Prinsesse Ingrid Alexandras gallamiddag:

- Ikke glem å leke

Kong Harald, dronning Sonja og mormor Marit Tjessem talte på barnebarnets 18-årsfeiring.

HOLD UT: Kong Harald var i kjent stil spøkefull da han talte i barnebarnet 18-årsdag. Video: NRK. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fredag kveld samlet familie, venner, representanter fra det offentlige Norge og Europas kongelige seg på Slottet i Oslo i anledning prinsesse Ingrid Alexandras 18-årsfeiring.

På planen sto det gallamiddag, og under middagen skulle det naturligvis holdes taler.

Men før talekjøret satte i gang, var det dronning Sonja (84) som tok ordet for å ønske alle velkommen.

- Endelig får vi altså feire denne unge damen, innleder dronningen.

TALE: Prinsesse Ingrid Alexandra holdt tale under bursdagsfeiringen hennes i Deichman Bibliotek i Bjørvika, Oslo torsdag 16. juni. Video: NRK Vis mer

Hyller barnebarnet

- Kjære Ingrid, i løpet av dine 18 år har du vist hvem du er - og utvist flere talenter: Du er glad i vannsport. Du er god på ski. Du er også glad i skolen, og i å være sammen med venner og familie. Du er en skikkelig tøffing - som verken er redd for å hoppe i fallskjerm eller for å si din mening. Det siste vil komme spesielt godt med, det lover jeg deg!

Bestemoren omtaler videre jubilanten som klok, varm og kunnskapsrik.

- Og du har omsorg - som jeg også sa i din konfirmasjonstale - både for mennesker, dyr og naturen.

- Ikke et mål

Hun anerkjenner også at det er en stor oppgave 18-åringen har foran seg, som nummer to i arverekken.

- Skjebnen har gitt deg store oppgaver, kjære Ingrid. Men på veien dit må du gripe mulighetene som byr seg med begge hender - for å lage din egen solide plattform. Alt du kan suge til deg av inntrykk, lærdom og erfaring vil komme deg til nytte senere i livet.

- Akkurat nå står du midt i den mest eksplosive, blomstrende ungdomstiden. Snart går du inn i siste år på skolen, og har russetiden foran deg. Kontrastene i ditt liv er store!

Avslutningsvis kommer dronning Sonja med råd til prinsessen:

- Hold fast på den du er, Ingrid. Våg å tenke nytt og åpent; å gjøre ting på din egen måte. Og husk at det ikke er noe mål i seg selv å være perfekt. Du har alle forutsetninger for å ta kloke valg og få et liv som blir godt både for deg, dine nærmeste og dem du en dag skal være dronning for.

STERKT ØYEBLIKK: Prinsesse Ingrid Alexandra tok til tårene da hun talte i sin egen 18-årsdag. Video: NRK. Vis mer

- Engasjert ung dame

Den som deretter klirrer i glasset og reiser seg, er kong Harald (85), jubilantens bestefar. Han har skrevet ned noen velvalgte ord til barnebarnet i anledning hennes store feiring.

Prinsessen fylte år allerede i januar, og 18-årsdagen ble markert også da. At det ble to feiringer har kongen derimot ingen problemer med.

BESTEFAR OG BARNEBARN: Kong Harald og prinsesse Ingrid Alexandra skåler under gallamiddagen på slottet i forbindelse med prinsessens myndighetsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB / POOL
BESTEFAR OG BARNEBARN: Kong Harald og prinsesse Ingrid Alexandra skåler under gallamiddagen på slottet i forbindelse med prinsessens myndighetsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB / POOL Vis mer

- Egentlig så var det fint å få feire deg to ganger - så vi fikk ro til å fordøye alt som skjedde i forbindelse med myndighetsdagen din i januar. For første gang var du med i statsråd, heldigvis uten vetorett - siden man aldri vet hva som kan komme fra en så engasjert ung dame som deg.

- Denne festdagen i januar kjente jeg virkelig på styrken og tryggheten i at slekt skal følge slekters gang. Men dere må nok holde ut med meg litt til, spøker han videre.

- Ikke glem å leke

Kongen forteller at han forstår godt at det kan være skummelt å tre inn i en rolle som det 18-åringen skal gjøre når hun en gang i framtiden overtar tronen. Til det har han et godt råd.

- Jeg har sagt det til deg flere ganger, men en bestefar har lov til å repetere sitt viktigste råd om og om igjen: Vær deg selv. Og stol på at det er nok - alltid.

RØRT: Kronprinsesse Mette-marit ble rørt til tårer av forfatter Lars Saabye Christensens tale til prinsesse Ingrid Alexandra torsdag 16. juni. Video: NRK Vis mer

Han understreker imidlertid at prinsessen må unne seg å være ung.

- Men dette er etter planen ennå en god stund til. Jeg er glad for at du så langt har fått utvikle deg i frihet og trygghet - og være ungdom med alt som hører denne livsfasen til. Og siden den oppgaven du har fått skal vare livet ut, er det viktig at du tar deg god tid til skolegang og utdannelse. Du må fremdeles få bruke mange år på dette. Og ikke glem å leke. Det har i hvert fall jeg god erfaring med. Jeg leker, som du vet, mest og best på sjøen. Og der trives heldigvis du også.

Avslutningsvis utbringer kongen en skål for jubilanten.

- Kjære Ingrid. Takk for at vi får følge deg. Jeg er veldig glad i deg, og ønsker deg alt godt for veien din videre. Gratulerer med dagen.

LATTER: Humringen satt løst da Marit Tjessem fortalte om barndommen til barnebarnet. Video: NRK. Vis mer

Pannekake-spøk

Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, kjenner godt igjen kongens varme og lune stil i talen, som som alltid inneholder humor.

- Han spøkte blant annet med at det var bra hun ikke hadde vetorett da hun besøkte statsråd i januar, og viste til at hun er en bestemt ung dame. Han rådet henne til alltid å være seg selv, og anbefalte henne aldri slutte å leke. Varme og gode råd fra en stolt bestefar, forteller Vagle.

- De to har jo en veldig spesielt forhold, og Ingrid har sagt at ingen får henne til å le som bestefar. Etter talen klemte hun kjærlig på ham, og han kysset henne på pannen. Et rørende øyeblikk mellom de to!, konkluderer hun.

Les talene i sin helhet på kongehusets nettsider her.

Også bestemor Marit Tjessem holder tale for prinsessen under middagen. I talen kommer hun blant annet med en aldri så liten «pannekake-avsløring»:

- Det har blitt mange pannekaker opp gjennom årene. Jeg spurte Sverre Magnus for en tid siden: «Savner du ikke mormors pannekaker?» «Nei, de lager Ingrid nå!» var svaret.

PERSONLIG TALE: Moren til kronprinsesse Mette-Marit, Marit Tjessem, holdt tale under gallamiddagen på slottet i forbindelse med prinsesse Ingrid Alexandras 18-årsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB / POOL
PERSONLIG TALE: Moren til kronprinsesse Mette-Marit, Marit Tjessem, holdt tale under gallamiddagen på slottet i forbindelse med prinsesse Ingrid Alexandras 18-årsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB / POOL Vis mer
NÆRT FORHOLD: Mormor Marit Tjessem forteller om mange gode opplevelser i talen sin til prinsesse Ingrid Alexandra. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
NÆRT FORHOLD: Mormor Marit Tjessem forteller om mange gode opplevelser i talen sin til prinsesse Ingrid Alexandra. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

- Takk for all gleden du har gitt meg alle disse årene. Det har vært en gave å få bruke så mye tid sammen med dere, sier Tjessem i talen, og legger til:

- Du er en usedvanlig flott jente, Ingrid! Du er sporty, flink til å jobbe med lekser og andre prosjekter du har ansvar for. Du har på imponerende vis taklet rollen som vanlig jente og prinsesse, og jeg tror du har både de egenskapene og den personligheten som skal til for å fylle din rolle i fremtiden. Jeg håper du vil finne glede i det arbeidet du skal utføre, styrke til å møte de utfordringene som venter deg, – og at du bevarer din nysgjerrighet, din varme og din omsorg for andre. Og at du framfor alt må fortsette å stå støtt i deg selv.

LES OGSÅ: Prinsessens bursdagsfeiring: Tok til tårene

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer