom som i perioder vil kunne begrense utøvelsen av hennes offisielle program, sto det i en pressemelding fra kongehuset. Kronprins Haakon møtte pressen etter et skolebesøk. Video: Per Ervland Vis mer

Kronisk syk

Det har altså gått nesten nøyaktig ett år siden kronprinsessens kroniske sykdom ble kjent. Da fortalte hun til NRK at hun har slitt med helseutfordringer i noen år, og at plagene hadde blitt stadig større.

- Det viser seg at det er mer kronisk enn vi hadde håpet på, men det gjør også at litt flere brikker faller på plass, så for meg er det også en veldig stor lettelse, sa hun til NRK.

Hun var likevel optimistisk, og glad for at sykdommen ble oppdaget såpass tidlig. Siden den gang har programmet til kronprinsessen blitt noe kuttet ned på, da det er perioder der hun er inne til videre utredninger - og da ikke kan jobbe.

LES OGSÅ: - Jeg følte meg ekkel

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer