Husker du disse kongelige skandalene?

Flerkoneri, nazist-kostyme, utroskap og sexmiddager.

SKANDALER I KØ: Flere ganger har kongehus verden over fått kritikk for handlinger deres respektive medlemmer har begått. Foto: NTB scanpix
SKANDALER I KØ: Flere ganger har kongehus verden over fått kritikk for handlinger deres respektive medlemmer har begått. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I flere århundrer var Norges fremste overhode en konge. Tradisjonen har blitt byttet ut med et demokratisk styresett, men vi har fortsatt beholdt kongehuset her til lands. Slik er det også flere steder i Europa og resten av verden.

Gjennom flere titalls konger, dronninger, prinser og andre kongelige, har det oppstått flere skandaler. Selv om kongehusene kanskje vil ha episodene glemt, har de tålt tidens tann og står igjen som historiske flekker på de respektive kongemaktenes lakener.

Her er noen av de villeste skandalene som har rammet kongehus verden over.

Prøvde å selge eksmannen

En kan ikke komme unna navnet Sarah Ferguson (57) når det kommer til royale skandaler.

Ferguson, også kalt «Fergie», tilbød i 2010 å selge tilgang til sin tidligere ektemann, prins Andrew (56). Den britiske avisa News of the World smugfilmet hertuginnen.

FORSØKTE Å SELGE TILGANG: Sarah Ferguson, her fra bryllupet sitt med prins Andrew i 1986, forsøkte i 2010 å selge tilgang til prinsen. Det skapte et voldsomt medieoppstyr internasjonalt.  Foto: Mary Evans Picture
FORSØKTE Å SELGE TILGANG: Sarah Ferguson, her fra bryllupet sitt med prins Andrew i 1986, forsøkte i 2010 å selge tilgang til prinsen. Det skapte et voldsomt medieoppstyr internasjonalt. Foto: Mary Evans Picture Vis mer

I samtalen som er filmet av avisas undercover-journalister ber Ferguson om 40 000 dollar i kontanter. I tillegg ber hun tilsynelatende om at 500 000 pund overføres hennes bankkonto.

Avisas journalister møtte hertuginnen flere ganger, under dekke av å være indiske forretningsmenn. I bytte mot pengene skal hun ha lovet en introduksjon til prins Andrew. Eks-mannen arbeidet da som ubetalt spesialutsending for den statlige etaten UK Trade & Investment.

- Se etter meg, og han vil passe på deg. . . du får tilbake det tidobbelte. Jeg kan åpne hvilken som helst dør du måtte ønske deg, sa hun.

Dette skapte naturlig nok sjokkbølger i Storbritannia. Ferguson var allerede kjent for sine skandaløse påfunn, som da hun ble fotografert med den amerikanske forretningsmannen John Bryan i 1992. På bildene er hun toppløs, og Bryan suger på tærne hennes. Dette var samtidig som hun var gift med prins Andrew.

Strippeklubb og sexmiddager

I 2010 kom utgivelsen av boka «Carl XVI Gustaf - den motvillige monarken», som senere skulle skape stort hodebry for den svenske kongefamilien.

Forfatterne bak skandaleboka hevdet nemlig at svenskekongen i over ett år hadde ført dronning Silvia bak lyset med en elskerinne, besøkt illegale nattklubber og deltatt i sexmiddager med unge kvinner.

Lenge forholdt Kong Carl Gustaf seg taus om beskyldningene. Da han endelig tok bladet fra munnen, nektet han imidlertid enhver form for befatning med saken - med unntak av å være svært avvikende på spørsmål om strippeklubb-besøk.

- Har kongen noen gang vært på en strippe-eller sexklubb? spurte journalisten fra Tidningarnas Telegrambyrå (TT) i et intervju.

Saken fortsetter nedenfor.

HODEBRY: Kong Carl Gustaf og kongehuset for øvrig gikk hardt ut mot beskyldningene. Her er kongen avbildet sammen med dronning Silvia. Foto: DPA
HODEBRY: Kong Carl Gustaf og kongehuset for øvrig gikk hardt ut mot beskyldningene. Her er kongen avbildet sammen med dronning Silvia. Foto: DPA Vis mer

- Nei.., nei.. Jeg tror faktisk ikke det. Nei, fortalte den svenske kongen, som tydelig dro på svaret.

Da tidligere pornoklubbeier og nå avdøde Mille Markovic hevdet han satt på bildebevis av Kungen, som politiet senere tok beslag i, så også hoffet seg nødt til å slå tilbake mot skandalen som hadde oppstått.

Til kongehusets fordel gikk imidlertid en rekke eksperter senere ut og avslørte at de kompromitterende bildene skal ha vært forfalsket.

Saken fikk – kanskje ikke uventet - enorm interesse i hjemlandet Sverige, så vel som i internasjonale medier.

Avslørte årelangt utroskap

I 1992 ble et lydopptak av en privat telefonsamtale mellom prins Charles av Wales (67) og Camilla Parker Bowles (69) - i dag hertuginne av Cornwall - lekket i utenlandske medier.

De to var nære på 70-tallet, men skal ha holdt kontakten. Telefonsamtalen fant sted en gang i 1989, mens prins Charles fremdeles var gift med nå avdøde prinsesse Diana.

Hertuginnen var på sin side gift med Andrew Parker Bowles (76).

Skandalen ble døpt «tampon-gate», fordi prins Charles fortalte Camilla over telefonen at han kunne tenkte seg å leve resten av livet som tampongen hennes, ifølge Newstalk.

- Jeg vil bare bo i buksene dine eller noe. Det hadde gjort alt enklere, sa Charles blant annet da.

Prins Charles og prinsesse Diana ble separert like etter opptaket med lekket, men formelt skilt hele fire år etter.

Saken fortsetter nedenfor.

BLE AVSLØRT: Camilla, hertuginne av Cornwall, og prins Charles hadde en årelang affære mens de begge var gift på hver sin kant. De giftet seg i 2005.  Foto: Afp
BLE AVSLØRT: Camilla, hertuginne av Cornwall, og prins Charles hadde en årelang affære mens de begge var gift på hver sin kant. De giftet seg i 2005. Foto: Afp Vis mer

Det var imidlertid ikke bare Charles som var utro i ekteskapet. I 1995 innrømte Diana at hun hadde hatt en femårig affære med yrkesoffiseren James Hewitt (58). Hun har innrømmet at hun elsket han, men hun la heller ikke skjul på at han sviktet henne etter at kjærligheten mellom de to tok slutt.

Hewitt ga da ut boka «Princess in love», og han skal ha tjent flere millioner kroner på boka.

MÅTTE BEKLAGE: Da den britiske storavisa The Sun publiserte dette bildet på forsida si, var det britiske kongehuset raskt ute med å beklage. Foto: REUTERS
MÅTTE BEKLAGE: Da den britiske storavisa The Sun publiserte dette bildet på forsida si, var det britiske kongehuset raskt ute med å beklage. Foto: REUTERS Vis mer

Innrømmelsen sørget for massiv interesse rundt Hewitt, og han har tidligere uttalt at han vurderte å begå selvmord. Skandalen førte blant annet til at prins Harry fikk utført en DNA-test på seg selv, for å finne ut av om han var sønnen til Charles eller Hewitt.

Og når vi først er inne på prins Harry: I 2002 snudde han den britiske sladderpressen på hodet da han innrømmet han å ha røykt marihuana.

Tre år seinere ble det ikke bedre, da han ble fotografert utkledd som en nazist. Dette beklaget han også kort tid etter.

Dronninga lå med justisministeren

Det er ikke bare i Europa vi fortsatt har kongehus. I Swaziland har kong Mswati den tredje regjert siden 1986, og har vært en svært tilstedeværende konge. I 2012 møtte han blant annet kong Harald og dronning Elizabeth av England i London.

Likevel huskes han for noe helt annet i internasjonal sammenheng. Kongen har nemlig flere koner.

På nåværende tidspunkt har han 15 stykker, som alle er dronninger av Swaziland. I 2010 var én av konene, Nothando Dube, utro med landets justisminister Ndumiso Mamba.

Dronninga og justisministeren ble begge arrestert i 2010, og ble holdt i fengsel fordi myndighetene var redde for at de skulle forlate landet, ifølge Listverse og IB Times.

Ministeren måtte si opp jobben, og Dube ble satt under husarrest.

Det var derimot ikke første gang en slik skandale rammet kongehuset i Swaziland. I 2004 forlot to av kongens koner landet etter at rykter om respektive affærer begynte å spre seg.

Saken fortsetter nedenfor.

15 KONER: Swazilands konge Mswatii er kjent for flerkoneri, og har for tida 15 stykker. Flere har likevel forlatt kongen tidligere, etter utroskap. Foto: DPA
15 KONER: Swazilands konge Mswatii er kjent for flerkoneri, og har for tida 15 stykker. Flere har likevel forlatt kongen tidligere, etter utroskap. Foto: DPA Vis mer

Omstridt luksusferie

Her hjemme i Norge har vi kanskje ikke skandaler av likt kaliber som i utlandet, men i fjor blåste det mye rundt kronprinsparet.

Se og Hør kunne avsløre at kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit og deres barn tidlig i august i fjor hadde feriert om bord i luksusyachten «Mia-Elise», som koster over 2 millioner kroner å leie i uka.

Hvem som betalte for luksusoppholdet, ville ingen som vil svare på. Saken skapte et enormt oppstyr i Norge, og spørsmål om bindinger og økonomi preget pressen de kommende månedene.

Til Dagbladet fortalte kommunikasjonssjef ved Slottet, Marianne Hagen, i en SMS at kronprinsparet ikke leide noe båt den sommeren.

Saken fortsetter nedenfor.

HEVDER OPPHOLDET VAR HOS EN VENN: Kronprinsen svarte i september i fjor på spørsmål fra pressen om den mye omtalte ferieoppholdet til kronprinsfamilien på luksusyachten «Mia-Elise» i Middelhavet, som skal koste 2 millioner kroner i uka. Foto: NTB scanpix
HEVDER OPPHOLDET VAR HOS EN VENN: Kronprinsen svarte i september i fjor på spørsmål fra pressen om den mye omtalte ferieoppholdet til kronprinsfamilien på luksusyachten «Mia-Elise» i Middelhavet, som skal koste 2 millioner kroner i uka. Foto: NTB scanpix Vis mer

Om de fikk oppholdet sponset, om noen spanderte på dem - eller om de betalte ut av egen lomme - er uvisst. Utleierne av båten, selskapet Rentabo, ville heller ikke kommentere kronprinsparets reise.

- Vi gir ikke ut slik informasjon. Ferietid er privattid, sa Christa Wild i Rentabo, som leier ut luksusyachten, til Dagbladet.

Venstre-politiker Sveinung Rotevatn og SV-politiker Torgeir Knag Fylkesnes var blant dem som reagerte på at kronprinsfamilien kan ha blitt påspandert oppholdet av en privat sponsor. Korrupsjonsekspert Elisabet Roscher påpekte at det er behov for større åpenhet rundt økonomien til medlemmer av kongehuset.

Kronprins Haakon kommenterte siden saken overfor VG, og fortalte at de var på ferie hos en venn. Han ville imidlertid ikke si hvem denne vennen var.

Saken ble opprinnelig publisert på Dagbladet.no.

LES OGSÅ: Slik ser «Smallville»-stjernene ut i dag

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer