Kronprins Haakon:

Hyller ektemannen på bursdagen

Kronprins Haakon fyller 45 år.

PENT PAR: Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit giftet seg i 2001, og har i dag to barn sammen. Det er tydelig at de fortsatt har et flott forhold, for de er ikke ukjente med å skryte av hverandre. I dag, på kronprinsens bursdag, deler kronprinsessen en søt hilsen til ham. Foto: NTB scanpix
PENT PAR: Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit giftet seg i 2001, og har i dag to barn sammen. Det er tydelig at de fortsatt har et flott forhold, for de er ikke ukjente med å skryte av hverandre. I dag, på kronprinsens bursdag, deler kronprinsessen en søt hilsen til ham. Foto: NTB scanpix Vis mer

På denne datoen, den 20. juli for 45 år siden, kom Norges tronarving til verden. Han fikk navnet Haakon Magnus, og har i løpet av livet gått fra å være prins til å bli kronprins.

En dag i fremtiden skal han bli konge. Hele landet feiret da daværende kronprins Harald i 1973 avslørte overfor folket at han hadde fått en sønn, som på et tidspunkt skulle fylle hans sko.

Fredag flagges det for kronprins Haakon over hele Norge, og dagen skal trolig feires privat.

Kongehuset kommenterer sjelden kronprinsfamiliens bursdager, med mindre det er store jubileer.

Selv om det meste vil foregå privat, strømmer gratulasjonene inn på offentlige sosiale medier.

- Verdens fineste

Og fredag formiddag delte kronprinsens kone, kronprinsesse Mette-Marit (44), en søt hilsen til ektemannen på Instagram.

Hurra for verdens fineste Haakon ! 🇳🇴❤️

Et innlegg delt av H.K.H Mette-Marit (@crownprincessmm)

«Hurra for verdens fineste Haakon!», skriver hun til sine 161 000 følgere på Instagram, etterfulgt av et hjerte. Bildet hun har lagt ut viser den smilende kronprinsen ikledd skjorte, slips og blazer i forskjellige blåtoner.

Kun ti minutter etter at bildet ble publisert hadde over tusen mennesker likt det, og kommentarene strømmer på fra andre som vil ønske kronprinsen en god bursdag.

Man skal ikke se bort fra at kronprinsens bursdag om sommeren minner henne om første gang hun møtte ham, på Quartfestivalen i Kristiansand for 19 år siden. Det året sto blant andre Blur, Fatboy Slim og Massive Attack på scenen, og festivalen la grunnlag for det som skulle bli hele Norges kronprinsfamilie.

STORFAMILIEN: Prins Sverre Magnus, kronprinsesse Mette-Marit, prinsesse Ingrid Alexandra og kronprins Haakon hilser alltid på barnetoget i Asker sammen. Foto: NTB scanpix
STORFAMILIEN: Prins Sverre Magnus, kronprinsesse Mette-Marit, prinsesse Ingrid Alexandra og kronprins Haakon hilser alltid på barnetoget i Asker sammen. Foto: NTB scanpix Vis mer

Gift i 17 år

Forlovelsen ble kjent allerede i desember året etter, og i 2001 fulgte millioner med på det mye omtalte bryllupet. Den 25. august i år kan paret også feire bryllupsdagen sin og 17 års ekteskap.

I dag har kronprinsparet barna prinsesse Ingrid Alexandra (14) og prins Sverre Magnus (12) sammen. Kronprinsessen har i tillegg sønnen Marius Borg Høiby (21) fra et tidligere forhold.

For sistnevnte har Haakon vært en tilstedeværende farsfigur. Han tok blant annet Marius og hans kjæreste, Juliane Snekkestad, i forsvar etter Se og Hørs oppslag om henne.

- Situasjonen var at en ung jente, i begynnelsen av 20-årene, fikk en forside som ikke representerte hvem hun er på en særlig god måte, sa kronprins Haakon til NRK, og la til:

- Da hadde vi et valg, skulle vi la henne stå helt alene i den situasjonen, eller skulle vi gå ut og si noe. Da valgte vi å støtte henne. Det var det denne saken handlet om for oss.

Sommerkos

Kronprinsen har ikke noe på sitt offisielle program før den 10. august, da han skal være med på den faste audiensen sammen med kongen, så nå nyter han utvilsomt late sommerdager med familien.

De var nemlig nylig på en avslappende Sydenferie sammen. Det var nemlig kronprins Haakons svigermor Marit Tjessem (80) som bestemte seg for å invitere hele storfamilien ned til Spania. De leide et hus i Conil de la Frontera, et sted de angivelig har besøkt tidligere.

Bursdager har kronprinsen derimot pleid å feire på hytta, som ligger på Dvergsøya like utenfor Kristiansand. Se og Hørs kongehusekspert, Anders Johan Stavseng, har tidligere fortalt at festene kronprinsfamilien har der ofte er idylliske.

HYTTEKOS: På Dvergsøya feirer kronprinsfamilien ofte bursdager. Det kan godt hende at det er her familien denne gangen skal kose seg med kronprinsens bursdag. Foto: NTB scanpix
HYTTEKOS: På Dvergsøya feirer kronprinsfamilien ofte bursdager. Det kan godt hende at det er her familien denne gangen skal kose seg med kronprinsens bursdag. Foto: NTB scanpix Vis mer

Familien tilbringer ofte mange uker der hver sommer, og gjester kommer fra fjern og nær. Bård Tufte Johansen og kona Beate har blant andre vært på besøk for å feire Haakons store dag.

I 2013 fortalte kronprinsesse Mette-Marit til P3 at hun ofte får gaver og kake på senga når hun fyller år, og man skal ikke se bort fra at ektemannen får samme behandling.

LES OGSÅ: Slik var eventyrbryllupet