Dronning Elizabeth er død:

Hyller dronningen

Norske politikere hyller den avdøde dronningen. - En historisk epoke er slutt, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

SE LIVE: Dronning Elizabeth er død. Storbritannias lengstsittende monark ble 96 år gammel. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag klokka 19.30 norsk tid bekreftet Buckingham Palace at dronning Elizabeth er død, 96 år gammel.

- En historisk epoke og et langt liv i tjeneste for Storbritannia er slutt. Det står stor respekt av dronning Elisabeths livsgjerning. I syv tiår år har hun representert kontinuitet og samhold, også i det nære forholdet mellom våre to land og våre kongefamilier, sier statsminister Jonas Gahr Støre i en uttalelse.

- Våre varmeste tanker går nå til de mange i Storbritannia og i Samveldet av nasjoner som har mistet en kjær monark, og til dronningens nære familie, fortsetter han.

- ALLTID VÆRT DER: Kulturkommentator i NRK og forfatter av boka «Årene med Elizabeth», Inger Merete Hobbelstad, om dronning Elizabeth og hennes betydning for britene. Reporter/video: Maja Walberg Klev Vis mer

- Hele verdens dronning

Også stortingspresident Masud Gharahkhani understreker dronningens imponerende innsats som statsoverhode.

- Mine kondolanser går til hennes familie og hele det britiske folk, som har mistet sin markante og nærværende dronning. Dronning Elizabeth var den lengst regjerende monark i Storbritannia. Hun har vært statsoverhode i mange generasjoner, og har gjennomlevd milepæler i Europas og verdens historie.

- Hennes imponerende innsats vil ikke bli glemt. Det britiske og vårt kongehus har historiske og familieære bånd, som vi i Norge vil huske. Hvil i fred, fortsetter Gharahkhani i en sms til Dagbladet, etterfulgt av et hjerte.

Erna Solberg sier til Dagbladet at det er med stor sorg vi alle mottar nyheten om at Dronning Elizabeth har gått bort.

- Bare 25 år gammel overtok hun i 1952 som statsoverhode og monark etter at hennes far, Kong Georg VI, døde av kreft. I over 70 år har hun vært på tronen, og bidratt stort til kontinuitet i en verden som har endret seg raskt og radikalt.

- BESTE ØNSKER: Speaker i Underhuset, Sir Lindsay Hoyle, benyttet muligheten til å si et par ord om dronning Elizabeth i parlamentet. Video: AP Vis mer

- Dronning Elizabeth har bidratt til stolthet i lykkelige stunder og til samhold i urolige tider. Både innenfor og langt utenfor Storbritannias grenser. Jeg vil si at hun på en måte har vært hele verdens dronning og trygge bestemor.

- I fjor mistet dronningen sin kjære Prins Philip, som har stått last og brast ved henne gjennom nesten hele livet. Sammen fikk de fire barn og den eldste av dem, Prins Charles, skal nå bli Storbritannias konge. Det er enorme sko som skal fylles og store oppgaver som venter. Mine tanker går til ham, resten av familien og til hele det britiske folk.

- Takk for din utrettelige innsats og ditt helt uvurderlige bidrag til verden, Dronning Elizabeth.

- God save the Queen! avslutter Solberg.

Generalsekretær i Nato og tidligere statsminister Jens Stoltenberg er dypt berørt av dronning Elizabeths bortgang, skriver han på sin Twitter-konto.

- I over 70 år har hun ledet landet uselvisk, skriver Stoltenberg.

- Mine dypeste kondolanser til kongefamilien til våre Nato-allierte Storbritannia og Canada, samt innbyggerne i Samveldet, fortsetter Stoltenberg.

Også KrF-leder Olaug Bollestad hyller dronning Elizabeth i kveld.

- Dronningen måtte ta er stort ansvar i veldig ung alder. Hun har representert stabilitet i tider med uro, krig og kriser. Politiske statsoverhoder kommer og går. Kongehuset representerer stabilitet. Hun har i gjerning vist hvor viktig kongehuset er i vanskelige tider og endring. Dronning Elizabeth har vært et stort forbilde og kommer til å bli husket for måten hun fornyet kongehuset på, skriver hun i et innlegg på Facebook.

JUBILEUM: Dronning Elizabeth (96) feirer platinajubileum. Torsdag er det 70 år siden hun inntok den britiske tronen. Vis mer

Frp-leder Sylvi Listhaug sender også sine dypeste kondolanser til det britiske kongehuset og det britiske folk.

- Dronning Elizabeth var en kvinne som jeg hadde stor respekt for, og som tjente sitt folk med verdighet og anstendighet i over 70 år på tronen. Hun har vært en institusjon både for sitt folk og resten av verden. For mange av oss har alltid dronning Elizabeth vært der, og hun vil bli dypt savnet, sier hun til Dagbladet.

Venstre-leder Guri Melby forteller om dyp beundring for den avdøde regenten.

- Våre tanker går til familien, som ikke bare mister sin kjære, men også tar over et enormt ansvar dronning Elizabeth nå gir videre. Og til det britiske folk som har mistet sin dronning. Man kan ikke bli annet enn uendelig imponert av en dame som har stått i jobben i 70 år og som kun to dager før hun døde, mottok sin 15. statsminister, sier Melby til Dagbladet.

Saken oppdateres!

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer