KOM BÅTVEIEN: Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit innledet sitt tredagers besøk i Vest-Agder da de tirsdag morgen ankom bryggen i Flekkefjord.  Foto: Julian Parker/UK Press
KOM BÅTVEIEN: Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit innledet sitt tredagers besøk i Vest-Agder da de tirsdag morgen ankom bryggen i Flekkefjord. Foto: Julian Parker/UK PressVis mer

Innledet fylkestur i norsk trendlue

Kronprinsessen var godt forberedt med lue, skjerf og gummistøvler. Se bilder.

FLEKKEFJORD (SEOGHØR.NO): Tirsdag morgen ankom kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon Flekkefjord med Kongeskipet. Årets fylkestur er lagt til fylket som kanskje står kronprinsessen nærmest. Nemlig Vest-Agder hvor hun har vokst opp.

Og sørlendingene gjorde så absolutt sitt beste for at den hjemkomne prinsesse skulle føle seg velkommen. Selv om været sviktet, strålte folket opp idylliske Flekkefjord med norske flagg, sang og musikk.

Etter regnet hadde høljet ned hele natten, dukket et aldri så lite solglimt opp da kronprinsparet ankom Flekkefjord i sjaluppen.

Kronprinsessen, som i går tvitret at hun gledet seg til fylkestur, var godt forberedt med lue, skjerf og gummistøvler. Luen er forøvrig trendluen fra norske FWSS.

I de neste tre dagene skal kronprinsparet besøke kommunene Sirdal, Hægebostad, Audnedal, Åseral, Marnardal og Songdal. Fordi Kongeskipet «Norge» benyttes under turen, vil også Lindesnes og Mandal samt Flekkefjord, som paret kom til i dag, få et lite glimt av de kongelige ved ankomst og avreise.

På den første dagen av besøket skal Haakon og Mette-Marit blant annet besøke Tonstad kraftstasjon. Sira-Hvina kraftselskap har 50-årsjubileum i år – og de kongelige gjestene kaster glans over jubileet med et besøk dypt inn i fjellet hvor kraftstasjonen er plassert.

GODT HUMØR: Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit hilste hjertelig på folkemassen. Foto: Terje Bendiksby/NTBscanpix
GODT HUMØR: Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit hilste hjertelig på folkemassen. Foto: Terje Bendiksby/NTBscanpix Vis mer

De skal også besøke barn og unge på den lokale skolen. Trygge og gode oppvekstvillkår er satsingsområde for Sirdal kommune, som er stolte av den nye Tonstad skule. På skolen har alle klasserommene egen utgang direkte til skolegården som er full av aktiviteter. Skolen har også flere andre arenaer hvor elevene kan være kreative sammen eller bare gjemme seg bort i en bok. En av klassene har invitert Kronprinsparet til en samtale der de vil fortelle om hvordan skolehverdagen er på en topp moderne skole.

Senere på dagen får de testet sine snekkerferdigheter. I Hægebostad blir det bedriftsbesøk på familiebedriften Hamran kjøkken og snekkerverksted. Bedriften har lange tradisjoner og fortsetter å skape arbeidsplasser i bygda. Under besøket blir det omvisning i produksjonshallen –og forhåpentligvis får paret testet sine ferdigheter på dette området.

BARNA MED: Sverre-Magnus og Ingrid Alexandra med mamma og pappa på fylkestur i Møre og Romsdal i 2012 Foto: Julian Parker
BARNA MED: Sverre-Magnus og Ingrid Alexandra med mamma og pappa på fylkestur i Møre og Romsdal i 2012 Foto: Julian Parker Vis mer

Både kongeparet og kronprinsparet reiser på en årlig fylkestur hver. Kongeparet besøkte Sør-Trøndelag tidligere i år. I fjor besøkte Mette-Marit og Haakon Møre og Romsdal – og til alles overraskelse dukket også prins Sverre Magnus og prinsesse Ingrid Alexandra opp på turen. Den gang var det streik i skolen og barna var fri til å reise med foreldrene på tur, men denne gangen må de pent holde seg hjemme for å følge undervisningen på Jansløkka skole i Asker. 

Se og Hør er selvfølgelig på plass for å dekke årets fylkestur. Føl med både på Seoghør.no og i papirutgaven førstkommende fredag og tirsdag.