Dronning Sonja fyller 83 år:

- Ikke til å tro

Slik blir den kongelige feiringen.

FEIRING: I dag 4. juli fyller dronning Sonja 83 år. Dermed er det nå duket for feiring for kongefamilien. Foto: NTB Scanpix
FEIRING: I dag 4. juli fyller dronning Sonja 83 år. Dermed er det nå duket for feiring for kongefamilien. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag 4. juli fyller dronning Sonja 83 år. Norges dronning ble født 4. juli 1937, som datter av Dagny og Karl August Haraldsen. 31 år senere giftet hun seg med daværende kronprins Harald (83) - og ble dermed kronprinsesse av Norge.

Siden den gang har hun vært en av landets mest kjente og mest omtalte kvinner, og da kong Harald (83) tok over tronen i 1991, ble hun Norges første dronning på 53 år.

De siste årene har dronningens fødselsdagsfeiring vært av den private sorten. Både i 2018 og 2019 holdt hun fødselsdagsmarkeringen privat, og også i år vil den nyslåtte 83-åringens dag gå rolig for seg.

- Dagen feires privat, opplyser kommunikasjonssjef ved slottet, Guri Varpe, til Se og Hør.

Ivrig barnebarnflokk

Dagen tilbringer kongeparet etter alt å dømme på feriestedet Mågerø. I slutten av juni bekreftet Varpe til Se og Hør at kongefamilien vil tilbringe årets sommerferie i Norge.

- Kongeparet skal være på sitt landsted på Mågerø i store deler av ferien, mens kronprinsfamilien ferierer på Sørlandet. Kongefamilien vil også tilbringe tid om bord i Kongeskipet Norge, sa hun da.

17. MAI: Dronning Sonja har et spesifikt krav til kjendisdattera som er kokkelærling på Kongsgaarden. Vis mer

Sommerstedet befinner seg på en odde på Tjøme, sør for Tønsberg. Ifølge Kongehusets nettsider ble kongeparets private sommersted for første gang tatt i bruk i 1993, og består av flere bygninger.

Også Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, forteller til Se og Hør at feiringen trolig vil foregå på sommerstedet.

- Dronningen pleier tradisjonelt sett å feire bursdagen sin på kongeparets private sommersted Mågerø i Vestfold, og det regner jeg med hun gjør i år også. Her har hun samlet familie og venner til selskap rundt det flotte utendørsbassenget år etter år.

BASSENG: Rundt utendørsbassenget har dronninga samlet familie og venner til selskap år etter år. Foto: NTB Scanpix
BASSENG: Rundt utendørsbassenget har dronninga samlet familie og venner til selskap år etter år. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Bassenget har, ifølge Vagle, barnebarna hatt mye glede av i årenes løp.

- Dronningen har faktisk selv skrevet i boka «Kongens hus» at barnebarnflokken er ivrige i det nevnte bassenget, og i jakten på markjordbær og moreller når de er på besøk, forteller hun.

Kongen og dronningens nevnte barnebarn inkluderer prinsesse Ingrid Alexandra (16), som en dag selv vil bli dronning, Sverre Magnus (14), Maud Angelica (17), Leah Isadora (15) og Emma Tallulah Behn (11). Herunder finner vi også kronprinsesse Mette-Marits sønn, Marius Borg Høiby (23).

- Ikke til å tro

Kongehusekspert Caroline Vagle sier videre at dronningen føler seg som alt annet enn 83 år gammel.

- Det faktum at dronningen fyller 83 år i dag, er nesten ikke til å tro. Selv har hun sagt at hun føler seg som hun er i 50-årene, og slik kan det også virke når man ser henne i aksjon, sier Vagle.

HALLING: Mens kongefamilien, sammen med Kate og William, går gjennom Ingrid Alexandras skulpturpark, briljerer dronning Sonja med kunnskaper om... hallingdans? Video: Ruben Pedersen Vis mer

Dronninga vår er nemlig en særdeles sprek dame, som stadig vekk er å finne på fjellturer rundt om i landet vårt.

- Hun er imponerende sprek ennå, og springer opp på fjellene i vårt langstrakte land så snart muligheten byr seg. Tidligere i sommer besøkte hun Nordvestlandet, hvor jeg er sikker på at hun fikk gått noen av sine favoritturer. Senere på sommeren pleier hun å være i Nord-Norge, også da for å oppsøke naturen. Det er ikke rart vi har en rekke fotturer som er oppkalt etter dronningen her til lands, forteller kongehuseksperten, og legger til:

SPREK: Dronning Sonja er ofte å finne på fjellturer i vårt langstrakte land. Foto: NTB Scanpix
SPREK: Dronning Sonja er ofte å finne på fjellturer i vårt langstrakte land. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Ifølge hennes sønn, kronprins Haakon, kommer han aldri til et sted uten at folk hilser og sier at hans mor har vært der før.

Videre forteller hun at 83-åringen ikke bare holder seg aktiv, men at hun også holder seg ung til sinns.

- Dronningen er ikke bare rask til bens, men også veldig kvikk i kommentaren og svært oppdatert på alt som skjer. Hun og kongen var sennest på statsbesøk i Jordan i mars, og det var imponerende å se hvordan hun engasjerte seg i alt, avslutter Vagle.

LES OGSÅ: Nå har hun solgt ferieparadiset

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer