Ingrid Alexandra tenner OL-ilden

Nøyaktig 22 år etter at hennes far gjorde det samme, skal prinsessen i ilden!

OL 1994: Kronprins Haakon tente OL-ilden under åpningsseremonien i Lysgårdsbakkene. I februar gjentar historien seg - da med hans datter.  Foto: NTB Scanpix
OL 1994: Kronprins Haakon tente OL-ilden under åpningsseremonien i Lysgårdsbakkene. I februar gjentar historien seg - da med hans datter. Foto: NTB Scanpix Vis mer

SEOGHØR.NO: Prinsesse Ingrid Alexandra tenner OL-ilden under åpningsseremonien til Ungdoms-OL på Lillehammer, akkurat slik hennes far gjorde det i 1994.

Åpningsseremonien til Ungdoms-OL på Lillehammer finner sted den 12. februar i Lysgårdsbakkene, på samme sted nøyaktig 22 år etter at OL-ilden siste ble tent sist gang i Norge.

- Vi er meget stolte over at Kongehuset har takket ja til at Prinsesse Ingrid Alexandra kan utføre dette historiske oppdraget, sier administrerende direktør i Lillehammer 2016, Tomas Holmestad i en pressemelding.

STOLT PAPPA: Far og datter gjestet NRKs "Julemorgen" sammen for tre år siden. Hun snakket usjenert og sjarmerende med programlederen, og faren var selvsagt stolt som en hane!
 Foto: NTB scanpix
STOLT PAPPA: Far og datter gjestet NRKs "Julemorgen" sammen for tre år siden. Hun snakket usjenert og sjarmerende med programlederen, og faren var selvsagt stolt som en hane! Foto: NTB scanpix Vis mer

Ingrid Alexandra, som da har fylt 12 år,  vil være den siste som tar imot OL-ilden etter at den har reist fra Hellas og gjennom hele landet i forkant av lekene. Prinsessen vil så tenne den samme OL-fakkelen som hennes far gjorde i 1994.

Kronprins Haakon er med i hovedkomiteen til lekene, og har åpenbart hatt en finger med i spillet når det kommer til datterens delatgelse. Selv var han 20 år da han tenkte ilden.

GODE FRAMTIDSUTSIKTER:  Prinsesse Ingrid Alexandra var med mor og far på  SIKT2015 i universitetsaulaen i Bergen i oktober.
 Foto: NTB scanpix
GODE FRAMTIDSUTSIKTER: Prinsesse Ingrid Alexandra var med mor og far på SIKT2015 i universitetsaulaen i Bergen i oktober. Foto: NTB scanpix Vis mer

Sigrid Strøm Reibo skal ha regien på åpningsseremonien. 34-åringen er til daglig fast regissør ved Nationaltheateret. Billettsalget til åpningsseremonien starter 15.november.

Dette er slett ikke første gang prinsessen representerer for kongehuset. Helt siden hun var lita jente, har foreldrene og besteforeldrene forberedt henne på rollen som en gang venter henne ved å ta henne med på offisielle oppdrag.

Senest var hun med foreldrene under årets SIKT-konferanse i Bergen, og tidligere i år hadde hun sitt aller første representasjonsoppdrag alene. Bestefar Harald var bare med som moralsk støtte da hun døpte redningsskøyta «Elias».

Også i Lillehammer må hun håndtere oppgaven på egenhånd, men som komiteemedlem er hennes far Haakon er garantert på plass for å se datteren gjøre det samme som han selv gjorde i 1994. Han har nok også helt sikkert et godt råd eller to til datteren.

Prinsessen viser tross sin unge alder en imponerende tålmodighet når hun er ute på offisielle oppdrag, og får de beste skussmål fra sine besteforeldre:

MED BESTEMOR: Prinsesse Ingrid Alexandra hånd i hånd med bestemor Sonja - en av hennes viktigste læremestere på dronningskolen.
MED BESTEMOR: Prinsesse Ingrid Alexandra hånd i hånd med bestemor Sonja - en av hennes viktigste læremestere på dronningskolen. Vis mer

– Hun er jo vitebegjærlig. Absolutt. Og nysgjerrig på nye ting! fortalte et stolt kongepar om barnebarnet i NRKs program «Året med kongefamilien» i fjor.

De la likevel ikke skjul oppgavene som følger med «dronningskolen », naturlig nok ikke alltid faller i smak hos skolejenta:

– Vi tok henne med i statsrådssalen, og fortalte hva som foregikk der. Det synes hun var
fryktelig kjedelig, sa kongen muntert til NRK

Les også: Kate kapret Mette-Marits hushjelp