Kronprinsesse Victoria:

I sorg etter dødsfall

Grunnleggeren av Victoriadagen døde av corona.

TRIST: Pandemien har nå rammet den svenske kongefamiliens innerste krets. Kronprinsesse Victoria er i sorg etter tapet av sin nære samarbeidspartner. Foto: REX, NTB
TRIST: Pandemien har nå rammet den svenske kongefamiliens innerste krets. Kronprinsesse Victoria er i sorg etter tapet av sin nære samarbeidspartner. Foto: REX, NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Corona-pandemien har slått hardt ut flere steder i verden. Her i Norden er det Sverige som har blitt hardest rammet. Over 6000 mennesker har der mistet livet som følge av viruset. I tillegg har de hatt totalt 177 000 tilfeller på landsbasis siden pandemien ble erklært i mars.

Til sammenlikning har det «bare» dødd 294 mennesker her til lands. Viruset gjør ikke forskjell på folk, og mennesker fra alle samfunnslag og posisjoner er blitt rammet. Selv ikke kongelige er spart.

Prins Charles er blant dem som har vært syke, mens prinsesse Maria Teresa av Bourbon Parma i mars mistet livet som følge av smitte. Nå har viruset også rammet det svenske kongehusets innerste krets.

I dyp sorg

Kronprinsesse Victoria har nemlig mistet en av sine nærmeste til viruset. Kay Wiestål, som grunnla den kjente Victoriadagen, gikk bort på lørdag. Han ble 80 år gammel. Dødsfallet bekreftes av hans enke.

- Det gikk fort på slutten, sier enka hans, ifølge Svensk Damtidning.

Kronprinsesse Victoria tar dødsfallet tungt, og er nå i sorg. Det bekrefter det svenske hoffet overfor svenske medier.

VICTORIADAGEN: Kronprinsessens fødselsdag har blitt et populært arrangement. Foto: Jonas Ekstrmer/NTB
VICTORIADAGEN: Kronprinsessens fødselsdag har blitt et populært arrangement. Foto: Jonas Ekstrmer/NTB Vis mer

- De har mottatt budskapet, og det er selvfølgelig kjempevanskelig. Kay Wiestål var jo grunnleggeren av Victoriadagen, og har vært engasjert i feiringen hvert år siden den gang, sier hoffets informasjonssjef, Margareta Thorgren, og fortsetter:

- Kronprinsessen synes dette er sørgelig.

Victoriadagen har siden 1979 vært feiret hvert år på kronprinsessens bursdag - den 14. juli. Den første gangen var hun bare to år. Dagen feires ofte på Öland, der sommerresidensen til den svenske kongefamilien ligger. Med årene er det blitt en stor folkefeiring, der kjente artister opptrer og skaper stemning.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 09.12.2015 - JEG STREVER: Hennes Kongelige Høyhet prinsesse Madeleine røpet hos «Skavlan» at hun aldri har vent seg til å være i oppmerksomhetens sentrum. - Jeg strever med det, sier svenskeprinsessen. Video: NRK Vis mer

Blant andre har Robyn, Alexander Rybak, Per Gessle og Carola opptrådt på dagen. Kay Wiestål hadde ansvaret for arrangementet helt til 2018, da han valgte å tre til side.

- Å få gjøre det her i 40 år føles nesten ubegripelig. Det finnes andre som er klare til å ta over, selv om ingen papirer er skrevet under ennå. Enkelte mener nok at jeg burde ha gått av tidligere, men man vil jo ikke slutte når det er gøy å gå på jobb?, sa han til Kalmar Läns Tidning den gang.

Vekket harme

Årets feiring av Victoriadagen ble annerledes, som mye annet. Pandemien la lokk på deler av feiringen. Konserten ble likevel avholdt.

Den da nybakte 43-åringen smilte, lo og sang med i store deler av konserten, og kronprinsessa så ut til å storkose seg i Borgholms slottsruiner, der hun pent var plassert ved siden av ektemannen, prins Daniel, og datteren, prinsesse Estelle.

CORONAFEIRING: Det ble en annerledes feiring i år, men Victoriadagen ble ikke coronaavlyst. Foto: Jonas Ekstromer/Reuters/NTB
CORONAFEIRING: Det ble en annerledes feiring i år, men Victoriadagen ble ikke coronaavlyst. Foto: Jonas Ekstromer/Reuters/NTB Vis mer

Det var imidlertid ikke alle som er like fornøyde med det som oppsto under sendingen. I sosiale medier ble det påpekt hvordan kronprinsessa ble tiltalt under feiringen, der hun skal ha blitt kalt «du» og «deg» en rekke ganger i løpet av kvelden, ifølge Svensk Dam.

Det var imidlertid ikke noe kronprinsessa selv tilsynelatende reagerte på. Det gjorde derimot skribenten Henrik Scheutz, som de siste åra har blitt forskrekket av at noen får for seg å «due» henne, altså å si «du» eller «deg».

- Det er ubegripelig hvordan man kan komme på tanken av å «due» kongelige, at man synker så lavt er så respektløst. Naturligvis er det bare de aller nærmeste som kan gjøre det. Øvrige skal tiltale henne «kronprinsesse» eller «Hennes kongelige høyhet». Jeg håper virkelig at vi slipper dette neste gang, skrev han i et innlegg i Göteborgs-Posten.

Tiltaleformen «du» skal normalt ikke brukes på kongelige, og i Skandinavia skal monarker og øvrig familie tiltales ved tittel, for eksempel «Kronprinsesse» eller «Hennes Majestet».

LES OGSÅ: - Truer med å flytte fra USA

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer