De europeiske kongehusene:

Husker du disse kongelige skandalene?

Skandaler kan skje i de beste familier, og de kongelige er slett ikke et unntak!

ISFRONT: Det finnes en rekke kongelige skandaler, og prins Harry og hertuginne Meghan har stått for noen av dem. Foto: AKMEN / AFP
ISFRONT: Det finnes en rekke kongelige skandaler, og prins Harry og hertuginne Meghan har stått for noen av dem. Foto: AKMEN / AFP Vis mer
Publisert

I disse dager er det 25 år siden prinsesse Diana døde. Folkets prinsesse ble hun kalt. Ja, for folket elsket henne virkelig. Men mangel på nettopp kjærlighet fra de nærmeste, var kanskje en av årsakene til at det alltid stormet rundt henne? Skandalene ble etter hvert mange.

Bak slottets vegger skjuler det seg nemlig langt mer enn bare glitrende diademer og gallakjoler. I alle de europeiske kongehusene har det vært en rekke skandaler gjennom årene, som både har rystet de ulike familiene og resten av verden.

Her gir vi deg en oversikt over flere av de mest sjokkerende kongelige skandalene, og vi starter der vi begynte: Med Lady Di og prins Charles!

PRINSESSE DIANA: Filmen «Spencer» skildrer prinsesse Dianas dramatiske liv. Vis mer

Tre av oss i ekteskapet

31. august i år var det 25 år siden den tragiske meldingen om prinsesse Dianas død nådde en hel verden.

En av kanskje verden mest kjente kvinner noen gang, omkom etter en stygg bilulykke. En ulykke som i seg selv var en skandale.

TRAGISK DØDSFALL: Prinsesse Diana døde i en bilulykke for 25 år siden. Her ser vi sønnene Harry og William, eksmannen prins Charles og broren Charles Spencer ta et siste farvel. Foto: AP Photo/John Gaps III
TRAGISK DØDSFALL: Prinsesse Diana døde i en bilulykke for 25 år siden. Her ser vi sønnene Harry og William, eksmannen prins Charles og broren Charles Spencer ta et siste farvel. Foto: AP Photo/John Gaps III Vis mer

Men hele Dianas kongelige liv var i grunn også rammet av skandaler.

I 1992 ble et lydopptak av en privat telefonsamtale mellom prins Charles (73) og Camilla Parker Bowles (75), i dag hertuginne av Cornwall, lekket i utenlandske medier. De to var sammen på 70-tallet, men skal ha holdt kontakten etter at de giftet seg på hver sin kant.

Skandalen ble døpt «tampon-gate» fordi prins Charles fortalte Camilla over telefonen at han kunne tenkte seg å leve resten av livet som tampongen hennes, ifølge Newstalk.

Etter denne svært så pinlige lekkasjen tok det ikke lang tid før Charles og Diana ble separert, og fire år senere skilt.

PRINS HARRY: Prins Harry prater med Oprah i en serie med Apple. Vis mer

- Det var tre av oss i det ekteskapet, så det var litt trangt, sa Diana med referanse til Parker-Bowles etter at bruddet ble kjent.

Det var dog ikke bare Charles som var utro. I 1995 innrømmet Diana selv at hun hadde hatt en fem år lang affære med yrkesoffiseren James Hewitt (64). Han har i senere tid måtte avkrefte de heftige ryktene om at han er faren til prins Harry (37).

ELSKER: Diana innrømmet at hun hadde hatt et forhold til James Hewitt i hele fem år mens hun var gift med Charles. Foto: Ron Dadswell/REX
ELSKER: Diana innrømmet at hun hadde hatt et forhold til James Hewitt i hele fem år mens hun var gift med Charles. Foto: Ron Dadswell/REX Vis mer

Nazist-kostyme

Apropos prins Harry - han har også vært med på å servere sin del av kongelige skandaler på et fat for de britiske tabloidene.

I 2002 skapte han furore da han innrømmet å ha røykt marihuana, og det ble ikke bedre da han tre år senere ble fotografert utkledd som en nazist.

Senere ble han også avbildet splitter naken på fest i Las Vegas.

OPPSIKTSVEKKENDE: Nazikostymet måtte Harry kjapt beklage offentlig. Foto: NTB
OPPSIKTSVEKKENDE: Nazikostymet måtte Harry kjapt beklage offentlig. Foto: NTB Vis mer

Han ble imidlertid voksen han også, og roet seg ned med årene. Ekteskapet med hertuginne Meghan (41) har dog startet en ny skandalerekke for den britiske prinsen.

De to har som kjent forlatt livet som arbeidende kongelige i Storbritannia, og lever nå et langt mer tilbaketrukket liv i USA.

TIKTOK: Durek Verrett slettet en Tiktok-sketsj hvor prinsesse Märtha Louise blir «angrepet». Video: @ShamanDurek / Tiktok Vis mer

Det faktum at de bare reiste sin vei, ble sett som et stort svik mot resten av kongefamilien. Det hjalp ikke akkurat på populariteten da de valgte å stille opp hos Oprah med sin historie, hvor de kom med grove beskyldninger mot flere kongelige familiemedlemmer.

Rasismeanklager, selvmordstanker og den påståtte isfronten med hertuginne Kate (40) var bare noe av det som kom opp, og intervjuet ble beskrevet som skandaløst.

Overgrepsskandalen

Den britiske kongefamilien leder nok an når det kommer til de største skandalene i de europeiske kongehusene, og den største av dem alle i nyere tid må en kunne si at prins Andrew (62) har stått for.

Han sies å være dronning Elizabeths (96) yndlingssønn, men de siste årene har han skapt langt mer trøbbel enn glede for sin mor. Mange ble derfor overrasket over at hun likevel valgte han som sin ledsager til minnegudstjenesten for ektemannen prins Philip.

SAKSØKT: Prins Andrew ble saksøkt for å ha forgrepet seg på en mindreårig kvinne. Foto: Chris Radburn / Reuters / NTB
SAKSØKT: Prins Andrew ble saksøkt for å ha forgrepet seg på en mindreårig kvinne. Foto: Chris Radburn / Reuters / NTB Vis mer

Andrew ble saksøkt for overgrep etter at han skal ha hatt sex med en 17-årig jente hos overgrepsdømte Jeffrey Epstein, noe som førte til at han både mistet tittelen «kongelig høyhet», alle militære grader og alle oppdrag for kongehuset.

PRINS PÅ FEST: I kjølvannet av overgrepsanklager og spørsmål rundt vennskapet til avdøde Jeffrey Epstein, uttalte prins Andrew i et intervju at han ikke skjønte hvordan han hadde fått stempelet som «partyprins», da han ikke lenger festet. Bilder av prinsen i Saint-Tropez sa det motsatte. Foto: Coleman-Rayner / Stella Pictures. Klipp: Emilie Rydning Vis mer

Prinsen inngikk for øvrig forlik med Virginia Giuffre, som anklaget ham for seksuelle overgrep tidligere i år.

Prins Andrew bor faktisk fortsatt med sin ekskone Sarah Ferguson (62), og også hun har vært i medienes søkelys flere ganger.

Blant annet da hun i 2010 forsøkte å selge eksmannen, og da hun i 1992 ble fotografert med den amerikanske forretningsmannen John Bryan. Selv om hun den gang fortsatt var gift med prinsen viste bildene henne toppløs mens Bryan sugde på tærne hennes.

ÅPNER OPP: Denne opptredenen med Taylor Swift og Bon Jovi har satt spor hos Prins William. Vis mer

Sexmiddager, utroskap og strippeklubb

I 2010 kom utgivelsen av boken «Carl XVI Gustaf - den motvillige monarken», og innholdet var intet mindre enn skandaløst.

Boken hevdet at svenske kong Carl Gustaf (76) hadde ført dronning Silvia (78) bak lyset med en elskerinne, deltatt i sexmiddager med unge kvinner og besøkt illegale nattklubber.

ELSKERINNE: Artisten og danseren Camilla Henemark ble navngitt som den svenske kongens elskerinne i en uautorisert biografi om Carl Gustaf. I etterkant av utgivelsen fortalte Henemark om flere angivelige møter med den svenske monarken. Foto: Perfect/REX / NTB
ELSKERINNE: Artisten og danseren Camilla Henemark ble navngitt som den svenske kongens elskerinne i en uautorisert biografi om Carl Gustaf. I etterkant av utgivelsen fortalte Henemark om flere angivelige møter med den svenske monarken. Foto: Perfect/REX / NTB Vis mer

Svenskekongen holdt seg lenge taus om beskyldningene, men nektet etter hvert for alt. Ja, bort sett fra spørsmålene om besøk på strippeklubb. Det svært han derimot svært unnvikende på.

En annen svensk skandale vi sent vil glemme, var da kongens yngstedatter prinsesse Madeleine (40) brøt forlovelsen med Jonas Bergström (43).

«Etter mye refleksjon har prinsessen og Jonas Begström tatt en felles beslutning om å gå hver sin vei», het det i pressemeldingen fra det svenske hoffet.

Bruddet kom i kjølvannet av historien om at Jonas hadde bedratt prinsessen med en norsk kvinne.

BLEMME PÅ DIREKTEN:Prinsesse Madeleine var på besøk i hjemlandet Sverige. Under et intervju av åpningen gikk det litt i ball for prinsessen. Video: Pelle T Nilsson. Vis mer

Utro i årevis

Den tidligere kong Juan Carlos av Spania (84) var i mange år en svært populær monark. Men etter hvert dukket den ene skandalen opp etter den andre, og i 2014 overlot han tronen til sønnen Felipe (54) i håp om at han skulle kunne redde monarkiet.

Det viste seg at Juan Carlos hadde hatt flere elskerinner bak konas rygg, og dråpen som fikk begeret til å renne over, var da han åpenlyst dro på elefantjakt til Botswana i 2012.

Det viste seg nemlig at det var hans 27 år yngre elskerinne Corinna Sayn-Wittgenstein (57) som arrangerte den kostbare reisen. Og det samtidig som det var økonomisk krise i landet og spanjolene slet med å betale regningene sine.

FANGET PÅ KAMERA: Denne kommentaren fra Dronning Elizabeth fikk stor oppmerksomhet. Foto: PA Media. Reporter: Jostein Sletten / Dagbladet TV Vis mer

LES OGSÅ: Skandalene kongehuset vil glemme

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer