Kronprinsparet:

- Ikke et øye var tørt

I dag er det 19 år siden kronprins Haakon fikk sin Mette-Marit Tjessem Høiby.

MANN OG KONE: Kronprins Haakon og Mette-Marit giftet seg i Oslo domkirke 25. august 2001, og kan i dag feire hele 19 år som mann og kone. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag er det 19 år siden kronprins Haakon (47) fikk sin kjære Mette-Marit Tjessem Høiby (47) - som da ble kronprinsesse av Norge. Det eventyrlige bryllupet sto i Oslo domkirke - med en celeber gjesteliste bestående av medlemmer fra kongehus fra hele Europa, samt representanter fra det offisielle Norge.

Muligens markerer kronprinsparet bryllupsdagen ved å se tilbake på bryllupet 25. august 2001 - en dato som utvilsomt har skrevet seg inn i historiebøkene.

19 ÅR SIDEN: 25. august 2020 er det 19 år siden kronprinsparets eventyrlige bryllup i Oslo domkirke. Foto: NTB Scanpix
19 ÅR SIDEN: 25. august 2020 er det 19 år siden kronprinsparets eventyrlige bryllup i Oslo domkirke. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Veien fram til det kongelige bryllupet var imidlertid alt annet enn enkel. Kronprinsens forhold til Mette-Marit fra Kristiansand ble slått stort opp i avisa Fædrelandsvennen på tampen av 1999.

Kronprinsparet møttes for første gang på en privat fest i kronprinsessens fødeby på midten av 1990-tallet, og i årene etterpå var kronprins Haakon fast gjest under den årlige Quartfestivalen.

Sommeren 2000 dukket det forelskede paret opp hånd i hånd på sommerfestivalen, og da tok Dagbladet de første bildene av kronprins Haakon og det som senere skulle vise seg å bli Norges kronprinsesse.

BURSDAG: 20. juli fyller vår helt egne kronprins Haakon 47 år.
 I den anledning har kronprinsesse Mette-Marit valgt å hylle ektemannen på Instagram. Video: Instagram / Crownprincessmm. Reporter: Embla Hjort-Larsen Vis mer

- Ikke et øye var tørt

Et bankende mediekjør fulgte i tida etter kjæresteavsløringen - samtidig som pressen gravde fram historier fra Mette-Marits gamle liv med utagerende festing.

Ville det norske folk tåle alenemoren fra Kristiansand sin grumsete fortid?

Ja, viste svaret seg å være.

NYGIFT: Slik så det ut da Mette-Marit og kronprinsen giftet seg 25. august 2001. Foto: NTB Scanpix
NYGIFT: Slik så det ut da Mette-Marit og kronprinsen giftet seg 25. august 2001. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Det vakte mye oppstyr da det ble kjent at landets kronprins var blitt kjæreste med en alenemor, som hadde drevet med såkalt utagerende festing. Mange mente dette var et dårlig dronningemne, og ville svekke monarkiet. Så feil kan man ta, sier Se og Hørs kongehusekspert Caroline Vagle.

Kronprinsen og Mette-Marit kjempet mot fordommene - og vant. Paret inviterte til pressekonferanse på Slottet bare dager før det kongelige bryllupet, der den kommende kronprinsessen åpenhjertig fortalte om utagerende festing:

- Mitt ungdomsopprør har fortonet seg ganske mye sterkere enn mange andres, tror jeg. For meg på den tida så var det viktig å leve på tvers av det som var akseptert. Det har også ført til at jeg har levd ganske utsvevende. Jeg var i et miljø hvor det ble testa og vi gikk ut over grenser.

- Det har vært en veldig dyrekjøpt erfaring for meg, som det har tatt lang tid å bearbeide. Og slik at det ikke skal være noe tvil om hvor jeg står i dag, så vil jeg også si at jeg benytter denne anledningen til å ta avstand fra narkotika, sa Mette-Marit blant annet under pressekonferansen, ifølge Dagbladet.

PRESSEKONFERANSE: Mette-Marit fortalte åpent om sin fortid med pressen bare dager før det kongelige bryllupet i august 2001. Foto: NTB Scanpix
PRESSEKONFERANSE: Mette-Marit fortalte åpent om sin fortid med pressen bare dager før det kongelige bryllupet i august 2001. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Da de to ga hverandre sitt ja i Oslo domkirke, var ikke et øye tørt. For hva er vel vakrere enn at kjærligheten seirer? «Dere har ikke valgt minste motstands vei» sa biskop Stålsett helt riktig i sin vakre og personlige tale til kronprinsparet, men «størst av alt er kjærligheten», sier Vagle.

I KIRKEN: Kronprinsparet ble viet av biskop Gunnar Stålsett. Foto: NTB Scanpix
I KIRKEN: Kronprinsparet ble viet av biskop Gunnar Stålsett. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Kjempet i ni år

Kronprinsbryllupet i august 2001 var det første kongelige bryllupet i Norge siden daværende kronprins Harald fikk sin Sonja Haraldsen i 1968.

Kongeparet måtte selv kjempe en mangeårig kamp for kjærligheten, før de endelig fikk lov av kong Olav til å inngå forlovelse - samme år som de giftet seg.

SELVSKREVNE GJESTER: Kongeparet i vielsen, sammen med Mette-Marits foreldre, Sven O. Høiby og Marit Tjessem. Foto. NTB Scanpix
SELVSKREVNE GJESTER: Kongeparet i vielsen, sammen med Mette-Marits foreldre, Sven O. Høiby og Marit Tjessem. Foto. NTB Scanpix Vis mer

Med denne erfaringen i bakhånd, har kong Harald og dronning Sonja tidligere uttalt at de har valgt å være svært støttende i deres barns valg av kjærester.

- For kongeparet var det selvsagt stort å se sin sønn gifte seg. De var aldri i tvil om at han måtte få velge sin livsledsager med hjertet. De måtte selv kjempe i ni år, og var helt bestemte på at deres egne barn skulle slippe det, sier kongehusekspert Caroline Vagle.

Kronprinsparet ble kjørt til domkirken i Oslo i bilen A5, en Lincoln Continental som også kong Harald og dronning Sonja benyttet da de giftet seg 33 år i forveien.

FOLKEHAV: Mette-Marit og Haakon ble møtt av et folkehav da de kjørte det korte stykket fra slottet til domkirken. Foto: NTB Scanpix
FOLKEHAV: Mette-Marit og Haakon ble møtt av et folkehav da de kjørte det korte stykket fra slottet til domkirken. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Folk hadde møtt opp i hopetall i Oslos gater og satt klistret til tv-skjermene i de tusen hjem - alle ville ha et glimt av Norges nybakte kronprinsesse. Hun ble fort en favoritt, minnes Vagle.

Etterpå var det duket for festmiddag på Slottet - som også ble kringkastet på tv - der kronprinsen holdt en rørende tale til sin ferske kone, med de minnerike ordene: «Jeg tror ikke jeg har vært så fylt av kjærlighet, som sammen med deg».

FYRVERKERI: Etter slottsmiddagen gikk kongefamilien ut på slottsbalkongen, der de overvar et overdådig fyrverkeri. Foto: NTB Scanpix
FYRVERKERI: Etter slottsmiddagen gikk kongefamilien ut på slottsbalkongen, der de overvar et overdådig fyrverkeri. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Da kronprinsparet feiret ti år som rette ektefolk i 2011, var det med stor feiring. Det var gudstjeneste i domkirken, konsert på Universitetsplassen i regi av fondet deres - og middag på slottet. Kanskje kan vi håpe på offentlige festligheter igjen til neste år? Da kan de jo skilte med 20 år som rette ektefolk, sier Caroline Vagle.

LES OGSÅ: - Håpløs på å flørte

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer