- Jeg er glad for at det er Haakon som tar over tronen

Märtha Louise avslører at hun aldri har hatt ønske om å bli dronning.

TAKKNEMLIG: Märtha Louise innrømmer at hun er glad for at det er lillebror Haakon Magnus som tar over tronen etter kong Harald. 
 Foto: NTB scanpix
TAKKNEMLIG: Märtha Louise innrømmer at hun er glad for at det er lillebror Haakon Magnus som tar over tronen etter kong Harald. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SEOGHØR.NO: Prinsesse Märtha Louise (44) er like kjent for sin engleskole og foredragsvirksomhet som for sin rojale tittel.

Hun har flere ganger åpnet seg om at hun har hatt vanskeligheter med å takle mediestyret gjennom oppveksten - og det å føle seg overeksponert. 

Hadde Märtha Louise blitt født i dag hadde hun arvet retten til å bli Norges monark. Men for 44 år siden var det forstatt slik at rekkefølgen gikk til de mannlige medlemmene av kongefamilien.

I et åpenhjertig intervju i den nyeste utgaven av bladet Tara, der den flotte prinsessen pryder forsiden, forteller Märtha at hun alltid har følt en stor lettelse over at det er lillebror Haakon Magnus (42) som en dag tar over tronen etter kong Harald (79).

- Jeg hadde jo vokst opp med at det var Haakon som skulle ta over, som skulle bli kronprins. Det var veldig innarbeidet i meg. Det var aldri noe ønske fra min side at jeg skulle ta over.

- Jeg husker min bestefar, Kong Olav 5., sa at «man kan ikke ta en hest ut av racet når det allerede er startet». Heldigvis ble loven endret til at «for barn født etter 1990, der arver den førstefødte tronen». Ingen tilbakevirkende kraft. Og jeg er så glad for at det ble ham, sier hun til bladet. 

Saken fortsetter under bildet. 

LOVEN BLE ENDRET: Ved grunnlovsendring i 1990 ble loven endret til at mann ikke lenger går foran kvinne i arverekkefølgen til den norske tronen, slik det var for Märtha Louise og Haakon. Her er de sammen i 1991. Foto: Aftenposten
LOVEN BLE ENDRET: Ved grunnlovsendring i 1990 ble loven endret til at mann ikke lenger går foran kvinne i arverekkefølgen til den norske tronen, slik det var for Märtha Louise og Haakon. Her er de sammen i 1991. Foto: Aftenposten Vis mer

- Det å være kongelig er «meg»

Da Märtha offisielt ga avkall på tiltaleformen Hennes Kongelige Høyhet i 2002, var det fordi hun ønsket å være selvstendig næringsdrivende og tjene sine egne penger.

Prinsessen er i dag gift med forfatter Ari Behn (43) og har døtrene Maud Angelica (13)Leah Isadora (11) og Emma Tallulah (7). Familien har blant annet bodd både i New York og London.

- Det er viktig at barna lærer engelsk. Ari bodde i London fra han ble født til han var tre-fire år, og hadde veldig lyst til å komme tilbake. Vi tenkte det var lurt å gjøre det før barna blir tenåringer, fortalte Märtha pressen i forbindelse med flyttingen.

BARNA SAMLET: Her er kongefamilien samlet under feiringen av kongeparets 25-års jubileum i januar. Fra venstre: Ari Behn, prinsesse Märtha Louise, Leah Isadora Behn, Emma Tallulah Behn, dronning Sonja, prins Sverre Magnus, kong Harald, kronprinsesse Mette Marit, kronprins Haakon, Maud Angelica Behn og prinsesse Ingrid Alexandra. Foto: NTB scanpix
BARNA SAMLET: Her er kongefamilien samlet under feiringen av kongeparets 25-års jubileum i januar. Fra venstre: Ari Behn, prinsesse Märtha Louise, Leah Isadora Behn, Emma Tallulah Behn, dronning Sonja, prins Sverre Magnus, kong Harald, kronprinsesse Mette Marit, kronprins Haakon, Maud Angelica Behn og prinsesse Ingrid Alexandra. Foto: NTB scanpix Vis mer

I dag bor familien på fem i landlige Lommedalen i Bærum. 

 

LES OGSÅ: Kronprinsparet klare for å «rulle» med russen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer