<strong>TAKKET HELSEARBEIDERNE:</strong> Den svenske kronprinsessen sendte brev til helsepersonell for å takke for innsatsen under coronakrisen. Foto: NTB Scanpix
TAKKET HELSEARBEIDERNE: Den svenske kronprinsessen sendte brev til helsepersonell for å takke for innsatsen under coronakrisen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Kronprinsesse Victoria:

Hyller helsearbeiderne

Den svenske kronprinsessen sendte ut et brev til alle landets helsedirektører.

Publisert
Sist oppdatert

Kronprinsesse Victoria (42) av Sverige har sendt ut et brev til alle helseinstanser i alle landets regioner.

Her skriver hun blant annet at hun har snakket med helsepersonell som beskriver hvor kjapt instansene har omstilt seg under coronakrisen.

Hun forteller videre at innsatsen har rørt henne dypt.

- Du, dine ansatte og alle andre som jobber i helsevesenet, har en veldig stor oppgave foran dere. I denne anstrengte situasjonen ønsker jeg dere all styrke, skriver 42-åringen.

- Enormt stor takknemlighet

Expressen har publisert brevet, som er adressert til helsedirektør i Uppsala, Mikael Kösler. Han delte brevet internt slik at alle sykehusets medarbeiderne kunne lese det.

KJEDELIG: Det er ikke alltid like lett å holde 100% fokus under lange forsamlinger. Det fikk den svenske kongefamilien føle på nylig. Video: Expressen TV Vis mer

- Jeg tror det betydde noe. Det ble nok godt mottatt, ordlyden var veldig ydmyk, takknemlig og oppmuntrende, sier han til avisen.

I Sverige er over 10 000 bekreftet smittet, og rundt 900 har dødd som følge av viruset.

- Jeg vet at et brev som dette ikke forandrer noe. Men jeg vil fortsatt at dere skal vite at vi er mange som tenker på dere og som kjenner enormt stor takknemlighet for det dere gjør, skriver Victoria videre.

I Sverige er det meldt om store utfordringer i helsevesenet knyttet til coronautbruddet. Blant annet har flere ambulanser blitt omdirigert på grunn av sprengt kapasitet. Helsepersonell frykter at utstyr skal ta slutt, og at de skal jobbe seg syke. Én beskriver det som en krigssone overfor Expressen.

Kongehusenes innsats

Også her til lands har kongefamilien uttrykt sin takknemlighet overfor dem som kjemper mot viruset.

Kronprins Haakon deltok nylig på en videokonferanse ved Haukeland universitetssykehus i Bergen, hvor han blant annet snakket om hvor viktig arbeidet som gjøres er for alle sammen.

- Det er en fellesinnsats i helsesektoren nå som det står respekt av. På vegne av alle oss andre i samfunnet, så vil jeg si at vi setter veldig pris på den innsatsen dere gjør, og at vi står bak hele helsevesenet, sa han, ifølge NTB.

KONGEN: – Norge er kjent som et tillitssamfunn. Nå er det et særskilt behov for å vise hverandre tillit.Video: NRK Vis mer

Monarkene har i flere land også talt direkte til befolkningen på tv. Vår egen kong Harald delte sine ord for fire uker siden. Forrige søndag gjorde også den svenske kongen, Carl Gustav, det samme.

- Uansett hvor lenge denne krisa varer, så tar den før eller siden slutt. Da kommer vi alle til å ha nytte av omtanken og kraften som svenskene nå utviser. Jeg ønsker deg og alle i Sverige ei fin påske. Uansett om det føles vanskelig, så husk på: du er ikke alene, var blant det svenskekongen sa i talen sin.

Samme dag talte også dronning Elizabeth til britene, noe hun gjennom sin 68 år lange trontid bare har gjort fire ganger tidligere, med unntak av den årlige juletalen.

TALE: Dronning Elizabeth talte til det britiske folk under coronakrisen. Bilder fra BBC. Vis mer

I den forbindelse sa Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, at monarkens rolle i krisetider på mange måter er å være samlende.

LES OGSÅ: Trives som bonuspappa

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer