Prins Joachim:

- Ikke plass til han

Mye står på spill for den danske prinsen, mener ekspert.

FLYTTER: Neste sommer slutter prins Joachim i jobben og flytter fra Frankrike. Hvor veien går videre for han og resten av familien er foreløpig ukjent. Foto: Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix / NTB
FLYTTER: Neste sommer slutter prins Joachim i jobben og flytter fra Frankrike. Hvor veien går videre for han og resten av familien er foreløpig ukjent. Foto: Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix / NTB Vis mer
Publisert

Onsdag kveld denne uka kom nyheten om at prins Joachim (53) og prinsesse Marie (46) flytter fra Frankrike. Det meldte den danske avisa BT.

Neste sommer forlater prinsen jobben sin gjennom de to siste årene som forsvarsattaché på den danske ambassaden i Paris. Det fortalte han selv til Billed Bladet.

Joachim holdt riktignok kortene tett til brystet da han fikk spørsmål om han tar med seg resten av familien og returnerer til hjemlandet. Skal vi tro danske BTs kongelig korrespondent, Jacob Heinel Jensen, er det imidlertid svært usannsynlig at det vil skje.

- Jeg forventer ikke at prins Joachim kommer tilbake til Danmark. Det er blitt gjort veldig klart at det ikke er plass til han hjemme.

ÅPNER OPP: I et eksklusivt intervju med danske B.T. fortalte Prins Joachim og prinsesse Marie at barna deres føler seg «utstøtt». Foto: Bax Lindhardt / B.T. Vis mer

- Vil være avgjørende

Nyheten om at prins Joachim slutter i jobben sin overrasket kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen. Det skriver Ekstra Bladet.

- Dette er en stor nyhet. Det hadde vært naturlig om han fortsatte i jobben over lengre tid, for det har vært en jobb som har gitt mening for Danmark, og hvor han har tjent danskenes interesser, sier Sørensen.

USIKKER TID: Det er foreløpig ikke kjent om prins Joachim og resten av familien flytter hjem til Danmark. Foto: SplashNews / NTB
USIKKER TID: Det er foreløpig ikke kjent om prins Joachim og resten av familien flytter hjem til Danmark. Foto: SplashNews / NTB Vis mer

Kongehuseksperten legger ikke skjul på at det nå er mye som står på spill med tanke på prinsens framtidige rolle i kongehuset.

- Hva de gjør nå og hvor de velger å bosette seg vil være helt avgjørende for danskenes oppfatning av prins Joachim, og for rollen han skal spille i kongehuset, sier han.

Han fortsetter:

- Hvis de kommer hjem til Danmark sender de et signal - både til danskene og til resten av kongehuset - om at de ønsker å spille en stor rolle i kongehuset. Hvis de slår seg til ro et helt annet sted, vil nok mange tenke at han glir lenger og lenger ut i periferien, og ikke har noen stor rolle å spille lenger.

BLODPROPP: Kongehus-ekspert Caroline Vagle tror danskene ble bekymret da prins Joachim sommeren 2020 ble innlagt på sykehus for blodpropp. Video: Jeanette N. Vik / Dagbladet Vis mer

- Tida vil vise

Se og Hørs kongehusekspert Caroline Vagle forteller at hun hadde trodd at prins Joachim og familien skulle bli boende lenger i Frankrike.

- Spesielt etter kontroversene innad i familien den siste tiden. Men nå vet vi jo ikke om de skal tilbake til Danmark. Ifølge Billed Bladets kongehusekspert kan det være prinsen satser på en militær toppjobb i et annet land etter all erfaringen han har fått på ambassaden i Paris.

Hun fortsetter:

- De har likevel fortsatt huset sitt i Danmark, og Joachims eldste sønn bor fortsatt i hjemlandet. Tiden vil vise hvor de ender opp.

KONGEHUSET: Prins Joachim (51) ble innlagt på sykehus på grunn av en blodpropp i hjernen. Reporter: Jeanette N. Vik Vis mer

I helga skal dronning Margrethe (82) feires, altså den delen av programmet som utgikk fra jubileumsfeiringen tidligere på grunn av dronning Elizabeths død.

- Det blir første gang vi ser familien samlet etter tittelbråket. Dit er nemlig både kronprinsparet og prinseparet ventet, informerer Vagle.

LES OGSÅ: Kronprinsesse Mette-Marit nekter å svare

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer