Prins Henrik:

- Hun gjør meg til en narr

Prins Henrik fyrer løs mot dronning Margrethe.

FYRER LØS: Prins Henrik ser ikke ut til å ha noen planer om å gjøre om på sitt ønske om å begraves på en annen plass enn sin kone, dronning Margrethe. Her er de fotografert sammen i april. Foto: NTB Scanpix
FYRER LØS: Prins Henrik ser ikke ut til å ha noen planer om å gjøre om på sitt ønske om å begraves på en annen plass enn sin kone, dronning Margrethe. Her er de fotografert sammen i april. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Seoghør.no): Prins Henriks avgjørelse om ikke å ville begraves ved siden av sin kone, dronning Margrethe, har dominert nyhetsbildet i Danmark de siste dagene, og har skapt store overskrifter og debatt langt utenfor danskenes egne landegrenser.

Årsaken til prins Henriks beslutning er, ifølge ham selv, «en konsekvens av at han ikke er blitt likeverdig behandlet i forhold til sin ektefelle».

Nå sier han til danske Se og Hør at han lenge har følt seg latterliggjort av sin kone.

- Hun gjør meg til en narr. Jeg har ikke giftet meg med dronningen for å bli begravet i Roskilde, sier han til bladet.

Prinsen, som sjelden går stille i dørene, har i årevis uttrykt stor misnøye over å aldri bli titulert som konge - og at han dermed lever «i skyggen av sin kone».

Nå gjentar han sin misnøye, til tross for at han understreker at han elsker dronningen.

– Min kone har besluttet, at hun gjerne vil være dronning, og det er jeg meget glad for. Men som menneske skal hun vite, at hvis en mann og kone er gift, så er de like, påpeker han.

Får penger av dronningen

Etter at prinsen valgte å gå av som pensjonist i 2015, besluttet kongehuset å fastholde hans fyrstelige apanasje, noe som i ettertid er blitt kritisert fra flere hold.

I praksis har ikke 83-åringen noen egen apanasje, men får ti prosent av dronningens, noe som igjen fører til mer bensin på bålet i denne debatten.

- Setter sin hustru i forlegenhet

Da Seoghør.no intervjuet TV 2s kongehusekspert, Kjell Arne Totland, i forbindelse med saken, slaktet også han avgjørelsen.

- Prins Henrik slutter visst aldri å sjokkere og lage skandale, og setter sin hustru i forlegenhet for all verden, skrev han i en SMS til Seoghør.no, og fortsatte:

- I mange hundre år har det vært tradisjon at Danmarks monarker og deres ektefeller begraves sammen i Roskilde domkirke. Margrethe har jo allerede fått utarbeidet tegninger av sarkofagen de skulle ligge i, men nå må hun nok en gang finne seg i at ektemannen sier nei.

Ifølge kongehuset er dronning Margrethe innforstått med ektemannens avgjørelse.

Det er fortsatt ukjent hvor prins Henrik skal begraves, når tiden er inne for dette. Dronning Margrethe skal derimot, som Totland nevner, ligge under en sarkofag - laget av billedhuggeren og professoren Bjørn Nørgaard.

LES OGSÅ: Hetses etter begravelsesutspill

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer