Prins Harry og hertuginne Meghan:

- Hvor er kjærligheten?

Fikk kritikk for «iskald» hyllest. Så overrasket prins Harry.

FÅR REFS: Hertugparets hyllest av prins Philip har ikke gått upåaktet hen. Nå skal prins Harry også angivelig ha landet i London for å delta i bestefarens begravelse. Foto: Adrian Dennis / AFP / NTB
FÅR REFS: Hertugparets hyllest av prins Philip har ikke gått upåaktet hen. Nå skal prins Harry også angivelig ha landet i London for å delta i bestefarens begravelse. Foto: Adrian Dennis / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Lørdag 17. april begraves prins Philip i St. Georges kapell i Windsor. Dronning Elizabeths (94) ektemann gikk bort fredag, 99 år gammel.

Han skal ha ønsket en mye mer nedtonet begravelse enn det som er vanlig for de kongelige, noe som langt på vei vil bli innfridd.

Mye av det skyldes naturligvis pandemien, som gjør at bare den nærmeste familien vil ta del i seremonien førstkommende lørdag. Samtidig som det er landesorg i Storbritannia, ankom barnebarnet prins Harry (36) hjemlandet i helgen, skriver Daily Mail.

Det ble raskt bekreftet at prinsen ville delta i begravelsen, men han landet uten sin gravide kone Meghan (39) på Heathrow i London søndag, skriver avisen.

Hertuginnen har blitt rådet til å holde seg hjemme av sin lege.

SPEKULASJONER: Kjolen Meghan brukte under intervjuet med Oprah skaper spekulasjoner. Video: CBS Vis mer

I karantene

Dette er første gang prins Harry er tilbake i Storbritannia siden han og kona offisielt trakk seg tilbake fra kongefamilien og flyttet til USA for litt over et år siden.

Daily Mail skriver at prinsen ble observert med sort munnbind da han ankom hjemlandet fra Los Angeles. 36-åringen ble tatt imot av sikkerhetsfolk da han landet, og skal ha blitt kjørt til Kensington Palace hvor han skal være i isolasjon før bestefarens begravelse på lørdag.

Det er ventet at prinsen vil bo på Nottingham Palace mens han er i Storbritannia - som ligger på samme eiendom som der broren prins William (38) og familien bror.

I henhold til coronarestriksjonene i landet kan prinsen teste seg ut av karantene etter fem dager dersom han fremviser en negativ test.

GÅTT BORT: Prins Philip har gått bort 99 år hammel. Se og Hørs kongehusekspert tror dødsfallet kan bli samlende for de britiske kongehuset. Vis mer

Han ville uansett kunne deltatt i begravelsen lørdag, fordi myndighetene tillater at man forlater karantenen dersom det finnes tungtveiende grunner for det, som for eksempel en begravelse i nær familie.

Får kritikk

Som nevnt blir kona Meghan ikke å se i prins Philips begravelse på lørdag. En av ekteparets talspersoner bekreftet i helgen at den kommende tobarnsmoren må holde seg hjemme på grunn av graviditeten.

Duoen venter som kjent en jente til sommeren, og 39-åringen har derfor fått beskjed om at det ikke er lurt å reise så sent i svangerskapet, skrev People.

Hertuginnen skal gjerne ha ønsket å delta i begravelsen, men måtte altså lytte til legene. Det er ingen tvil om at det er stor sorg i kongefamilien nå, og flere har valgt å hylle prins Philip på ulike måter.

Det gikk litt i krøll på «Today show Australia» da de snakket om de kongelige: Video: Nine Network Vis mer

Meghan og Harrys hyllest har imidlertid fått kritikk. Ekteparet var raskt ute med å minnes prinsen på sin egen nettside Archewell.com, der de kom med denne hyllesten:

«Til minne om Hans Kongelige Høyhet hertugen av Edinburgh (1921-2021). Takk for tjenesten, du vil bli dypt savnet».

Flere mener imidlertid at den korte hyllesten er «kald». Den britiske nyhetsredaktøren Kelvin MacKenzie er blant dem som slakter hertugparets minneord.

«Han var ikke en fjern slektning som de ikke hadde sett på mange år. Philip var bestefaren hans, for guds skyld. Hvor er kjærligheten? Los Angeles ødelegger ham», skriver MacKenzie på Twitter.

Redaktøren får støtte fra flere andre brukere på Twitter, blant andre disse:

Kom med offisiell uttalelse

Som nevnt var hertugparet kjapt ute med å minnes prins Philip. Prins William (38) ventet imidlertid frem til mandag med å dele sine minneord. Kort tid senere delte også prins Harry nok en hyllest til bestefaren.

«Min bestefar var en mann med ære og godt humør. Han hadde skarp humor og kunne få hele oppmerksomheten i ethvert rom på grunn av sin sjarm - også fordi man aldri kunne vite hva hans neste ord skulle bli», skrev han, og fortsatte:

«Men for meg, som mange av dere som har mistet sine besteforeldre eller andre man har kjær, i smerten vi har opplevd det siste året, var han min bestefar. En grillmester, frekk helt til slutten».

Prins Harry skrev at prins Philip har stått fjellstøtt ved dronning Elizabeths side gjennom et 73 års langt ekteskap.

MISTET PAPPA: Prins Andrew bryter tausheten etter prins Philips bortgang. Foto: Stephen Simpson/Shutterstock/NTB. Video: AP / Dagbladet TV Vis mer

«Akkurat nå vet jeg at han ville sagt til oss alle, med en øl i hånden, 'kom igjen, bare fortsett'! Takk bestefar, for din tjeneste, og for at du alltid har vært deg selv».

Nedskalert seremoni

Maksimalt 30 personer kan delta i prins Philips begravelse lørdag. Statsminister Boris Johnson har allerede gitt fra seg sin plass slik at flere fra familien kan delta.

Lørdag ble det kjent at prins Philips begravelse vil markere et liv i tjeneste og gjenspeile prins Philips ønsker. Ifølge den kongelige kommentatoren Joe Little ønsket prinsen en mer tilbaketrukken begravelse, uten «pomp og prakt».

Planleggingen av prinsens begravelse startet allerede fredag, kort tid etter at den nasjonale sørgeperioden startet. Den varer i åtte dager. I disse dagene vil dronningen avstå fra å utføre noen kongelige plikter. Alle statsforhold vil også bli satt på pause.

SNAKKER UT: Prins Charles uttaler seg om farens bortgang. Prins Philip ble 99 år gammel. Video: Clarence House TWITTER Vis mer

I dagene etter dødsfallet har flere medlemmer i kongefamilien besøkt dronning Elizabeth på Windsor slott, og også satt ord på situasjonen familien befinner seg i.

Blant andre prins Andrew (61) har uttalt at prinsens bortgang har skapt et stort tomrom i familien, ikke minst for dronning Elizabeth - som var gift med prins Philip i hele 73 år.

LES OGSÅ: Overrasker med nytt utseende

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer