Gloria von Thurn und Taxis

Hun var 20 - prinsen var 56

Da han døde måtte «pønkerprinsessen» Gloria gå til drastiske skritt.

GLORIA VON THURN UND TAXIS: Da pønkeprinsessen Gloria ble enke, bare 30 år gammel, arvet hun en stor gjeld, og så seg nødt til å ta grep. Foto: ANL / REX / NTB
GLORIA VON THURN UND TAXIS: Da pønkeprinsessen Gloria ble enke, bare 30 år gammel, arvet hun en stor gjeld, og så seg nødt til å ta grep. Foto: ANL / REX / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På 80-tallet var hun en gjenganger i pressen. Ung, vakker og med et rebelsk utseende som fanget tidsånden, men også skapte førstesider. For var det ikke en svært ukristelig stil?

Jo da, Stephanie av Monaco skulle i samme tiår vise sin egen badedraktkolleksjon og gi ut plate, og hennes søster Caroline hadde nettopp skilt seg, med noe så sjeldent som Pavens godkjenning.

Men Gloria? Med pønkersveis, asymmetriske klær og appetitt på kjendisfester?

KONGELIG: De to dronningene sine smykker har fått flere til å lure. Video: Nora Skavhaug, NTB. Vis mer

Tungekrøll

Da 20 år gamle Gloria giftet seg med en vaskeekte prins i 1980 hadde hun jobbet som servitør. Ikke sånn at hun var en kvinne av folket.

På ingen måte. Gloria var adelig, og fikk ved fødselen tittelen Gräfin von Schönburg zu Glauchau und Waldenburg, altså grevinne.

Men som om ikke hennes eget navn var nok å holde styr på, fant Gloria seg en mann som skapte enda mer tungekrøll.

Da 70-tallet bikket over i jappeti-året, var Gloria på en Supertramp-konsert i München, og der møtte hun 56 år gamle prins Johannes Baptista de Jesus Maria Louis Miguel Friedrich Bonifazius Lamoral von Thurn und Taxis.

STORHETSTID: Gloria von Thurn und Taxis sammen med sin mann Johannes under en prisutdeling i München i 1985. Fem år senere ble Gloria enke. Foto: NTB
STORHETSTID: Gloria von Thurn und Taxis sammen med sin mann Johannes under en prisutdeling i München i 1985. Fem år senere ble Gloria enke. Foto: NTB Vis mer

Prins Johannes var hele 36 år eldre enn Gloria, og arving til et av Europas største bebodde slott, i Regensburg i Bayern. Familien eide Europas største skog, femti mellomstore industriforetak, samt bryggerier og sagbruk, og det iøynefallende palasset, hadde over fem hundre rom.

Og da paret giftet seg hadde slottet Thurn und Taxi også fått en iøynefallende prinsesse.

Hertugen av Huéscar ga datteren overraskende navn. Bilder: NTB. Reporter: Caroline Vagle. Video: Se og hør Vis mer

Etter bryllupet feide Gloria inn i selskapslivet som en slags rojal Debbie Harry, og nøyde seg ikke bare med selskapeligheter i Tyskland og Europa.

Snart var hun i New York, og festet med Andy Warhol, politikere og rockestjerner på den internasjonale stjernehimmelen.

LETS PARTY: Gloria Von Thurn Und Taxis på fest anført av to unge menn. Foto: NTB
LETS PARTY: Gloria Von Thurn Und Taxis på fest anført av to unge menn. Foto: NTB Vis mer

Mange kalte henne «Pønkeprinsessen», takket være hennes iøynefallende frisyrer og hårpryder, og Gloria brukte store summer på fester og antrekk.

En annen merkelapp var ifølge New York Times «prinsesse TNT», etter noen eksplosive år i selskapslivet, der den rocka aristokraten også bygde seg opp en anselig kunstsamling.

Eksentrisk

Også ektemannen Johannes var kjent for sin eksentrisk livsførsel. Ifølge New York Times var han biseksuell og familien hadde gjennom generasjoner bygget sin formue ved å drive posttjenesten for Det Tysk-romerske riket, fra 1500-tallet og frem til Napoleonskrigene.

Gloria og Johannes fikk tre barn, to døtre og en sønn.

UT PÅ TUR. Glorias mann Johannes von Thurn und Taxis og sønnen deres Albert i 1986. Foto: Saint Tro Press / REX
UT PÅ TUR. Glorias mann Johannes von Thurn und Taxis og sønnen deres Albert i 1986. Foto: Saint Tro Press / REX Vis mer

I 1990 døde Johannes, og Gloria ble overhode over det gedigne slottet. Trebarnsmoren skulle like mye bli arving til en enorm gjeld, på flere hundre millioner, skriver New York Times. I tillegg måtte hun betale millioner i arveavgift etter mannens bortgang.

Gloria så åpenbart behovet for å ta styringen, og utdannet seg innen økonomi. Hun skrev bøker om barneoppdragelse, og var i mange år hyppig å se i tyske fjernsynsprogrammer.

BOK: Gloria har skrevet bøker om barneoppdragelse, men også om sitt eget liv, som i de senere år har tatt en konservativ retning. Foto: NTB
BOK: Gloria har skrevet bøker om barneoppdragelse, men også om sitt eget liv, som i de senere år har tatt en konservativ retning. Foto: NTB Vis mer

Sparetips

Andre sparegrep hun tok for å håndtere den store gjelden, var å åpne slottet for allmennheten, og etter mannens død auksjonerte hun bort store mengder sølvtøy, eksklusive viner og kunst. Gjennom dette skal hun ha greid å redde familieformuen.

– Det var Guds nåde som fikk meg til å se at jeg måtte gi noe tilbake, sa Gloria.

EN ANNEN DANS: Da Gloria deltok på Regensburg-festivalen i 2017 vakte hun oppsikt i sitt kraftige halskjede. Foto: People Picture / Moosburger / REX / NTB
EN ANNEN DANS: Da Gloria deltok på Regensburg-festivalen i 2017 vakte hun oppsikt i sitt kraftige halskjede. Foto: People Picture / Moosburger / REX / NTB Vis mer

Og nettopp gud har fått større og større plass i Glorias liv. Etter mannens død har hun vendt seg i større grad til troen, og hennes venn, tidligere pave Benedict XVI holdt en gang messe på slottet.

Da en erkebiskop beskyldte Benedicts etterfølger pave Frans for å dekke over seksuelle overgrep i den katolske kirke, skal Gloria ha kalt erkebiskopen «en varsler».

Ifølge New York Times spekuleres det på om Gloria huser en konservativ gren av katolisismen, og har knyttet til seg «opposisjonelle kardinaler, bitre biskoper og populister som Stephen K. Bannon».

KONGELIG: 15. oktober fylte prins Christian av Danmark 18 år. Flere la merke til én detalj under feiringen. Reporter: Caroline Vagle. Video: Nora Skavhaug/Se og Hør, NTB, Instagram/@detdanskekongehus Vis mer

Enkelte påstår hun er blitt et samlingspunkt for konservative katolikker. Selv nekter Gloria for å drive et hemmelig selskap, og har kalt slottet «et åpent hus», der besøkende «kan møte en transvestitt eller en nonne».

Ifølge New York Times har uttalte hun av pave Francis «gjør sitt beste»:

- Men han han synger bare ikke mine favorittsanger.

Ny stil

Også i klesveien er Gloria blitt mer konservativ etter mannens død. Pønkete antrekk er byttet ut med drakter og bluser, og i 2018 beskrev New York Times i detalj hennes merkeklær, med alt fra Hermes-sko til jakke fra Yves Saint Laurent.

NY STIL: Gloria von Thurn und Taxis i 2023 under feiringen av 90-årsdagen til hertug Frans av Bayern i München. Foto: People Picture / Willi Schneider / Shutterstock / NTB
NY STIL: Gloria von Thurn und Taxis i 2023 under feiringen av 90-årsdagen til hertug Frans av Bayern i München. Foto: People Picture / Willi Schneider / Shutterstock / NTB Vis mer

Hun har fortsatt å henge med New York-fiffen, og da hun i 2016 var i bursdagen til Hillary Clinton i forbindelse med valget, kalte hun Hillary «en flott kvinne».

De siste årene har Gloria vært sjeldnere å se på TV. I 2004 sto hun på scenen under festspillene på familieslottet, i en teaterrolle. Hun verner om tradisjonen også i kulturlivet, og har flere ganger vært å se på oktoberfest.

HURRA: Gloria på Oktoberfest i München i 2014. Foto: Willi Schneider / REX / NTB
HURRA: Gloria på Oktoberfest i München i 2014. Foto: Willi Schneider / REX / NTB Vis mer

Gloria har barna prinsesse Maria Theresia, prinsesse Elisabeth og prins Albert. Sistnevnte har tatt over som slottets overhode, og det kan virke som Glorias sparegrep har gitt resultater.

Ifølge Forbes var nemlig Albert Maria Lamoral Miguel Johannes Gabriel Prinz von Thurn og Taxis (Puh!) på 2005-listen over verdens yngste milliardærer, med en formue på to milliarder dollar. Han er dessuten en ihuga Formel 1-kjører.

TRE NØTTER TIL GLORIA: Prinsesse Gloria med sine døtre Elisabeth og Maria Theresia på konsert påfestspillenne i Bayreuth i 1999. Foto: Michael Dalder / REUTERS / NTB
TRE NØTTER TIL GLORIA: Prinsesse Gloria med sine døtre Elisabeth og Maria Theresia på konsert påfestspillenne i Bayreuth i 1999. Foto: Michael Dalder / REUTERS / NTB Vis mer

Den yngste datteren Elisabeth er journalist og har et bredt spenn i sitt virke, fra moteansvarlig i Vogue, til skribent for The Vatican Magazine.

Mens hun jobbet med mote i Vogue fikk hun i 2015 sterk kritikk, da hun la ut et bilde på Instagram av en hjemløs som satt i sovepose på fortauet og leste Vogue.

Denne saken ble først publisert på KK.no

Søndag 3. september ble kongeparets yngste barnebarn Emma Tallulah Behn konfirmert. Reporter: Caroline Vagle. Video: Shad Madian. Klipp: Nora Skavhaug Vis mer

LES OGSÅ: Dette vil hun ikke svare på

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer