Prins Carl Philip:

Innrømmer: - Vi var slemme

Parodierte den svenske kongefamilien, til full baluba fra familien selv.

KRITIKK: Det svenske humorprogrammet «Hey baberiba» fikk hard medfart fra den svenske kongefamilien. Nå innrømmer en av hjernene bak at de gikk litt langt. Foto: Shutterstock / NTB
KRITIKK: Det svenske humorprogrammet «Hey baberiba» fikk hard medfart fra den svenske kongefamilien. Nå innrømmer en av hjernene bak at de gikk litt langt. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

På begynnelsen av 2005 hadde det svenske TV4-programmet «Hey baberiba» premiere. Programmet ble sendt i knappe to år, og over en million mennesker fulgte det hver uke.

I et av programmets innslag spilte komikerne David Hellenius (49), Peter Magnusson (48) og Christine Meltzer (48) kongefamilien, i en sketsj kalt «Familjen» - som ga et skråblikk på den rojale eliten. Det førte til rabalder.

BLEMME PÅ DIREKTEN: Prinsesse Madeleine var på besøk i hjemlandet Sverige. Under et intervju av åpningen gikk det litt i ball for prinsessen. Video: Pelle T Nilsson. Vis mer

Trioen parodierte kong Carl Gustaf (76) som en som hadde vanskelig for å uttrykke seg, prinsesse Madeleine (40) som bortskjemt og statusjeger, kronprinsesse Victoria (45) som familiens kjedelige besserwisser og dronning Silvia (79) som en som var litt for glad i vin.

Det var likevel prins Carl Philip (43) som fikk hardest medfart. Han ble regelrett fremstilt som dum, noe som hang ved ham i lang tid.

- Slemme

Nå innrømmer komikerne bak programmet at de muligens dro det hele litt for langt.

I Åsa Lindeborgs (54) dokumentarserie «Kungen med två ansikten», gjengitt av Aftonbladet, forteller Magnusson om de kongelige sketsjene.

Leah Behn snakker om moren, prinsesse Märtha Louise og Durek Verretts forhold. Video: Rød Løper, «Powerwomen Norge»/Viaplay Vis mer

- Vi kunne være litt for vulgære innimellom mot alle mulige kjendiser, som vi gjorde narr av, og så lenge etterpå kan man vel kanskje mene at det ikke var det lureste. Og Carl Philip var vi litt slemme mot, det var vi, sier han, og fortsetter:

- Vi fikk en del kritikk, jeg tror også av kongen i en eller annen sammenheng, rundt Carl Philip. Vi var litt ekstra slemme mot ham, antar jeg, og gjorde han superdum og barnslig, rett og slett infantil. Og jeg kan bare si at det stemmer at det var tullete. Vi var litt vulgære.

KONGELIG: Utroskapsskandalen knyttet til grevinne Alexandra har skapt furore i Danmark. Reporter: Caroline Vagle. Video: Nora Skavhaug. Foto: Facebook/Det danske kongehus, Instagram/@denmarkinfrance, Dan Mariegaard. Vis mer

Latterliggjøring

Det ble riktignok ikke bare baluba blant seerne. Det hele toppet seg trolig da kongefamilien selv, med kongen i spissen, blandet seg inn.

Noen år etter at programmet ble lagt ned, fortalte kongen at serien hadde gjort jobben hans vanskeligere, i avisen Chef.

- Selvfølgelig kan man spøke om oss kongeligheter. Man skal kunne tåle en spøk, men ikke systematisk for da blir det personangrep. Det er ikke kjempegøy å stille opp i noe og holde et seriøst foredrag dagen etter at man har blitt hånet på TV. Da står det også masse barn og vrir seg i latter bare man viser ansiktet sitt (...) Så det er litt vanskelig. Om meningen var å latterliggjøre oss, så har de unektelig lykkes.

HUMPETE: Svenske kronprinsesse Victoria og prins Daniel var vertskap for besøket det norske kronprinsparet hadde lagt til Stockholm. Første dag med besøk fikk en noe humpete start. Video: Caroline Vagle / Se og hør Vis mer

Programmet ble også kritisert av kongehusets daværende informasjonssjef, Ann-Christine Jernberg.

- Jeg synes personlig ikke at det er morsomt når man tuller med personer som er lettere psykisk utviklingshemmet eller tuller med dysleksi, som er et handikap, sa hun den gang til Aftonbladet.

Prinsen, i likhet med kronprinsessen og kongen, har dysleksi.

- Har påvirket meg

Flere år etter at serien hadde gått av luften, tok prinsen selv bladet fra munnen. Det gjorde han i «Hellenius Hörna», med David Hellenius - en av de innblandede komikerne.

Der innrømmet han blant annet at han egentlig ikke hadde planer om å stille opp i programmet.

SNAKKER UT: Kronprins Haakon svarer på spørsmål om sin søster prinsesse Märtha Louise. Video: Caroline Vagle. Vis mer

- Som alle andre ser vi på TV og da kan det hende at vi snubler over programmet. Det har påvirket meg, familien min og selvfølgelig omgivelsene. I et sketsj spilte du meg som ikke fant veien hjem. Det henger fortsatt igjen når jeg handler mat, sa han - med et glimt i øyet.

Hellenius benyttet anledningen til å be om unnskyldning.

- Jeg har aldri skammet meg så mye i hele mitt liv. Det er nesten så jeg angrer på dette, sa han til prinsen.

LES OGSÅ: Svimlende utbytte

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer