Maud Angelica Behn:

Hylles: - Jeg er så stolt av deg

Maud Angelica Behn fronter ny kampanje for åpenhet rundt selvmord.

KAN REDDE LIV: Maud Angelica Behns tale fra faren Ari Behns begravelse ble hyllet. Nå snakker hun igjen om selvmord - denne gangen i en reklame for Helse Vest. Video: Helse Vest Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Maud Angelica Behn rørte en hel nasjon med talen hun holdt under bisettelsen til pappa Ari Behn i Oslo domkirke. Hun satte ord på smerten, men formidlet samtidig håp og ga gjennom sin åpenhet etterlatte et ansikt».

Slik lyder beskrivelsen av prinsesse Märtha Louise (49) og avdøde Ari Behns eldste datter, Maud Angelica Behn (17), i Dagbladets sak om de som er nominert til «Årets navn».

Maud er naturligvis en av de nominerte etter at hun rørte ved en hel nasjon i farens bisettelse i januar. I ettertid har hun blitt hyllet for motet og åpenheten, og har blant annet blitt kåret til årets modigste kvinne av magasinet Tara.

TALTE: Ari Behns eldste datter, Maud Angelica, brøt ut i gråt da hun framførte sine minneord om Ari Behn. Bilder fra NRK. Vis mer

Hyller datteren

Og at 17-åringen brenner for å snakke om psykisk helse, beviser hun nok en gang i en kampanje for Helse Vest.

«Vår Vakre Maud er med i Helse Vest sin kampanje om å snakke om selvmordstanker. Vi VET det kan redde liv. Tør å snakke om selvmordstanker», skriver moren, prinsesse Märtha Louise, i et innlegg på Instagram onsdag kveld.

Hun har også delt filmsnutten som datteren medvirker i.

«Jeg har noe jeg vil si til alle som tenker på å ta sitt eget liv. Du kan få hjelp, og ting kan bli bedre. Det er mange som vil og kan hjelpe deg. Alle i denne verden fortjener kjærlighet og glede. Det gjør du også. Aldri tenk at det er bedre om du blir borte. Det kan jeg love deg er så innmari feil», er blant det Maud Angelica sier i kampanjen.

I kommentarfeltet under Märtha Louises innlegg strømmer det inn med gode ord til datteren hennes. Blant dem som har lagt igjen en kommentar er prinsessens kjæreste, Durek Verrett (46).

«Jeg er så stolt av deg din fantastiske kvinne. Veldig glad i deg», skriver han om Maud Angelica.

«Hun er så imponerende. Så sterk, så klok og en vakker sjel om det viktigste budskapet vi kan komme med», skriver Lotto-programleder Ingeborg Myhre.

Åpen om sorgen

Familien har fått mye ros for å være åpne om at Behn tok sitt eget liv. Maud Angelica er også glad for at Norge vet hva som skjedde. Både fordi hun og familien kan være representanter for dem som mister noen til selvmord, og fordi det bidrar til større åpenhet rundt mental helse, noe hun engasjerer seg stort for.

I et intervju med Tara nylig, gjort sammen med moren, fortalte 17-åringen blant annet om hvordan det siste året har vært, og hvordan hun takler sorgen etter faren.

FAR OG DATTER: Maud Angelica og Ari Behn i 2007, på vei inn til vielsen av hans foreldre. Foto: Sara Johannessen / NTB
FAR OG DATTER: Maud Angelica og Ari Behn i 2007, på vei inn til vielsen av hans foreldre. Foto: Sara Johannessen / NTB Vis mer

- Sorgen kommer alltid til å være der, den personen du har mistet, er borte for alltid, så jeg tror det alltid kommer til å være litt vanskelig. Sorgen blir sikkert litt lettere over tid, men det er lov å bruke så lang tid som du trenger, sa hun til magasinet.

Maud Angelica mintes også hvordan det var i bisettelsen 3. januar, og fortalte om talen som betydde så mye for så mange.

- Det var veldig skummelt, for jeg var veldig sårbar i den situasjonen. Det var vanskelig for meg å skulle skrive en tale og holde den foran så mange folk mens jeg gikk gjennom det sjokket det var å miste pappa. Dette var jo bare en uke etter at han døde, sa hun.

Hun fortalte videre at hun var bestemt på at det var noe hun ville gjøre, fordi hun innså at hun var i en posisjon for å hjelpe andre - og på den måten kunne få en verdi ut av den forferdelige situasjonen.

EPISODE 5: I denne episoden av «Jan Thomas pusser opp» blir vi vitne til at Ari Behn, like før sin bortgang, overrasket Jan Thomas med en helt spesiell gave. Vis mer

- Hadde ikke klart det

Maud har også blitt hyllet for talen av bestefar, kong Harald (83). Han er imponert over det barnebarnet klarte foran en fullsatt Oslo domkirke.

«Det var sterkt å høre den. Jeg hadde ikke hørt den på forhånd, men visste hun skulle gjøre det. Hun hadde holdt talen for en liten krets ved båren da den sto på Ullevål sykehus. Der var ikke jeg», fortalte kongen i boken «Kongen forteller».

STOLT BESTEFAR: Kong Harald har tidligere innrømmet at han er svært imponert over Maud Angelica Behn over talen hun holdt foran en fullsatt Oslo domkirke. Foto: Lise Åserud / NTB
STOLT BESTEFAR: Kong Harald har tidligere innrømmet at han er svært imponert over Maud Angelica Behn over talen hun holdt foran en fullsatt Oslo domkirke. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

«Det var en sterk tale. Jeg var stolt over henne. 'At hun greide det' tenkte jeg. Det hadde ikke jeg greid», fortsatte han.

Maud Angelica var 16 år da hun mistet faren. Selv mistet kongen moren sin som 17-åring.

«Jeg har tenkt på akkurat det», sa kongen i boken, og fortalte åpenhjertig at det på en måte har kommet tilbake etter å ha sett et barnebarn holde tale ved sin fars kiste.

«Det er derfor jeg sier at jeg ikke kunne greid å holde den talen», fortalte kong Harald om barnebarnets tale.

LES OGSÅ: Røper ultimatumet han ga Märtha

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer