Kronprins Haakon:

Hyller dronningen

I et nytt intervju hyller kronprins Haakon moren.

HYLLER MOREN: Kronprins Haakon hyller moren i et nytt intervju. Foto: Vegard Wivestad Grtt / NTB
HYLLER MOREN: Kronprins Haakon hyller moren i et nytt intervju. Foto: Vegard Wivestad Grtt / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I et nytt intervju med Vårt Land hyller kronprins Haakon (47) dronning Sonja (83).

Kronprinsen stiller til intervju i forbindelse med den internasjonale kvinnedagen 8. mars.

I intervjuet forteller kronprinsen at han er feminist, og takker kvinnene som har tatt støyten opp gjennom åra.

- Veldig engasjert

Kronprinsen forteller også åpenhjertig om moren, dronning Sonjas, kamp for å en større plass i det kongelige hoff.

- Jeg husker det veldig godt fra barndommen. Dette var noe hun var veldig engasjert i, og som hun mente mye om. Det hadde vært mye lettere for henne å gå rett inn i den rollen som det ble lagt opp til at hun skulle ta, da hun kom inn i familien. Kongehuset er jo en type institusjon som er litt konservativ av natur, ikke sant, sier Haakon til Vårt Land.

ÅPEN: Hertuginne Meghan avslører at hun mistet ufødt barn. Hoffekspertene hyller henne. Video: Caroline Vagle og Anders Johan Stavseng. Vis mer

Dronning Sonja fylte i juli i fjor 83 år. I 1968 giftet hun seg med daværende kronprins Harald (83) - og ble dermed kronprinsesse av Norge.

Siden den gang har hun vært en av landets mest kjente og mest omtalte kvinner, og da kong Harald (83) tok over tronen i 1991, ble hun Norges første dronning på 53 år.

- Kjempet

Kronprinsen forteller til Vårt Land at han har latt seg inspirere av morens kamp.

- Det at hun ikke valgte minste motstands vei, men kjempet, det har imponert meg. Hun jobbet blant annet for at det skulle være et mer balansert program for kongen og dronningen. Hun gjorde sånne justeringer som at hun kunne holde taler om næringslivet, det trengte ikke bare være faren min som gjorde det. Og at det var like naturlig at min far fulgte opp kulturfeltet, ikke bare hun. Dette er noe vi har prøvd å videre­føre i vårt arbeid, Mette og jeg, sier kronprinsen til avisen.

HALLING: Mens kongefamilien, sammen med Kate og William, går gjennom Ingrid Alexandras skulpturpark, briljerer dronning Sonja med kunnskaper om... hallingdans? Video: Ruben Pedersen Vis mer

Kronprins Haakon er neste i arverekken til tronen.

Vaksinert

I februar ble det kjent at dronning Sonja (83) og kong Harald (84) hadde fått sin andre vaksinedose og er dermed var ferdigvaksinert mot coronaviruset.

Det opplyste assisterende kommunikasjonssjef Sven Gj. Gjeruldsen. Den første dosen fikk kongen og dronningen 13. januar.

- Jeg kan opplyse om at deres majesteter kongen og hennes majestet dronningen har i dag blitt vaksinert mot coronaviruset. Kongeparet vil få neste vaksine om tre uker, sa Gj. Gjeruldsen til Se og Hør da.

LES OGSÅ: Kongelige eksperter: - Skaper furore

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer