Prins Harry og prins William:

- Ingenting har forandret seg

Både prins William og prins Harry kommer med sterke anklager mot BBC for å bidratt til prinsesse Dianas frykt og paranoia, som følge av et intervju som ble gjort i 1995.

ANKLAGER: Prins William og prins Harry retter sterke anklager mot BBC. Foto: Michel Spingler / AP / NTB
ANKLAGER: Prins William og prins Harry retter sterke anklager mot BBC. Foto: Michel Spingler / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag kveld meldte Sky News at prins William (38) anklager BBC for å bidratt til hans mors «frykt og paranoia». William viser til BBCs intervju med prinsesse Diana i 1995.

Sky News skriver at prinsen uttaler at BBCs feil i forbindelse med intervjuet «bidro betydelig til hennes frykt, paranoia og isolering».

Han sier også at Diana ble sviktet av både reporter Martin Bashir og BBC-sjefene, som William mener at «så den andre veien i stedet for å stille de vanskelige spørsmålene».

REAGERER STERKT: Både prins William og prins Harry reagerer sterkt etter BBC-granskning. Her er de sammen med ektefellene Meghan og Kate i 2018. Foto: REX
REAGERER STERKT: Både prins William og prins Harry reagerer sterkt etter BBC-granskning. Her er de sammen med ektefellene Meghan og Kate i 2018. Foto: REX Vis mer

Lillebroren, prins Harry (36), reagerer enda sterkere etter at en granskning konkluderte med at Bashir brukte «bedragerske metoder» for å sikre seg intervjuet med Diana.

- Vår mor var en utrolig kvinne som dedikerte livet sitt til å tjene samfunnet. Hun var motstandsdyktig, modig og utvilsomt ærlig. Ringvirkningene av en kultur av utnyttelse og uetisk praksis tok til slutt livet hennes, sier prins Harry i en uttalelse, ifølge People.

DUKKER OPP: I traileren til prins Harrys nye dokumentarserie om mental helse, «That me you can´t see», dukker Meghan og Archie opp. Video: Apple+ Vis mer

- Mistet livet

Ifølge granskningen av BBC-intervjuet, brøt han de redaksjonelle retningslinjene til rikskringkasteren ved å lage to falske bankutskrifter for å manipulere Diana til å stille opp til intervjuet.

- Til de som har tatt en form for ansvar, takk for det. Det er det første steget mot rettferdighet og sannhet. Men det som bekymrer meg dypt, er at disse praksisene - og enda verre - er fortsatt utbredt i dag. Den gangen og nå er det større enn bare et medie, en TV-kanal eller en publikasjon, sier prins Harry og fortsetter:

- Moren vår mistet livet på grunn av dette, og ingenting har forandret seg. Ved å beskytte arven etter henne, beskytter vi alle og opprettholder verdigheten hun hadde da hun levde livet sitt. La oss huske hvem hun var og hva hun sto for.

PRINS HARRY: Prins Harry prater med Oprah i en ny serie med Apple. Vis mer

Langer ut

William mener også at intervjuet var en viktig årsak til at forholdet mellom hans foreldre forverret seg, og at det siden har såret utallige personer.

Prins Harry mener at ringvirkningene av en kultur som var preget av utnyttelse og uetiske handlinger til slutt drepte Diana.

William mener at dersom BBC hadde undersøkt varslene og klagene knyttet til intervjuet i 1995, så ville Diana ha fått vite at hun ble bedratt. Han sier også at «denne typen handlinger, og det som verre er, fortsatt er utbredt den dag i dag».

OVERRASKER: I den første episoden av prins Harry og hertuginne Meghan sin podcast får vi høre noe helt uventet på slutten. Video: AP/ NTB SCANPIX Vis mer

Gransking

Uttalelsene kommer i forbindelse med en uavhengig gransking som utføres av tidligere høyesterettsdommer John Dyson. Dyson har blant annet funnet at reporteren «bedro og overtalte» Dianas bror Earl Spencer for å sikre seg intervjuet. Det konkluderes også med at intervjuet brøt med kanalens retningslinjer.

Intervjuet ble sett over 20 millioner mennesker i Storbritannia.

BBC-direktør Tim Davie har nylig sagt at kanalen ber om unnskyldning for Diana-intervjuet. Reporter Bashir valgte denne uken å slutte i BBC, og har oppgitt at helsemessige forhold er årsaken til at han har valgt å si opp.

«Dette er andre gang jeg fullt ut har samarbeidet om en gransking av ting som har skjedd for mer enn 25 år siden. Jeg beklaget den gang, og jeg gjør det igjen, etter at det har blitt kjent at jeg la frem bankpapirer. Det var en dum ting å gjøre, og det er en handling jeg angrer dypt på», har Bashir nylig uttalt.

PÅ YOUTUBE: Prins William og hertuginne Kate er nå å finne på Youtube. Video: Youtube / The Duke and Duchess of Cambridge Vis mer

LES OGSÅ: - Vil aldri tilgi ham

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer