- Hun var en gave til hele vår familie

Mette-Marit legger ikke skjul på sin stolthet over sin lille prinsesse.

NÆRT FORHOLD: Kronprinsesse Mette-Marit og prinsesse Ingrid Alexandra deltok begge under åpningen av det nye miljøhuset i Oslo i september. Foto: Andreas Fadum, Se og Hør
NÆRT FORHOLD: Kronprinsesse Mette-Marit og prinsesse Ingrid Alexandra deltok begge under åpningen av det nye miljøhuset i Oslo i september. Foto: Andreas Fadum, Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SEOGHØR.NO: Tirsdag denne uken gikk startskuddet for kronprinsesse Mette-Marits litterære togreise. Bokormen fra Skaugum har pakket med seg yndlingsbøkene i bagasjen, og har lagt ut på tur med Litteraturtoget. 

Tirsdag stoppet toget, som er fylt opp med bøker, på flere ulike stasjoner i Nordland, mens det onsdag kjører innom tre stasjoner i Nord-Trøndelag. Kronprinsessen er med, og ønsker med dette å skape leselyst hos folket. 

Prosjektet er på eget initiativ fra Mette-Marit, noe det bærer tydelig preg av. Hun ga mye av seg selv gjennom hele gårdagen, og var mer personlig enn vi noen gang har sett henne da hun åpnet seg opp om farens alkoholproblemer.

Litteratur er svært viktig for kronprinsessen, og hun knytter bøkene gjerne til hendelser i livet. Som for eksempel boken «Brødrene Løvehjerte». 

LESESTUND MED BESTEFORELDRE: Mette-Marit la ut dette bildet på Twitter onsdag der prins Sverre Magnus og Ingrid Alexandra er avbildet i lesestund med dronning Sonja, Marit Tjessem og kong Harald. Foto: Mette-Marit/Twitter
LESESTUND MED BESTEFORELDRE: Mette-Marit la ut dette bildet på Twitter onsdag der prins Sverre Magnus og Ingrid Alexandra er avbildet i lesestund med dronning Sonja, Marit Tjessem og kong Harald. Foto: Mette-Marit/Twitter Vis mer

Skryter av datteren

Allerede før hun la ut på tur fortalte hun i sosiale medier at Astrid Lindgrens klassiker er en av hennes favoritter. Og da hun besøkte Fauske, leste hun også fra boken med imponerende innlevelse. Hun kommenterte dessuten hvorfor boken betyr så mye for henne - og det var da hun kom inn på en av de beste dagene i hennes liv. Nemlig dagen prinsessen Ingrid Alexandra ble født.

- Den 21. januar 2004 så ble det født en prinsesse i landet vårt. Hun lignet sånn på pappaen sin at jeg nesten ikke kunne se forskjell på de to. Hun var en gave til hele vår familie, sa hun og fortsatte:

- Når små barn blir født, er det noen av dem som fremdeles er et annet sted. Som ikke har kommet  helt frem til oss enda. Og det stedet heter kanskje Nangiljala. Der foregår det en kamp mellom det gode og det onde.

Spesiell bok for Marius

Kronprinsessen fortalte videre at nettopp boken og dens tema var sentral den dagen prinsessen ble født - spesielt for Ingrids storebror Marius:

- Jeg har to ekte brødre - de heter Espen og Per. De er ikke sånn som brødrene til Askeladden, men de er sånne brødre som gjør meg stolt. Men jeg har også to andre brødre. De heter Jonatan og Kavring.  Den dagen Ingrid ble født så leste vi de to siste kapitlene av Brødrene Løvehjerte for Ingrids storebror Marius. Ingrid tok oss med til der hun kom fra.

Se og Hør er på plass på Litteraturtoget - og vil gi deg rapporter fra hele reisen både på nett og papir. 

LES OGSÅ: Mamma har alltid vært den viktigste personen i mitt liv

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer