SJARMTROLL: På dette bildet er dagens 40-årsjubilant ett år. Lite visste hun den gangen om hvilken familie hun skulle gifte seg inn... Foto: NTB scanpix
SJARMTROLL: På dette bildet er dagens 40-årsjubilant ett år. Lite visste hun den gangen om hvilken familie hun skulle gifte seg inn... Foto: NTB scanpixVis mer

I dag fyller denne kongelige jenta 40 år

Kjenner du henne igjen?

SEOGHØR.NO:  Den lille jenta på bildene ble født 19.august 1973 i Kristiansad, og fikk navnet Mette-Marit Tjessem Høiby. Som attpåklatt til en søskenflokk på tre ble hun fort familiens ukronede prinsesse - men ingen ante at den lille jenta en dag skulle bli gift med den ekte
prinsen som ble født bare en knapp måned tidligere i Oslo.

Mens Høiby-prinsessens fødsel ble annonsert uten bilde i lokalavisa, prydet de første bildene av prins Haakon forsiden på alle landets aviser. I dag 40 år senere, er oppmerksomheten på fødselsdagen hennes en helt annen. Hun er Norges kronprinsesse, og det flagges til ære for henne over hele vårt langstrakte land.
 
Da kronprins Haakon fylte 40 år 20. juli ble han feiret to dager til ende med festival på Skaugum. Kronprinsesse Mette-Marit valgte derimot å feire dagen sin i går med friluftsgudstjeneste for inviterte gjester i Dronningparken.

Kronprinsessen har gjort det til tradisjon å samle sine nærmeste til gudstjeneste på bursdagen sin. Allerede uken før bryllupet i 2001 innførte hun denne skikken. Vanligvis er den i Slottskapellet, men i anledning 40-årsdagen valgte hun altså å flytte den ut i parken bak Slottet.

For 40-årsjubilanten er det viktig med familie og gode venner, og mest sannsynlig vil hun ha en mindre feiring hjemme på Skaugum i dag på selve bursdagen. Her blir hun nok gjort stas på av både barna, ektemannen og sin kjære mor.

- Mette-Marit er et familiemenneske og elsker å samle familien, store som små, skrev hennes mor Marit Tjessem i siste utgave av Elle. Motemagasinet hadde hentet inn gratulasjonsmeldinger fra folk som står henne nær i anledning 40-årsdagen.

Hva kronprinsessen får i gave fra sine nærmeste er en vel bevart hemmelighet, men om kronprinsen følger tradisjonen, blir det pakket opp flunkende nytt fritidsutstyr på Skaugum i dag.

- Min mann har hatt et prosjekt til bursdagen min de siste årene. Et år fikk jeg telt, så sovepose, tørrmat til telttur. Nå altså ny sykkel, fortalte kronprinsessen pressen i fjor da hun syklet fra Skaugum til Slottet som et ledd i kampanjen «Sykle til jobben».