Prins Harry:

- Ingen barn burde bli bedt om å gjøre noe slikt

Prins Harry håper andre barn aldri får oppleve det han selv gjorde etter prinsesse Dianas død.

BITTER: Prins Harry er ikke glad for at han måtte gå bak kisten til moren etter hennes død i 1997. Han var bare 12 år da hun døde. Foto: NTB scanpix
BITTER: Prins Harry er ikke glad for at han måtte gå bak kisten til moren etter hennes død i 1997. Han var bare 12 år da hun døde. Foto: NTB scanpix Vis mer

(Seoghør.no): Prins Harry (32) har aldri lagt skjul på at dødsfallet til hans mor, prinsesse Diana, i 1997 gikk kraftig inn på ham.

VANSKELIG: Det var ikke lett å måtte dele sorgen med hele verden. Foto: NTB scanpix
VANSKELIG: Det var ikke lett å måtte dele sorgen med hele verden. Foto: NTB scanpix Vis mer

Nå åpner han seg opp om selve begravelsen, og hvordan den påvirket han. Det er nemlig ikke en god opplevelse han husker tilbake på.

Som 12-åring ble han nemlig tvunget til å gå bak morens kiste sammen med resten av familien, mens kisten ble båret gjennom Londons gater.

- Min mor hadde akkurat gått bort, og jeg måtte gå langt bak kisten hennes omringet av tusenvis av mennesker som stirret på meg, mens flere millioner også fulgte det på TV.

- Jeg synes ikke at noen barn skal bli spurt om å gjøre det, uansett omstendigheten. Jeg tror ikke det hadde skjedd i dag, forteller han til bladet Newsweek magazine, ifølge Daily Mail.

Saken fortsetter under bildet.

1997: Det var i 1997 prinsesse Diana brått ble revet bort i en bilulykke. Foto: NTB scanpix
1997: Det var i 1997 prinsesse Diana brått ble revet bort i en bilulykke. Foto: NTB scanpix Vis mer

Vil være noe annet enn «bare»prins Harry

I intervjuet åpner han se også opp om trangen til å være en annen person enn den han er. Han føler nemlig han bare har kort tid igjen før fokuset vil bli lagt over på broren, prins Williams barn, prins George (3) og prinsesse Charlotte (2).

SAVN: Prins Harry vil alltid savne moren sin, og han holder verdiene hun lærte han tett til sitt bryst. Her sammen med Diana og broren William. Foto: NTB scanpix
SAVN: Prins Harry vil alltid savne moren sin, og han holder verdiene hun lærte han tett til sitt bryst. Her sammen med Diana og broren William. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Det er bare snakk om kort tid før fokuset blir lagt over på prins George og prinsesse Charlotte, og jeg må gjøre det meste ut av muligheten jeg har før det skjer.

Og av nettopp den grunn vil han hylle sin mor. Hun lærte han nemlig viktigheten av å leve et ordinært liv.

- Jeg tror folk vil bli overrasket over hvor vanlige liv jeg og William egentlig lever.

Prinsen, som for tiden dater «Suits»-stjernen Meghan Markle (35), er fast bestemt på at han vil lære bort de samme verdiene til sine barn, om han noen gang får gleden av å bli pappa.

- De skulle hatt et relativt normalt liv. Om jeg var konge ville jeg ha handlet klær selv, og ikke latt andre gjøre det for meg, sier han ifølge Daily Mail.

Åpnet opp om tiden i Aghanistan

For litt over to år siden forlot prins Harry det britiske forsvaret etter at han hadde tjenestegjort i ti år.

Nå snakker han ut om hvordan den lange tiden i militæret og at alle opplevelsene har hjulpet ham å håndtere morens død.

Saken fortsetter under bildet.

ÅPEN OM PROBLEMENE: Prins Harry forteller i et intervju at tiden i militæret har hjulpet ham i sorgen av Prinsesse Dianas død. Foto: NTB Scanpix
ÅPEN OM PROBLEMENE: Prins Harry forteller i et intervju at tiden i militæret har hjulpet ham i sorgen av Prinsesse Dianas død. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I forbindelse med «Invictus Games» - en rekke aktiviteter for veteraner og andre som er skadd i krig - fortalte han at tiden i Afghanistan ikke nødvendigvis hadde vært en traumatisk opplevelse, men at den hadde fått ham til å se nødvendigheten av hjelp.

- Å jobbe med Invictus og å snakke med gutta om deres problemer har virkelig hjulpet meg, fortalte han til den militære kanalen ForcesTV.

I videoen forteller Harry at han ba om profesjonell hjelp først i 20-årene for å takle moras død.

- Ikke for å bli for personlig, men hvis du mister moren din når du er 12 år gammel, så må du jobbe med det. Og faktum er at 15 til 17 år senere hadde jeg fremdeles ikke arbeidet med det, Afghanistan var det øyeblikket. Jeg tenkte, «OK - fiks det nå.»

Saken fortsetter under bildet.

BESØKTE SYDNEY: Prins Harry under Invictus-lekene tidligere i år. Foto: NTB Scanpix
BESØKTE SYDNEY: Prins Harry under Invictus-lekene tidligere i år. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Forstod viktigheten ved å være åpen

Harry legger ikke skjul på at han ofte har følt seg utilpass i offentlige sammenhenger, men at han til slutt følte han måtte ta seg sammen.

PÅ JOBB: Prins Harry i Afghanistan i 2008. Foto: NTB Scanpix
PÅ JOBB: Prins Harry i Afghanistan i 2008. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Med én gang jeg tok hodet ut av sanden og tenkte OK, du er prins Harry, dette klarer du, så lenge du ikke er en komplett idiot, så klarer du å skaffe hjelp.

- Du har kredibiliteten av 10 år i forsvaret, så du kan faktisk gjøre en forskjell, forteller han.

- I nærheten av et sammenbrudd

I april fortalte Harry i et intervju med avisa The Telegraph at han lukket seg fullstendig og at hodet var totalt kaos før han fikk hjelp i slutten av 20-årene.

Broren, Prins William, prøvde også å få ham til å skaffe hjelp for å takle sorgen etter Dianas død.

Saken fortsetter under bildet.

VANSKELIG: Det var en tøff tid etter Dianas død for prins Harry. Foto: NTB scanpix
VANSKELIG: Det var en tøff tid etter Dianas død for prins Harry. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Jeg har nok vært i nærheten av et sammenbrudd ved flere anledninger når sorg, løgner, misforståelser har kommet fra alle kanter. Min måte å håndtere sorgen på var å stenge alle følelsene ute og ikke tenke på henne fordi det ville jo ikke hjelpe, forteller han til avisen.

LES OGSÅ: Lekkede dokumenter truer med å avsløre Johnny Depp

AFGHANISTAN: Prins Harry snakker åpent ut om sitt Afghanistan-opphold, om forventningene til å bli onkel og om sitt forhold til media. Video: NTB Scanpix Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 22.01.2013 Vis mer