Den norske kongefamilien:

- Ingen fast tradisjon

Skiller seg ut fra andre europeiske kongehus.

SOMMERBILDE: Prinsesse Ingrid Alexandra, prins Sverre Magnus, kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit ferierte på Dvergsøya utenfor Kristiansand sommeren 2020. Hundene Milly Kakao (t.v.) og Muffins Kråkebolle var også med. Foto: Lise Åserud / NTB
SOMMERBILDE: Prinsesse Ingrid Alexandra, prins Sverre Magnus, kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit ferierte på Dvergsøya utenfor Kristiansand sommeren 2020. Hundene Milly Kakao (t.v.) og Muffins Kråkebolle var også med. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Årets sommer er i gang for fullt, og flere kjenner seg nok relativt klare for å gripe de late sommerdagene. I likhet med folk flest har også de kongelige slike dager å se frem til.

Våre kongelige naboer kommer gjerne med en aldri så liten hilsen i løpet av sommeren, hvor det blir delt ferske sommerbilder med offentligheten.

Slik blir det trolig ikke i år for den norske kongefamilien.

- Det er ikke noe vi pleier å ha hver sommer. Vi hadde det for eksempel ikke i fjor, skriver kommunikasjonssjef ved Slottet, Guri Varpe, i en SMS til Se og Hør.

GOD PÅSKE: Kronprinsparet ønsker alle en god påske, og kommer med en oppfordring til alle landets innbyggere før årets påskehøytid. Video: Det kongelige hoff. Vis mer

På spørsmål om hva som kan være grunnen til at det ikke blir noe av i år, svarer Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, følgende:

- Jeg vet ikke hva som er grunnen til at de dropper det noen ganger. Men jeg vil tro det handler om hvor de befinner seg i verden, og hvem som er samlet rundt kronprinsens bursdag. Men i fjor fikk vi heldigvis en hyggelig overraskelse på sensommeren med bilde av kronprinsfamilien og den svenske kronprinsessefamilien sammen på Gotland.

- Ingen fast tradisjon

Videre forteller Vagle at det vanligvis ikke blir tatt rene sommerbilder i Norge. Men fordi kronprins Haakon (48) har bursdag i juli, har det ofte kommet nye offisielle bilder i den forbindelse.

- Da Haakon ble 45 var også hans søster prinsesse Märtha Louise og eldstedatteren hennes med på bildene som ble tatt på Mågerø. Det er dog ingen fast tradisjon, og i fjor kom det dessverre ikke.

RØRENDE: En tydelig rørt Mette-Marit og kronprins Haakon hold tale for Ingrid Alexandra under den kongelige konfirmasjonslunsj. Video: NRK. Vis mer

Kongehuseksperten legger til at kongefamilien likevel har delt sommerbilder tidligere.

- For eksempel i 2020 da hele kongefamilien besøkte Lofoten med kongeskipet. Den gang delte de det i egne kanaler i etterkant av turen. Mens da de besøkte Svalbard og Finnmark med kongeskipet, ble pressen invitert til å ta bilder en av dagene, sier hun.

Ulik praksis

Til tross for at den norske kongefamilien ikke har noen tradisjon hva gjelder sommerfotograferinger, er det ulik praksis for det i andre kongehus.

- I Nederland stiller alltid kongeparet og deres tre døtre til fotografering, og i Danmark pleier det å være fotografering på Gråsten slott av de som er der, i noen tilfeller hele storfamilien, forteller Vagle, og følger opp:

SVARTE FEIL: Se og Hørs kongehusekspert Anders Stavseng intervjuet Kronprinsesse Mary av Danmark i Texas. Det gikk ikke helt som det skulle. Vis mer

- I Sverige får man jo alltid fine sommerbilder av hele familien i forbindelse med kronprinsessens bursdag, men så feires jo den offisielt og pressen er invitert. De pleier også å publisere sommerhilsener i form av bilder i sosiale medier.

Vagle forteller avslutningsvis at den svenske kongefamilien i fjor delte helt ferske bilder sammen med hele flokken, men også hver familie for seg.

LES OGSÅ: Slik ferierer kongefamilien

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer