TV-ANMELDELSE: «Young Royals»

Hva hvis Haakon var homofil?

Netflix' «Young Royals» serverer et tenåringsdrama uten sidestykke.

MÅ SEES: Er det en serie du må få med deg om dagen er det Netflix-serien «Young Royals»: - Veldig hot! Video: Rød Løper/Steffen Pettersen/Netflix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

OBS: Inneholder en og annen (ganske ufarlig) spoiler!

ANMELDELSE: Hva om det var Mads - og ikke Mette-Marit fra Kristiansand - kronprins Haakon hadde forelsket seg på Quartfestivalen på slutten av 1990-tallet? Ville avisene trykket kronikker om frykt for tronfølgens fremtid? Ville kronprinsen ha blitt møtt med kritikk fra Bondevik-regjeringen? Kunne han i det hele tatt ha stått frem med sin mannlige kjæreste?

«Young Royals»

Ungdomsdrama

Tidspunkt: Premiere 1. juli
Beskrivelse: Sveriges andremann i arverekken sendes på kostskole, med det det medfører av hormoner og intriger. Med: Edvin Ryding, Omar Rudberg, Malte Gårdinger, Pernilla August.
Kanal: Netflix
Orginaltittel: «Young Royals»

«En prestasjon som stikker i hjertet, samtidig som den briljerer. Et urovekkende møte med monarkiet.»
Se alle anmeldelser

Det får vi nok aldri svar på, og vi har heller ikke noe i moderne kongelig historie å sammenligne med.

Heldigvis har tankeeksperimentet utfoldet seg til Netflix-serien «Young Royals» - et svensk, kongelig og ungt blikk på utfordringene en skeiv og usikker prins kunne ha støtt på i dagens Skandinavia.

Rir, ror og drikker

Snakkisen er for lengst på lista over de mest sette seriene i Norge, og starten kan oppsummeres sånn: Prins Wilhelm av Sverige havner i slåsskamp, og må motvillig beklage basketaket på nasjonal tv. Samtidig er det jo åpenbart at kongen og dronningen må få skikk på sønnen, som ufrivillig blir sendt på kostskole for Sveriges rike adel.

PLIKT OG FORVENTING: Prins Wilhelm (nummer to fra høyre) havner i slåsskamp, og blir sendt for å leve på kostskole. Foreldrene vil at han skal skjerpe seg, et ønske slår svært feil. Foto: Netflix
PLIKT OG FORVENTING: Prins Wilhelm (nummer to fra høyre) havner i slåsskamp, og blir sendt for å leve på kostskole. Foreldrene vil at han skal skjerpe seg, et ønske slår svært feil. Foto: Netflix Vis mer

Alle fordommer man noensinne har hatt om rike og bortskjemte tenåringer på kostskole går her i oppfyllelse. De rir, ror, drikker, doper seg og knuller rundt. Prins Wilhelms storebror, kronprins Erik, har selv gått her tidligere. Han ber gutta ønske broren velkommen.

Storebror forsikrer ham om at dette kommer til å gå bra, han må bare gi skolen en sjanse. Motvillig går den unge prinsen med på det, men det er først når han får øye på korgutten Simon, som foran hele skolen ønsker prinsen velkommen med et treffende cover at The Arks «It Takes A Fool To Remain Sane», at alt endrer seg.

Det som følger er en historie proppfull av hormoner, tenåringsdrama, kongelig etikette - og mangel på sådan. I motsetning til adelen på skolen, er Simon en normal fyr fra distrikt-Sverige som bor i den lokale byen med moren og søsteren. Dermed får han ikke innpass i den sossete guttegjengen, som alle har penger nok til å bo på skolen.

Likevel er det Simon, briljant og sårbart portrettert av 22 år gamle Omar Rudberg, som blir prinsens nærmeste. På sikt blomstrer også kjærligheten mellom de to, selv om bremsen de fleste gangene blir prinsens usikkerhet rundt egen legning og følelser. Det er kanskje ikke så vanskelig å forstå.

SÅRT: Ung kjærlighet er intenst og vakkert, her formidabelt spilt av Edvin Ryding og Omar Rudberg. At den ene parten er prins, forverrer imidlertid situasjonen ganske drastisk. Foto: Netflix
SÅRT: Ung kjærlighet er intenst og vakkert, her formidabelt spilt av Edvin Ryding og Omar Rudberg. At den ene parten er prins, forverrer imidlertid situasjonen ganske drastisk. Foto: Netflix Vis mer

Tress-is-shake

Hele livet har han blitt fortalt hva han skal gjøre. Han skal gifte seg med riktig kvinne, få barn og selvsagt stolt representere familien. Homofili passer ikke inn i den snevre boksen. Uten å avsløre for mye, er det denne dragkampen mellom forventninger, realitet og følelser som gjør serien interessant og fascinerende.

18 år gamle Edvin Rydings portrettering av prinsen er sår og byr på flere sider, mer enn man kanskje ville ha forventet i en såpass tradisjonelt rigid rolle. At stort sett alle skuespillerne har uren hud, tar diskutable motevalg og generelt ser ut som helt normale tenåringer, er også et gedigent pluss.

De andre karakterene, som den usikre milliardærarvingen Felicie, den utagerende pappagutten August og den selvstendige alenemoren Linda, bidrar til at universet blir komplekst og utfordrende. Det handler ikke bare om jakten på egen legning; serien er i like stor grad et stikk til kulturelle, økonomiske og politiske forskjeller.

GODT SKREVET: Manusforfatterne har ikke bare brukt tid på prinsen. Også de nærmeste rundt ham, som arvingene August og Felicie, får mye skjermtid. Det er nok lettere å være rik enn fattig, men det å være gigaarving og adelig fører med seg nok av problemer - om vi skal tro serieskaperne. Foto: Netflix
GODT SKREVET: Manusforfatterne har ikke bare brukt tid på prinsen. Også de nærmeste rundt ham, som arvingene August og Felicie, får mye skjermtid. Det er nok lettere å være rik enn fattig, men det å være gigaarving og adelig fører med seg nok av problemer - om vi skal tro serieskaperne. Foto: Netflix Vis mer

Dersom «Skam», «Gossip Girl» og/eller «The Crown» har falt i smak tidligere, kommer «Young Royals» definitivt til å imponere. Se på serien som en slags tress-is-shake av alle disse - med nøtter, sjokoladestrø og glasur på toppen. Det er heller ikke til å stikke under stol at den trolig kan være svært viktig.

Hvor mange tronarvinger og kongelige som sitter fast i skapet skal jeg ikke spekulere på, men faktum er at mange dødelige uten blått blod rundt om i verden sliter med akkurat det. Her kan «Young Royals'» lekenhet og enkle tone hjelpe til med å ta steget.

THE CROWN: Fjerde sesong av serien om dronning Elizabeths regjeringstid har omsider kommet frem til åttitallet og forholdet mellom prins Charles og lady Diana. Video: Netflix Vis mer

Og med en av tidenes kanskje sterkeste cliffhangere, lover det godt for en sesong to. Netflix har til gode å bekrefte om den kommer, men det kan de bare bestemme seg for sporenstreks. Jeg må vite hva som skjer videre, og er villig til å ty til suspekt fanfiction på lugubre fora for å få en slags fortsettelse på historien - om så Netflix er med eller ei.

VONDT: En av de sterkeste scenene i serien er når prinsens mor, dronningen, ber ham om å skjule kjærligheten sin til Simon. Det er nesten ikke til å forstå. Foto: Netflix
VONDT: En av de sterkeste scenene i serien er når prinsens mor, dronningen, ber ham om å skjule kjærligheten sin til Simon. Det er nesten ikke til å forstå. Foto: Netflix Vis mer

Usmak i munnen

I Se og Hør elsker vi åpenbart de kongelige, men det er samtidig umulig å ikke få en bitter smak i munnen etter å ha maratonsett de seks tilgjengelige episodene. Nå er serien bare ren fiksjon, men det er ikke vanskelig å se for seg at det faktisk ville vært krevende for en ung prins å stå frem med sin mannlige kjæreste. Og at sterke krefter rundt kongehuset nok fortsatt ville klort seg fast i fortiden, og gjort sitt for å stoppe det.

Alt i alt lever «Young Royals» opp til forventningene og mer enn det. Norden lager stadig bedre tv for ungdom, og har heller ikke denne gangen sviktet generasjonen. Serien er i tillegg tidløs, og det er ikke utenkelig at den om noen år blir pensum.

For det burde den være, og gjerne i kombinasjon med en uttalelse fra kongehusene om hvordan de faktisk ville håndtert en homofil prins. I 2021 burde det ikke være noe problem å være seg selv, kongelig eller ei, og om serien faktisk speiler dagens monarki, er det bare å revurdere apanasjen de kongelige får på konto hver måned.

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer