Kong Harald og dronning Sonja:

Inviterer folket til gullbryllup

- Det er hyggelig at kongeparet har reservert noen plasser til folket.

INVITERER: 29. august feirer kong Harald og dronning Sonja sitt gullbryllup. Feiringen av 50 år som mann og kone ønsker de at folket skal få ta del i.  Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
INVITERER: 29. august feirer kong Harald og dronning Sonja sitt gullbryllup. Feiringen av 50 år som mann og kone ønsker de at folket skal få ta del i. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Den 19. mars 1968 gikk det ut en offisiell melding fra Slottet om at forlovelse var inngått mellom kronprins Harald og «frøken» Sonja Haraldsen.

Et snaut halvår senere fikk Harald (81) sin Sonja (81) , da de to giftet seg i Oslo Domkirke den 29. august.

Nå 50 år senere, ønsker kongeparet å feire sitt gullbryllup med deler av det norske folk. Kongeparet ønsker å inviterer 200 av Norges innbyggere til å delta i festgudstjenesten i Oslo domkirke 29. august.

- Dersom du ønsker å være med på å feire gullbryllupet og delta på festgudstjenesten i Oslo domkirke 29. august 2018, kan du sende en epost til gullbryllup@slottet.no innen fredag 24. august 2018 klokken 16.00, heter det på Slottets nettside.

Videre skriver Slottet at invitasjonene vil bli fordelt etter «først til mølla»-prinsippet så langt plassene rekker, heter det videre.

ENDELIG: Sonja og Harald fikk omsider gi hverandre sitt ja etter ni års ventetid. Foto: NTB Scanpix
ENDELIG: Sonja og Harald fikk omsider gi hverandre sitt ja etter ni års ventetid. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Gjør som prins Harry

Se og Hørs kongehusekspert, Anders Johan Stavseng forteller at det er hyggelig at kongeparet har reservert noen plasser til folket. Dette er heller ikke første gang de inviterer deler av det norske folk til å feire sammen med seg.

- I forbindelse med markeringen av 25 år på tronen inviterte de også til en rekke hagefester rundt om i Norge. Også her blir folket representert, sier Stavseng.

At kongelige åpner opp for at flere enn medlemmer av kongefamilien skal få være med på feiringer og markeringer, er ikke ukjent i dag. Dette er noe Stavseng også påpeker, og trekker paralleller til det britiske prinsebryllupet i mai, hvor prins Harry (33) giftet seg med hertuginne Meghan (37).

- Kongeparet gjør som prins Harry. Han åpnet også opp til mange vanlige folk, blant annet noen av terrorofrene fra Ariana Grandes konsert i Manchester.

FORELSKET: Kong Harald, den gang kronprins Harald, hadde bare øyne for Sonja Haraldsen. Foto: NTB Scanpix
FORELSKET: Kong Harald, den gang kronprins Harald, hadde bare øyne for Sonja Haraldsen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Som et filmmanus

Kong Harald og dronning Sonja har vært Norges kongepar siden kong Olavs død i 1991. Selv om Harald og Sonja har stått støtt ved hverandres side i alle år, var det en svært problematisk start på forholdet mellom kronprinsen og hans utkårede. Dronning Sonja, som ble født Sonja Haraldsen, var nemlig borgerlig og ikke av kongelig ætt, slik tradisjonen tilsa at en dronning skulle være.

Det var langt fra alle som ønsket at den daværende 31-åringen fra Vinderen i Oslo skulle bli Norges neste dronning, og forholdet førte til stor debatt rundt monarkiets fremtid i Norge.

- Historien om Sonja og Harald er som et filmmanus. Kongelig møter borgerlig, de kjemper for kjærligheten, møter motgang, men får hverandre til slutt, og lever lykkelige resten av livet. Det skulle ikke forundre meg om det en dag blir spillefilm, har Se og Hørs kongehusekspert Anders Johan Stavsen tidligere uttalt.

FEIRER: Kronprins Håkon og Prinsesse Märtha Louise taler til Kong Harald og dronning Sonja under gallamiddagen på Slottet i anledning kongeparets 80-årsfeiring. Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer

Falt pladask

Første gang Sonja så sin kommende ektemann var da kongefamilien returnerte til Norge etter krigen. Da kronprinsparet steg i land på Honnørbygga foran Rådhuset i 1945, sto Sonja i speiderdrakt blant titusenvis av mennesker som ønsket kongefamilien velkommen tilbake.

Noen år senere - da hun var 14 år gammel, møttes Harald og Sonja på Hankø i forbindelse med seiling. Møtet var kort, og det skulle ta flere år før deres veier på ny krysset hverandre.

Høsten 1959 var begge på fest hjemme hos avdøde Johan Stenersen, og møtet skulle vise seg å være starten på en lang og vanskelig romanse mellom de to.

- Jeg husker at utpå kvelden ble vi stående ved siden av hverandre. Han holdt meg i hånden og jeg tenkte: «Hva gjør jeg nå?», har Sonja tidligere fortalt om høstkvelden i 1959.

Noen uker senere ringte Harald hjem til Sonja og ba henne med på Krigsskolens kadettball. Der ble de to fotografert sammen for aller første gang, og bildet sto på trykk i et magasin. Bildet fikk ryktene til å gå, og i årene som kom så Harald og Sonja seg nødt til å møtes i det skjulte.

TALER: Kong Harald taler under gallamiddagen på slottet i anledning feiringen av kongeparets 80-årsdager. Video: NTB Scanpix Vis mer

Gjorde det slutt

Inntil da hadde pressen vært forsiktige med å omtale alt de visste om kronprinsen og hans flamme, men fem år etter at paret først møttes på fest kviknet derimot pressen til. Kronprinsen har et forhold til en borgerlig pike, og han er fast bestemt på å gifte seg med henne.

Avis-overskriftene startet diskusjonen for alvor. Avisene var svært negative, og konkluderer med at et ekteskap vil bety slutten på monarkiet. Samtidig strømmer det inn leserbrev fra befolkningen som mente at Harald måtte få følge hjertet sitt.

At forholdet ikke var godtatt av det offisielle Norge var tungt for paret, og de gjorde det slutt over kortere perioder opptil flere ganger.

- Jeg hadde jo veldig blandede følelser. For jeg var både glad i Sonja, men hadde også dårlig samvittighet overfor min far og Norge, uttalte Kong Harald i en NRK-sendt dokumentar om kongeparets kamp for kjærligheten.

Kong Olav skal nemlig lenge ha vært svært negativ til et ekteskap mellom Harald og Sonja, da han fryktet at folket ville snu seg mot kongefamilien. Han håpet Harald ville finne seg en prinsesse, og møtte aldri Sonja i løpet av de ni lange årene før forlovelsen omsider ble godkjent.

Kong Olav ville nok Harald godt, men han var gammeldags og lite villig til å lytte til den yngre generasjonen, forklarte Stavseng.

FORLOVELSESBILDER: Oslo-jenta Sonja Haraldsen og kronprins Harald kunngjorde nyheten om forlovelsen 19. mars 1968. Foto: NTB Scanpix
FORLOVELSESBILDER: Oslo-jenta Sonja Haraldsen og kronprins Harald kunngjorde nyheten om forlovelsen 19. mars 1968. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Fikk godkjennelse

Sin egen 30-årsdag måtte Harald feire med middag på slottet uten Sonja,kjæresten gjennom åtte år, ved sin side. Men da Sonja få måneder senere selv fylte 30 år, ble hun invitert i selskap på kongeskipet.

Harald hadde nemlig forklart til sin far at om han ikke fikk velge Sonja Haraldsen til sin kone, tenkte han å ikke gifte seg.

- Jeg vet ikke hva som er et ultimatum, men jeg sa at hvis jeg ikke kan gifte meg med henne, så kommer jeg til å forbli ugift. Men jeg vet ikke om det er et ultimatum, akkurat, forklarte kong Harald i dokumentaren.

Kongen ba om råd fra regjeringen og de parlamentariske lederne, men enda et år var gått innen svaret kom og kongen ga sitt «ja».

Allerede dagen før forlovelsen begynte ryktene å gå. NTB hadde sendt ut en melding til norsk og utenlandsk presse om at en forlovelse ville bli kunngjort dagen etter klokken elleve. Til tross for sperrefrist sendte Danmarks radio meldingen rett ut. NRK siterte Danmarks radio, og hysteriet var i gang.

Saken fortsetter under bildet.

FIKK HVERANDRE: Harald og Sonja sammen på Slottsplassen i 1968. Foto: NTB Scanpix
FIKK HVERANDRE: Harald og Sonja sammen på Slottsplassen i 1968. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Presis klokken elleve 19. mars 1968 gikk stortingspresident Bernt Ingvaldsen på Stortingets talerstol og leste opp følgende budskap fra kong Olav til de folkevalgte:

- Jeg har herved den glede å kunne meddele Dem, herr president, og Norges storting, at jeg, etter ved statsministeren å ha søkt råd hos regjeringsmedlemmene, hos Dem, herr president, og de politiske gruppers parlamentariske ledere, herved gir mitt samtykke til at min kjære sønn, kronprins Harald, i dag inngår forlovelse med frøken Sonja Haraldsen, datter av avdøde Karl August Haraldsen og gjenlevende hustru Dagny Haraldsen, født Ulrichsen.

Deretter ble det norske flagget reist til topps på alle offentlige bygninger over hele Norge. Og det ble også flagget friskt på de resterende stengene i privat eie. Ja, det var rene 17. mai-stemningen.

Klokken to skjedde det alle ventet på, da Harald og Sonja kom ut på Slottsbalkongen.

- Harald og Sonja husker nok godt alle jubeltilropene og den varme mottakelsen de fikk av folket. Gratulasjonene strømmet inn fra fjern og nær, fra statsoverhoder og private. Selv kong Olav må nok ha blitt litt rørt over den enorme støtten Sonja og Harald fikk. Den hadde han neppe ventet, har Stavseng forklart.

Noen dager senere ble det holdt pressekonferanse på slottet.

- Åra har av og til virket håpløse, sa Harald, en mening dronning Sonja utvilsomt delte:

- Nå har vi ventet lenge nok.

ENDELIG GIFT: Kong Harald og dronning Sonja giftet seg 29. august 1968. Nå feirer de 50 år som mann og kone. Foto: NTB Scanpix
ENDELIG GIFT: Kong Harald og dronning Sonja giftet seg 29. august 1968. Nå feirer de 50 år som mann og kone. Foto: NTB Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Åpner seg opp om den siste tiden uten mannen