Kong Harald:

Innlagt på sykehus

Kong Harald (83) er sykmeldt og innlagt på Rikshospitalet.

LAGT INN: Kong Harald er lagt inn på sykehus, melder kongehuset fredag. Her er kongen og deler av kongefamilien avbildet i konfirmasjonen til prins Sverre Magnus for snart tre uker siden. Foto: NTB
LAGT INN: Kong Harald er lagt inn på sykehus, melder kongehuset fredag. Her er kongen og deler av kongefamilien avbildet i konfirmasjonen til prins Sverre Magnus for snart tre uker siden. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Hans Majestet Kong Harald (83) ble i dag tidlig innlagt på Rikshospitalet, meldte kongehuset på sine nettsider, fredag formiddag.

Kongen er også sykmeldt, og dermed er det kronprins Haakon som leder statsråd i dag fredag, heter det i pressemeldingen.

Senere fredag ble det kjent at kong Harald ble lagt inn på sykehus som følge av tung pust, og at han nå er til utredning. COVID-19 er utelukket, opplyste kongehuset i pressemeldingen.

Se og Hørs kongehusekspert Caroline Vagle sier at kong Harald etter planen skulle lede statsråd i formiddag, men at kronprins Haakon (47) tar over.

- I ettermiddag var det meningen at han skulle til Maihaugen med dronning Sonja for å besøke hennes barndomshjem. Det betyr jo at dette ikke er en planlagt innleggelse, sier hun.

80-ÅRSDAG: Dronning Margrethe II av Danmark fyller 80 16. april. Egentlig skulle dagen feires med venner og bekjente. Men, som resten av verden har også de kongelige nå måttet ty til digitale løsninger. Video: Det danske kongehus Vis mer

- Dronning Sonja kjørte bilen

Besøket Vagle refererer til er i anledning markeringen av Tuengen allé 1b på Maihaugen i Lillehammer.

Dronning Sonja skal derimot gjennomføre besøket i Lillehammer alene. Det har fylkesmannen i innlandet fått beskjed om fra Slottet, ifølge GD.

Fredag formiddag kom dronning Sonja selv kjørende i bil til Rikshospitalet for å besøke kongen. Det opplyser Se og Hørs reporter, Thea Hope, som befinner seg utenfor Rikshospitalet.

KOM KJØRENDE: Dronning Sonja kjørte selv for å besøke kongen på sykehus fredag. Foto: NTB / Vidar Ruud
KOM KJØRENDE: Dronning Sonja kjørte selv for å besøke kongen på sykehus fredag. Foto: NTB / Vidar Ruud Vis mer

- Dronning Sonja kjørte selv bilen med en annen ved siden av, og bak var det en svart bil med sikkerhetsvakter, sier Se og Hørs reporter på stedet, Thea Hope, og legger til at dronning Sonja ble observert på vei vekk fra akuttmottaket på Rikshospitalet etter å ha besøkt kong Harald.

- Før dronning Sonja kjørte bort fra akuttmottaket var det flere sikkerhetsvakter som blokkerte innsynet til akuttmottaket, legger Hope til.

PÅ PLASS: Flere sikkerhetsvakter var på plass utenfor akuttmottaket på Riskhospitalet. Foto: Vidar Ruud / NTB
PÅ PLASS: Flere sikkerhetsvakter var på plass utenfor akuttmottaket på Riskhospitalet. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer

- Hadde nok virkelig gledet seg

Se og Hørs kongehusekspert, Anders Johan Stavseng, mener at det skal veldig mye til før kong Harald avlyser en oppgave.

- I dag var det som sagt både statsråd og barndomshjemmet til Sonja på Maihaugen, så han hadde nok virkelig gledet seg til denne dagen. Så her har det nok skjedd et eller annet som de rundt, eller kongen selv, har bestemt seg for at her må det en ytterligere sjekk til, sier han.

Videre påpeker Stavseng at da Sonja skal gjennomføre besøket i Lillehammer alene, kan det tale for at det kanskje ikke er noe umiddelbar fare med kongen.

ISOLERT: Dronning Sonja forteller under åpningen av en kunstutstilling med Magne Furuholmen at det har vært trist å ikke kunne møte folk under coronapandemien. Video / Foto: NTB Scanpix. Vis mer

Han understreker at det imidlertid ikke tar lang tid å kjøre til Lillehammer, og at hvis det skulle skje noe kritisk i Oslo, så vil det komme helikopter for å frakte dronning Sonja til Rikshospitalet.

Som nevnt er det ukjent hva kong Harald er innlagt for Stavseng, forklarer at de tidligere gangene kong Harald har vært innlagt har slottet fått tid til å forberede seg med hva de skal si. Men denne gangen er det annerledes.

- En av årsakene er nok at det her kom overraskende på de nære medarbeiderne på slottet, forklarer Stavseng.

Ifølge VG var det tidlig fredag flere ambulansebiler og livvaktbiler på Bygdø Kongsgård i Oslo.

Var på oppdrag i går

Kong Harald var senest i går ute på oppdrag, da han debarkerte Kongeskipet Norge, som markerer slutten på sesongen på skipet som har vært å se langs kysten i sommer.

Det bekrefter kommunikasjonssjef Guri Varpe overfor Se og Hør.

Se og Hørs kongehusekspert Anders Johan Stavseng forteller at kong Harald i går var på plass sammen med både dronning Sonja og kronprins Haakon på Bygdøy.

I GÅR: Her er kong Harald avbildet i går da han debarkerte Kongeskipet Norge. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
I GÅR: Her er kong Harald avbildet i går da han debarkerte Kongeskipet Norge. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

- Jeg har snakket med fotografen som var på plass i går, og kongen virket ved godt humør, men han er jo en eldre mann. Han ble hjulpet opp i båten, og som 83-åringer flest måtte han støttes opp den bratte trappa opp til kongeskipet. Der ble han i flere timer, forteller Stavseng.

Kongeskipet ble gitt i gave fra det norske folk til kong Haakon VII i 1947, og har siden den gang vært flittig brukt av både kong Olav og kong Harald.

Da kong Harald debarkerte Kongeskipet torsdag, benyttet han anledningen til å takke skipets mannskap for en fin og opplevelsesrik sesong, ifølge kongehusets nettsider.

- En tung periode

Sykehusinnleggelsen kommer bare et halvt år etter at kong Harald var innlagt på samme sykehus. Den gang ble innleggelsen begrunnet med svimmelhet.

«Hans Majestet Kong Harald ble i dag innlagt på Rikshospitalet på grunn av svimmelhet. Det er ikke funnet alvorlig sykdom», het det i uttalelsen fra kongehuset den gang.

BYGDØY: Kongen uttaler seg for første gang om Durek Verrett. Video: Madeleine Liereng. Reporter: Ruben Pedersen Vis mer

Mens kong Harald var syk, var det kronprins Haakon som steppet inn for faren, og fungerte som regent.

- Takk for omtanken. Kongen er i bedring, og regner med at han skal være tilbake hjemme fra sykehuset igjen i løpet av denne uka. Etter forholdene bra. Han var svimmel og uvel, det var årsaken til at han kom på sykehuset. Det har vært en tung periode. Men vi prøver så godt å ta vare på hverandre, sa kronprinsen til det oppmøtte pressekorpset da han besøkte flyktninghjelpen i Oslo - kort tid før kongen ble utskrevet fra sykehuset.

Ei uke seinere ble han utskrevet fra sykehuset.

Ingen planer om å abdisere

Kong Harald ble også sykmeldt før jul i fjor, den gang på grunn av en virusinfeksjon. Lille julaften ble han friskmeldt, og feiret jul sammen med kongefamilien som planlagt.

Kongen har hatt flere helseutfordringer de siste årene, og selv om kronprinsen ved flere anledninger har steppet inn for faren, har han ikke planer om å gi rollen sin videre til sønnen.

KONGEN: – Norge er kjent som et tillitssamfunn. Nå er det et særskilt behov for å vise hverandre tillit. Video: NRK Vis mer

I et større intervju med Dagens Næringsliv i fjor, avslørte kongen at han ikke har noen plan om å abdisere.

- Jeg har avlagt en ed til Stortinget som jeg mener varer livet ut. Så enkelt er det, sa kongen til avisen.

Ifølge kongen selv har vi her i Norge tradisjon for at kongen sitter så lenge man absolutt kan.

INNLAGT TIDLIGERE I ÅR: I januar var kong Harald innlagt på Rikshospitalet i en uke. Nå er han innlagt på samme sykehus. Foto: Erik Edland/TV2 / NTB
INNLAGT TIDLIGERE I ÅR: I januar var kong Harald innlagt på Rikshospitalet i en uke. Nå er han innlagt på samme sykehus. Foto: Erik Edland/TV2 / NTB Vis mer

Da kong Haralds far, kong Olav, ble alvorlig syk, ble Harald utnevnt som regent. Likevel satt Olav løpet ut, fram til sin død i 1991.

Til DN fortalte kong Harald at det ikke blir noen forskjell med ham på tronen.

- Nei, og ikke kong Haakons heller. Men sånn som det er blitt, de to gangene jeg har opplevd tronskifter, har kongen vært sykmeldt det siste halvannet året. Da har kronprinsen blitt regent og kommet inn i tralten. Det er blitt tradisjon i dette landet for at vi holder på til «the bitter end», sa han.

LES OGSÅ: - Tenkte på skilsmisse i to år

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer