Prinsesse Ingrid Alexandra

Hvilken tiara får prinsessen til 18-årsdagen?

Det store spørsmålet blant smykkeelskere og rojalister om dagen!

DEBUT: Prinsesse Ingrid Alexandra fyller 18 år 21. januar 2022, noe som betyr at hun snart skal ha sin tiaradebut. Foto: Ida Bjørvik / Det kongelige hoff / NTB
DEBUT: Prinsesse Ingrid Alexandra fyller 18 år 21. januar 2022, noe som betyr at hun snart skal ha sin tiaradebut. Foto: Ida Bjørvik / Det kongelige hoff / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prinsesse Ingrid Alexandra fyller 18 år 21. januar, og blir dermed myndig. Mye av den planlagte feiringen er dessverre utsatt på grunn av Covid-19, men dagen skal fortsatt markeres ved at hun besøker de tre statsmaktene og mottar gratulasjonsdeputasjoner fra det offisielle Norge.

I den opprinnelige planen skulle hun også feires med gallamiddag på Slottet, noe som betyr at vi ville fått se henne debutere med tiara. Det er nemlig tradisjon at de kongelige får sitt aller første hodesmykke enten ved 18-årsdagen, eller når de gifter seg inn i kongefamilien.

Fordi festen er utsatt må vi altså dessverre vente lenger enn vi hadde håpet på med å se prinsessen med tiara, men det skader ikke å spekulere på hvilken hun kommer til å bruke når anledningen omsider byr seg.

Diadem eller tiara?

Vi har snakket med flere eksperter på området, som kommer med sine heteste tips i forkant av prinsessens myndighetsdag. Men først av alt en begrepsavklaring: Diadem og tiara, hva er egentlig forskjellen?

- Både tiara og diadem er norske ord. Opprinnelig var tiara pavens krone (tre kroner oppå hverandre) og diadem en sirkulær krone som verdslige herskere bar, men på moderne norsk brukes tiara og diadem i praksis om hverandre, sier historiker, forfatter og kongehusekspert Trond Norén Isaksen til Se og Hør.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer