Mette-Marit 45 år:

- Hun vil bli en annerledes dronning

I dag fyller kronprinsesse Mette-Marit 45 år. Slik er hennes forvandling - og spådde fremtid.

HURRA!: Mette-Marit fyller 45 år, søndag 19. august. Feiringen har hun holdt privat. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
HURRA!: Mette-Marit fyller 45 år, søndag 19. august. Feiringen har hun holdt privat. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag, 19. august, fyller kronprinsesse Mette-Marit 45 år. Slottet har allerede opplyst at feiringen, slik som tidligere år, ikke vil bli synlig for offentligheten.

- Kronprinsessens 45-årsdag skal feires privat, opplyser assisterende kommunikasjonssjef Sven Gj. Gjeruldsen, til NTB.

Ønsket om en tilbaketrukket bursdagsmarkering virker også å være oppfylt av Mette-Marits nærmeste, som alle, i skrivende stund, har til gode å gratulere henne på sosiale medier.

KONGELIG BURSDAG: Her er kongefamilien samlet på Svalbard i sommer. F.h. prins Sverre Magnus, kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit, prinsesse Ingrid Alexandra, dronning Sonja, kong Harald, Emma Tallulah Behn (t.v. bak), Maud Angelica Behn (midten bak), prinsesse Märtha Louise og Leah Isadora Behn. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
KONGELIG BURSDAG: Her er kongefamilien samlet på Svalbard i sommer. F.h. prins Sverre Magnus, kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit, prinsesse Ingrid Alexandra, dronning Sonja, kong Harald, Emma Tallulah Behn (t.v. bak), Maud Angelica Behn (midten bak), prinsesse Märtha Louise og Leah Isadora Behn. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer

Lukket selskap

For selv om mange kanskje ser på 45-årsdagen som en noe «større» markering, er det tydelig at Mette-Marit ikke deler samme oppfatning.

Da kronprinsessen fylte 40 år ble det derimot holdt en stor hagefest med friluftsgudstjeneste, og over 200 inviterte gjester i Dronningparken. Med mindre det er et jubilé som skal feires pleier kongelige bursdager altså å feires på normalt vis som alle andre.

Lukket bursdagsselskap til tross, Se og Hørs kongehusekspert Caroline Vagle har likevel en viss anelse om hvordan dagen er blitt markert.

- Hun har selv fortalt at bursdager i huset markeres med gaver og kake på sengen, og at gavene hun får av ektemannen ofte er av det praktiske slaget, som for eksempel sykkel og telt, forteller Vagle.

Endringsreise

Det er ingen tvil om at Mette-Marit, helt siden hun giftet seg med kronprins Haakon (45) i 2001, har vært gjennom en rekke endringsreiser.

ET AV DE FØRSTE BILDENE: Mette-Marit sammen med Haakon i 2000. Foto: NTB Scanpix
ET AV DE FØRSTE BILDENE: Mette-Marit sammen med Haakon i 2000. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Se og Hørs kongehusekspert oppsummerer det slik:

- Hun har gått fra å være en usikker jente, som naturlig nok var ukomfortabel med kongelig etikette og all oppmerksomheten hun fikk, til i dag og ha blitt sikker på seg selv og sikker i sin rolle, sier Vagle.

Med en fortid som «partyprinsesse» og alenemor fikk kronprinsessen tidlig kjenne på et voldsomt mediepress.

Og mens debatten om monarkiets fremtid pågikk for fullt i forkant av forlovelsen, mener mange at vendepunktet kom da 45-åringen åpnet seg om sin «utsvevende fortid» bare tre dager før bryllupet.

Utfordrer kleskoder

Også stilmessig har kronprinsessen vært gjennom flere epoker, både på godt og vondt.

- Hun hadde en periode i begynnelsen der hun stilte i drakter som jeg ikke tror hun følte seg helt vel i. I dag har hun for lengst vokst seg inn i kronprinsesserollen, og har for eksempel stilt med svarte negler på slottet. Hun er heller ikke redd for å bruke plagg og tilbehør som er i trenden, som da hun stilte med hodeskaller i ørene under dronning Margrethes 75-årsfeiring.

- Det er litt av en reise Mette-Marit har foretatt etter at hun og Haakon falt for hverandre for nærmere 20 år siden. Fra dag en ble hun tatt imot med åpne armer av kongeparet, og hun har også fått skolering i alt fra kongelig etikette til historie, forteller Anders Johan Stavseng, også han kongehusekspert i Se og Hør.

Han påpeker at selv om kongeparet har vært vertskap for stortingsmiddager og statsbesøk, har Mette-Marit deltatt på stort sett alt.

- Den nye Diana

- Hun har også vært på offisielle reiser i inn- og utland. Gjennom sitt varme engasjement og deltagelse på alt fra offisielle tilstelninger til Litteraturtog og Nobel-festligheter, har Mette-Marit vist at hun er klar til å bli dronning, sier han.

Stavseng mener uten tvil at 45-åringen har måttet kjempe for å bli akseptert av det norske folk.

Saken fortsetter under.

TALTE: Kronprinsesse Mette-Marit talte i dag på FNs hovedforsamling i New York. Kronprinsessens innlegg handlet om global helse og rettigheter, særlig knyttet til bekjempelsen av hiv og aids. Video: NTB scanpix Vis mer Vis mer

- Som kronprinsesse har hun blant annet aktivt bidratt i Kirkens Bymisjon og Røde Kors - og bredt sine varme vinger rundt narkomane, prostituerte og uteliggere. Hun er til og med på fornavn med mange. Mette-Marit er ikke som andre kongelige, og det kommer også til å prege hennes dronningrolle. Mette-Marit kommer til å bli den nye Diana.

Og selv om Mette-Marit én dag mest sannsynlig skal tre over i rollen som dronning, understreker Stavseng at han tror og håper vi får mange år til med kongeparet.

- Vil bli en annerledes dronning

- Men skulle det bli et skifte er monarkiet i de aller beste hender, mye takket være Mette-Marit. Hun vil bli en annerledes dronning. Selv om dronningrollen er forskjellig fra kronprinsesse-rollen kommer nok følelsesmennesket Mette-Marit til å sette sitt preg på dronningrollen.

POPULÆR REKKE: Kronprinsparet og kongeparet avbildet på høytidelig vis i 2016. Foto: Jørgen Gomnæs / Det kongelige hoff
POPULÆR REKKE: Kronprinsparet og kongeparet avbildet på høytidelig vis i 2016. Foto: Jørgen Gomnæs / Det kongelige hoff Vis mer

- Hva legger du i det?

- Har Mette-Marit bestemt seg for noe, er hun vanskelig å stoppe. Hun lar hjertet styre, selv om det kanskje ikke alltid er i henhold til etikette og like lurt der og da. Men på sikt er det nok bedre å la hjertet styre. Mette-Marit er ekte vare, og viser gjennom latter og tårer at hun er virkelig bryr seg. Den egenskapen setter nordmenn pris på i en kommende dronning, sier Stavseng.

Også stilmessig har kronprinsessen for øvrig vært gjennom flere epoker, både på godt og vondt.

- Hun hadde en periode i begynnelsen der hun stilte i drakter som jeg ikke tror hun følte seg helt vel i. I dag har hun for lengst vokst seg inn i kronprinsesserollen, og har for eksempel stilt med svarte negler på slottet. Hun er heller ikke redd for å bruke plagg og tilbehør som er i trenden, som da hun stilte med hodeskaller i ørene under dronning Margrethes 75-årsfeiring.

LES OGSÅ: Ser du «feilen» kongefamilien gjør her?

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer