Dronning Margrethe og prins Henrik:

Hylles for brudd på kongelig tradisjon: - Overraskende

Danskene hyller det kongelige parets avgjørelse. 

GULLBRYLLUP: 10. Juni feirer dronning Margrethe og prins Henrik gullbryllup, men feiringen vil foregå privat. Foto: NTB scanpix
GULLBRYLLUP: 10. Juni feirer dronning Margrethe og prins Henrik gullbryllup, men feiringen vil foregå privat. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Det har lenge vært en tradisjon for de kongelige og dele store markeringer med resten av landets befolkning.

Lørdag 10. juni har dronning Margrethe (77) og prins Henrik (82) vært gift i hele 50 år og kan dermed feire gullbryllup. Men i motsetning til sitt svært offentlige bryllup 10. juni 1967, vil helgens feiring av den store dagen foregå bak lukkede dører.

Nå hyller det danske folk dem for avgjørelsen - i en uhøytidelig undersøkelse utført av avisen.dk.

Her svarer nemlig 83 prosent at det er helt greit at det kongelige paret feirer bryllupsdagen privat, mens 13 prosent mener dagen skulle vært delt med folket. Også Danmarks kongehusekspert, Lars Hovbakke Sørensen, stiller seg bak folket og hyller jubilantene.

- Det er jo litt overraskende, for det har vært ganske omdiskutert at de ikke holder gullbryllupet offentlig. Men det passer med holdningen. I løpet av de siste 10 årene har målinger vist at det er i orden. De kongelige kan gjøre hva de vil og Margrethe kan trekke seg tilbake når hun vil, sier han til avisen.

Kongehuset i Danmark avslørte allerede i fjor at bryllupsdagen ville bli feiret privat.

Saken fortsetter nedenfor.

PENSJONERTE SEG: Nyttårsaften 2015 avslørte dronning Margrethe at ektemannen ville gå av med pensjon. Foto: NTB Scanpix.
PENSJONERTE SEG: Nyttårsaften 2015 avslørte dronning Margrethe at ektemannen ville gå av med pensjon. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

Ifølge kongehusekspert og lektor, Sebastian Olden-Jørgensen fra Universitetet i København er det en naturlig grunn til at det danske folket velger å akseptere at bryllupsdagen ikke blir feiret offentlig.

- Når så få er misfornøyde med avgjørelsen sier det seg selv at de tar hensyn til prins Henrik. Han vil ikke opptre som prinsegemal, og han har sagt fra seg tittelen. Det vil si at dronning Margrethe må klare alle offisielle sider av familielivet alene.

- Hun har etter beste evne prøvd å gjøre det så smertefritt som mulig for befolkningen på egenhånd, men et gullbryllup klarer hun ikke å feire alene, sier han til avisen.

Saken fortsetter under bildet.

BÅTTUR: Dronning Margrethe og prins Henrik av Danmark ankommer med kongeskipet Dannebrog til kronprinsesse-bryllupet i Stockholm i 2010. Henrik med skipper-lue. Foto: Lise Åserud / Scanpix
BÅTTUR: Dronning Margrethe og prins Henrik av Danmark ankommer med kongeskipet Dannebrog til kronprinsesse-bryllupet i Stockholm i 2010. Henrik med skipper-lue. Foto: Lise Åserud / Scanpix Vis mer

- Bryter med tradisjonene

Olden-Jørgensen mener også at folket har lov til å være skuffet over parets valg.

- Ja, det synes jeg. Det er en uskrevet pakt mellom kongehuset og befolkningen. De lever på mange måter et liv i sus og dus, men de skal også fungere som et samlingspunkt, og leve deres familieliv i offentligheten.

- Det er snakk om et brudd på tradisjoner, men det er jo verdt å tenke over om slike familiebegivenheter som bryllupsdager skal feires med folket.

Kongehusekspert, Lars Hovbakke Sørensen, sier til avisen at det for det meste er eldre mennesker som vil holde på tradisjonene.

- De eldre er mer oppmerksomme på hva som er tradisjon og den slags. De unge er mindre preget av tradisjoner, og tenker mer generelt på hva de kongelige skal ha lov til,konstaterer han.

Gikk av med pensjon

Det var 31. desember 2015 at dronning Margrethe i sin nyttårstale annonserte at prins Henrik skulle gå av med pensjon.

- Min mann har bestemt seg for at tiden er inne til «trappe ned». Eller hvis jeg må si det på vanlig dansk, gå av med pensjon. Fremover vil derfor prinsgemalen kun delta svært begrenset i offisielle arrangementer, som i så mange år har vært en naturlig del av livet hans, fortalte hun, og la videre til:

- Det er hans beslutning. Jeg forstår og respekterer den. Jeg er min mann dypt takknemlig for all støtte, hjelp og inspirasjon han har gitt meg gjennom alle disse årene. Jeg ser frem til å fortsette å ivareta mine oppgaver. Og jeg har stadig min manns støtte, selv om han blir mindre synlig, sa hun ifølge Ekstra Bladet den gang.

Saken fortsetter under videoen.

KONGELIG BÅTTUR: I formiddag tok Kongeskipet Norge jubilantene og deres gjester på mini-cruise i Oslofjorden. Video: Marie Røssland Vis mer

Prins Henrik av Danmark er kjent for sine mange skandaleoppslag på grunn av sin egenrådighet. Og dronning Margrethes ektemann har ikke roet seg ned etter at han ble pensjonist.

Selv de få gangene det er forventet av ham å stille opp i offentlige sammenhenger - har han uteblitt.

Da danskene ventet statsbesøk av kong Philippe og dronning Mathilde av Belgia i fjor vår, forsikret dronning Margrethe til belgisk tv i forkant at prinsen ville delta.

- Han ser fram til statsbesøket, og vil være til stede, lovet hun.

Men prins Henrik glimret derimot med sitt fravær.

Ifølge danske Berlingske Tidende lot han fruen være alene under det tre dager lange statsbesøket - mens han selv dro på tur til Barcelona.

Droppet konas bursdag

I 2015 fylte dronning Margrethe av Danmark 75 år. Hvert år blir bursdagen, den 16. april, feiret ved at hun hilser til folket fra balkongen på Amalienborg i København.

Hun er til vanlig omringet av hele familien, men dette året manglet det én person: Nemlig ektemannen, prins Henrik.

Offisielt het det at han hadde influensa - men samtidig ble han observert på ferie i Venezia. Det danske slottet bekreftet senere at prins Henrik reiste sydpå.

Det resulterte i oppslag verden over.

Saken fortsetter under bildet.

IKKE TIL STEDE: Storfamilien på balkongen sammen med dronning Margrethe. Samtidig ble prins Henrik observert i Venezia. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
IKKE TIL STEDE: Storfamilien på balkongen sammen med dronning Margrethe. Samtidig ble prins Henrik observert i Venezia. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

- En fargeklatt

Anders Johan Staveng, hoffreporter i Se og Hør, mener at prins Henrik er en fargeklatt i den danske kongefamilien.

- Han er en motsetning til Margrethe og resten familien, som jo kan oppfattes som litt stive. Han går sine egne veier. Han har for eksempel dukket opp blant beboerne i Christiania og drukket pils, har han sagt til Dagbladet.

Staveng mener at danskene tilgir ham, selv om han tilsynelatende kan virke litt sær, fordi han er en folkelig figur.

- Han har pondus, og han er jo en sjarmerende og artig fyr. Han er veldig godt likt, selv om han er litt sær. Og det tror jeg danskene tilgir ham for.

MONARKER: Kong Harald og dronning Sonja, Kronprinsparet, dronning Margrethe og prinsegemal Henrik, kong Carl Gustaf og dronning Silvia stilte opp for fotografene foran Eidsvollsbygningen. Video: NTB scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Prinsesse Madeleine blir i Sverige med familien

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer