<strong>FYLLER ÅR:</strong> I dag, 4. august, fyller hertuginne Meghan 37 år. Det er en spesiell dag for mange. Foto: NTB Scanpix
FYLLER ÅR: I dag, 4. august, fyller hertuginne Meghan 37 år. Det er en spesiell dag for mange. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hertuginne Meghan:

I dag blir hun ett år eldre enn det Diana noensinne ble

Slik blir hertuginne Meghans første kongelige bursdag.

Publisert
Sist oppdatert

Den hvite Givenchy-kjolen, det lange sløret med påbroderte blomster, den spente prinsen ved alteret og den limekledde dronninga. Det et fortsatt bare få måneder siden den amerikanske skuespilleren Meghan (37) spaserte inn i kirken med etternavnet Markle, og kom ut som hertuginne av Sussex.

Bryllupet med prins Harry var en stor begivenhet som markerte et paradigmeskifte i den erkekonservative, britiske kongefamilien.

Den unge prinsen giftet seg med en fraskilt afroamerikaner, et valg som skapte reaksjoner i visse kretser, men som også ble hyllet av folket.

I dag feirer hun sin første bursdag som kongelig, når hun nå fyller 37 år. Det er flere ting å tenke på her, som hvermannsen slipper. Babymas, å leve opp til sin avdøde svigermor, kongelig etikette og mye annet definerer både dagen og tida framover for hertuginnen.

<strong>MANN OG KONE:</strong> For bare noen måneder siden het hertuginen Meghan, Meghan Markle. I dag feirer hun sin første bursdag som kongelig. Foto: NTB Scanpix
MANN OG KONE: For bare noen måneder siden het hertuginen Meghan, Meghan Markle. I dag feirer hun sin første bursdag som kongelig. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Skyggesatt?

Men før vi begynner på tingene Sussex- hertuginnen må tenke på framover, kan vi ta et raskt blikk på hvordan hun faktisk skal tilbringe dagen. Kongelige flest, sett bort fra dronning Elizabeth, pleier å feire bursdager privat. Derfor er det ofte i ettertid vi får beskjed om hvordan de har feiret.

Meghans første bursdag som kongelig blir derimot, ifølge Vogue, noe annerledes. Til fordel for å drikke te med familie eller å ta noen drinker med venninner, slik hun tidligere har feiret, skal hertuginnen og ektemannen tilbringe lørdagen i et bryllup.

Det er prins Harrys barndomsvenn Charlie van Straubenzee som gifter seg, og prinsen skal være forlover. Den amerikanske hertuginnen er derfor en selvskreven gjest i bryllupet. Det var lenge bare ikke-navngitte kilder som har bekreftet dette, men den kongelige fotografen Tim Rooke bekreftet det hele nylig på Twitter.

MEGHAN OG HARRY: Prins Harry og Meghan Markle gifter seg i St. George's Chapel i Windsor Castle. Her sier de «ja» til hverandre. Video: AP Vis mer

Gravid-press

At hun nå fyller 37 år og derfor blir eldre, markerer også et slags skifte. Historisk sett, både langt tilbake og i nyere tid, har kongelige mødre vært relativt unge.

For noen århundrer siden var de eksepsjonelt unge, men nå er de aller fleste i starten av 30-åra når de får sine første barn. Hertuginne Kate var 31, prinsesse Sofia var 31, kronprinsesse Mary var 33 og grevinne Alexandra var 35.

At presset på hertuginne Meghan av Sussex derfor begynner å øke betraktelig, er det ingen tvil om. Britisk presse har siden det ble kjent at hun var sammen med prins Harry spekulert på om de to en dag skal stifte en egen familie.

Det går faktisk an å vedde på når man tror paret kommer til å kunngjøre en potensiell graviditet. Enkelte nettsteder har en odds på 4/6 på at hertuginnen er gravid allerede innen 2018 er omme.

<strong>TOBARNSMOR:</strong> Diana ble tobarnsmor før hun mistet livet. Her sammen med eksmannen, prins Charles og Harry og William i 1987. Foto: NTB Scanpix
TOBARNSMOR: Diana ble tobarnsmor før hun mistet livet. Her sammen med eksmannen, prins Charles og Harry og William i 1987. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Se og Høs kongehusekspert, Anders Johan Stavseng, legger ikke skjul på presset rundt det ferske hertugparet.

- Meghan må føle et enormt press fra alle rundt seg. Nå venter alle på en kongelig baby. Bilder av magen hennes blir gransket med forstørrelsesglass for å se om den har vokst, sier han.

- Meghan er 37 år, og om hun planlegger en stor ungeflokk må hun snart begynne. Men babyen kommer når den kommer. Og kommer den ikke, vil nok prins Harry og Meghan adoptere. Harry har flere ganger sagt at han gleder seg til en dag å bli far. Begge har vist sitt engasjement for vanskeligstilte og foreldreløse barn i Afrika. Det er ikke utenkelig at de to velger å adoptere framfor å få egne barn, fortsetter Stavseng.

<strong>MMISTET LIVET:</strong> Prinsesse Diana ble bare 36 år gammel. Her med prins Harry, som i dag feirer sin kones 37 årsdag. Foto: NTB Scanpix
MMISTET LIVET: Prinsesse Diana ble bare 36 år gammel. Her med prins Harry, som i dag feirer sin kones 37 årsdag. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Sammenlignes med svigers

Så langt er derimot ikke paret blitt gravide. Går man mer enn 20 år tilbake i tid, ser man en annen realitet. Da var hertuginnens svigermor, prinsesse Diana, allerede opptatt med å oppdra sine to unge sønner sammen med eksmannen, prins Charles. Tilfeldighetene har det slik at hun dessverre ble frarøvet verden i den unge alderen av 36, som følge av en tragisk bilulykke i Pont de L'Alma-tunnelen i Paris.

Det er den samme alderen som Meghan var da hun giftet seg inn i kongefamilien. I dag, lørdag 4. august, fyller hun 37, og blir eldre enn sin avdøde svigermor. De to fikk aldri sjansen til å møtes, slik som hertuginne Kate heller aldri fikk. Venner av Diana har derimot ved en rekke anledninger uttalt at hun utvilsomt ville vært stolt av sønnene og deres valg i livet, inkludert valg av partnere.

Det nyeste medlemmet av kongefamilien har mange likhetstrekk med den folkekjære prinsessa. Mens enkelte av hennes forgjengere hadde en stivere og mer apatisktilnærming til folket, har amerikanske Meghan valgt en helt annen vei. Hun håndhilser, klemmer og tar selfier med de fremmøtte hordene, og går på mange måter i fotsporene til sin avdøde svigermor.

- Dette er noe unge mennesker gjør. Hun har sin egen måte å gjøre ting på. Man ser mot energien til prinsesse Diana, hun var virkelig en som klemte folket. Hun var jo berømt for det, har Grant «The Royal Butler» Harrold, prins Harrys tidligere butler, fortalt til E! Online.

NYE KLIPP: Se traileren for «Diana: In Her Own Words» her. Dokumentaren blir sendt på Channel 4 6. august. Video: Channel 4 Vis mer

Det var spesielt ett øyeblikk som fanget butleren, som forlot sin offisielle stilling i 2011, sin oppmerksomhet. Meghan Markle ble fotografert mens hun ga en klem til en liten skolejente, noe Diana også gjorde i sin tid.

Den gang var det høyst uortodoks for kongelige å klemme folket. Enkelte dristet seg kanskje til å håndhilse, men der stoppet det opp.

- Det var rett og slett ikke noe man gjorde. Når vi ser disse yngre kongelige, som prins William og prins Harry, ser man at de klemmer. Det er deres måte å gjøre det på. De kopierer det moren deres gjorde, som er helt fantastisk, har eksperten uttalt.

<strong>FOLKETS PRINSESSE:</strong> Prinsesse Diana både hilste på og klemte folket. Foto: NTB Scanpix
FOLKETS PRINSESSE: Prinsesse Diana både hilste på og klemte folket. Foto: NTB Scanpix Vis mer
<strong>GJØR SOM MAMMA OG SVIGERMOR:</strong> Både prins Harry og hertuginne Meghan hilser på folket hvor anledningen byr seg. Foto: NTB Scanpix
GJØR SOM MAMMA OG SVIGERMOR: Både prins Harry og hertuginne Meghan hilser på folket hvor anledningen byr seg. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Også Anders Johan Stavseng ser likheter mellom Diana og Meghan.

- Meghan har tatt britene med storm. Meghan har vist at hun går sine egne veier, akkurat som prinsesse Diana. Jeg tror Diana ville vært stolt av Meghan, sier han.

At begge to også klarte å bli moteikoner på kort tid etter inntoget i kongefamilien, er et annet likhetstrekk. Om Diana brukte en kjole eller et skjørt ble etterspørselen fort skyhøy, og det samme gjelder Meghan nå. Stavseng tror populariteten bare vil øke med tida for den 37 år gamle hertuginnen.

- Meghans popularitet kommer nok bare til å øke. Hun trenger jo litt tid for å bli «varm i trøya» som kongelig. Allerede nå har vi sett at hun går sine egne veier og har sin egen stil.

- Hun kommer garantert til å bli lagt merke til på flere måter i framtida. Hun kommer til å være forut for sin tid, og arbeide hardt for sine hjertesaker, på en helt annen måte enn resten av kongefamilien, som er litt stivere i kanten.

BRYTER KONGELIG ETIKETTE: Meghan Markle uttalte seg politisk på pressekonferansen den 28. februar. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Får folkets støtte

Det er imidlertid ikke bare Meghan som har fått mye oppmerksomhet den siste tida. Også hennes mye omtalte familie har skapt en rekke overskrifter internasjonalt. Ifølge Stavseng har stormen rundt henne og familien trolig bidratt til at britene tar enda varmere imot «Suits»-stjerna.

- Britene er utrolig opptatt av den bitre familien til Meghan, som ikke ble invitert i bryllupet. Hver eneste uke er det intervjuer med familien - som langer ut mot både Meghan, dronning Elizabeth og prins Harry. Mange har sympati for Meghan, og dette fører også til at hun får folkets støtte.

<strong>EGNE VEIER:</strong> Harry og Meghan går sine egne veier, som her da de i full offentlighet klinte til. Foto: NTB Scanpix
EGNE VEIER: Harry og Meghan går sine egne veier, som her da de i full offentlighet klinte til. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Regler og etikette

At Meghan stadig bryter kongelig etikette og klesprotokoll, gjør henne trolig ikke noe mindre interessant for folket.

Som Dagbladet tidligere har skrevet, har Meghan måttet gjennomgå en rekke omveltninger for å bli medlem av verdens mest konservative kongefamilie. Og selv om vi er kommet til 2018, og Europas kongehus stadig moderniseres, har 37-åringen også måttet finne seg i å gjøre en rekke, motemessige endringer.

Ifølge Business Insider anses det for eksempel som et brudd på kongelig klesprotokoll å vise bare legger. Uavhengig av temperatur og vær, skal kongelige kvinner helst bruke gjennomsiktig strømpebukse, skriver nettstedet. Meghan ga for øvrig blaffen i dette under den offisielle forlovelsesannonseringen i fjor høst.

Farget neglelakk skal være noe annet Meghan har måttet vinke farvel til, ifølge Glamour. Dronning Elizabeth (92) sverger visstnok til farger som blekrosa eller hudfarget når neglene skal lakkes, noe Meghan senere har kopiert - også i sitt eget bryllup.

Også når det gjelder håret har det stadig vært diskusjoner omkring hvordan en kongelig frisyre skal, eller kan se ut. Meghan ble eksempelvis møtt med kritikk da hun dukket opp med en mer avslappet hårknute - framfor en stram variant - i mars. Kjoler som viser for mye lår, nakne skuldre og utringning er andre ting som angivelig står på nei-lista.

Selv om offentligheten henger seg opp i hva som er lov og ikke lov, har kongehuseksperter tidligere påpekt at skikk og bruk er i konstant endring.

RESTAURERT: British Movietone har restaurert og digitalisert bryllupet mellom Charles og Diana i høy kvalitet. Video: AP / NTB Scanpix Vis mer

Må neie for dronningen

Som kongelig er det en rekke regler å sette seg inn i, og ikke alle angår offentligheten. I private middagsselskap er det også forventet at man følger en viss etikette, som innebærer alt fra hvordan man snakker med dronningen til hvordan man holder gaffelen.

Ifølge Andrew Morton, som har skrevet biografi om den nye hertuginnen, kunne den nye rollen by på enkelte vanskeligheter i starten for Meghan.

- Jeg tror hun kommer til å klare seg bra, men det blir nok enkelte vanskeligheter i starten, sa han til nyhetsbyrået Reuters.

Å måtte omtale ektemannens bestemor, dronning Elizabeth, som «Deres Majestet», er en av tingene hun må ha i bakhodet. Det er heller ikke mye rom for klemming i familien. I både formelle og uformelle sammenhenger må hun neie - eller knikse - for dronningen, samt også andre medlemmer av den britiske kongefamilien.

Den offisielle metoden å knikse på innebærer at man tar den ene foten bak den andre, bøyer knærne og lener hodet noe fram. Hendene skal være inntil kroppen, og det er forventet ar man gjør denne hilsenen overfor alle kongelige. Menn skal derimot bukke mot den kongelige - uten å bevege kroppen.

<strong>LÆRER AV KATE:</strong> Hertuginne Kate og Meghan knikset for dronningen under julefeiringen i desember. Foto: NTB Scanpix
LÆRER AV KATE: Hertuginne Kate og Meghan knikset for dronningen under julefeiringen i desember. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det var prins Harrys tidligere butler Grant Harrold som fortalte om skikken. Det gjorde han i et intervju med Global News. De offisielle nettsidene til det britiske kongehuset nevner også hilseformen.

Knikseskikken med å hilse var Meghans svigerinne, hertuginne Kate, rask med å mestre. Det er også slik de to må hilse på hverandre framover.

- Etikette og protokoll er svært viktig for den kongelige familien, og det har det vært i århundrer. Reglene er der for å få dem til å forstå hva som forventes av dem, men også for at de skal skjønne hva de skal gjøre og hva de ikke skal, sa den tidligere butleren til nyhetsbyrået.

Det skal nevnes at kongelig protokoll ikke er hogget i stein, og at det endrer seg kontinuerlig med moderniseringen av Europas kongehus. Det meste som følges av protokoll i dag, ble etablert av franske kong Ludvig XVI - som levde fra 1754 til 1793.

Likevel har spesielt yngre medlemmer av kongehus en mye løsere tilnærming til eget regelverk enn tidligere. Hertuginne Kate, prins William og resterende, unge medlemmer av det britiske monarkiet, har alle brutt protokoll flere ganger - uten å tilsynelatende ha brydd seg særlig om det.

- Dronningen bryr seg egentlig ikke om folk neier eller bukker, men om det er noen som vet det, er det henne. Men hun kommer ikke til å reagere om noen ikke gjør ting, sa historiker Hugo Vickers til Reuters.

LES OGSÅ: Derfor måtte Meghan legge skuespillerkarrieren på hylla

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer