- Hun er retusjert bort fra enhver virkelighet

Fotograf mener Mette-Marit ser ut som en «Photoshoppet voksdukke».

RETUSJERT: - Her ser vi en Mette-Marit som er retusjert bort fra enhver virkelighet, slik at også hun har den porselensperfekte huden som kritikerne og politikerne hyler over når det gjelder mote- og reklamebilder, skriver Eivind Røhne om bildene av Me Foto: Sølve Sundsbø
RETUSJERT: - Her ser vi en Mette-Marit som er retusjert bort fra enhver virkelighet, slik at også hun har den porselensperfekte huden som kritikerne og politikerne hyler over når det gjelder mote- og reklamebilder, skriver Eivind Røhne om bildene av Me Foto: Sølve Sundsbø Vis mer
Se alle de omtalte bildene nedest i saken.

SEHER.NO: De nye bildene av kongefamilien har vakt sterke reaksjoner de siste ukene. De er både hyllet og slaktet. Debatten om bildene startet for alvor da fotografen Hans Jørgen Brun slaktet bildene i en kommentar på FotografiensHus.no. Gjennom Seher.no tok fotograf og grunnlegger av Foto.no, Christian Fredrik Wesenberg, bildene i forsvar på tirsdag, og siden har også andre aviser kastet seg inn i debatten.

Nå kommer det imidlertid ny kritikk om bildene, men nå mot media. Denne gangen er det fotograf og forfatter Eivind Røhne som i en kommentar i Foto.no stiller spørsmål ved hvor alle «retusjeringskritikerne er nå når Mette-Marit er retusjert bort fra enhver virkelighet.»

Han drar blant annet parallellene til fjorårets Melodi Grand Prix-bilder som ble heftig debattert på grunn av retusjeringen av artistene, samt den stadig pågående debatten om retusjering av motebilder.

«For her ser vi en Mette-Marit som er retusjert bort fra enhver virkelighet, slik at også hun har den porselensperfekte huden som kritikerne og politikerne hyler over når det gjelder mote- og reklamebilder. Men hva nå da? Kan vi hylle en Photoshoppet voksdukke bare fordi hun er «kongelig», når vi raser mot det samme når det gjelder en mote- eller reklamemodell? Hvorfor er ikke dette like samfunnsnedbrytende som kritikerne mener moteserier og reklameannonser er? Merkelig,» skriver Røhne.

«Offisielle bilder av kongelige har vel alltid dreid seg om å vise frem velpolert pomp og prakt, rikdom og makt. Både for århundrer siden da malerpenselen og lerretet var verktøyet, og det samme nå som vi befinner oss i de perfekte megapikslers verden. Og disse bildene gjør det samme nå som de alltid har gjort, bare at det skjer i beste 2011 stil,» skriver Røhne i sin kommentar. 

Les hele kommentaren på Foto.no her (ekstern link)

- Vil bare få presisere at min kritikk i saken om de nye kongebildene, går på kritikerne av retusjering etc. Ikke på Sølve Sundsbø sine kongebilder.

- Min kritikk går på hvorfor det hyles om at mote og reklamebilder retusjeres, og så hylles portrettbilder av de kongelige som også har blitt retusjert. Jeg er selv fotograf som bruker retusjering i mitt daglige arbeid, presiserer Røhne i en e-post til Seher.no.

Se og Hørs hoffreporter Kjell Arne Totland mener portretter av de kongelige til alle tider har vært omdiskutert.

- Kongelige portretter har alltid vært gjenstand for diskusjon - og kritikk. I tidligere tider var det gjerne malte portretter av de kongelige som ble diskutert. Men det er ikke så mange år siden vi hadde en heftig diskusjon her hjemme om maleren Håkon Gullvågs portretter av kong Harald og dronning Sonja, der man jo ikke akkurat kan si at portrettlikheten er særlig stor.

- Jeg spurte faktisk Kongen en gang om hva han syntes om Gullvågs portrett av ham. «Det er vel slik jeg ser ut da», svarte Majesteten lattermildt, forteller Kjell Arne Totland til Seher.no.
 
- Når det gjelder fotografiske portretter blir det nesten alltid debatt og kritikk -gjerne fra andre
fotografer. Jeg husker spesielt godt den heftige diskusjonen i mediene om de første offisielle bildene av Harald og Sonja som kongepar like etter tronskiftet i 1991. Selv må jeg innrømme at jeg liker Sølve Sundsbøs nye bilder av kongefamilien – og synes det er flott at Slottet tenker nytt, sier Totland.

I en avstemning på Seher.no etter at vi som første store medium skrev om Bruns slakting av bildene, mener 83 prosent av leserne at bildene er flotte.

«Sølve Sundsbø er motefotograf som gjør suksess i London, men når man ser på hvordan disse bildene av kongefamilien er utført med tanke på lyssetting, komposisjon, oppstilling og anatomi, er dette en type oppdrag han ikke behersker.», skrev Brun i sin kommentar.

Tidligere redaktør og grunnlegger av Foto.no, Christian Fredrik Wesenberg, var ikke enig i Hans Jørgen Bruns kritikk.

- Første gangen jeg så disse bildene av kongefamilien tenkte jeg: «Wow». Jeg synes det var tøft gjort at Kongehuset turte å bruke Sølve Sundsbø. Sølve vet hva han holder på med, synes jeg, sa Wesenberg til Seher.no tidligere denne uken.

CF-Wesenberg, som nå jobber som fotograf i Kolonihaven Fotografbyrå, har tidligere selv kritisert offisielle bilder av kongefamilien. Nå mener han at det kun er småtterier å utsette på Sundsbøs bilder, og forteller at han synes flere av bildene er vakre.

Sølve Sundsbø har så langt ikke svart på kritikken mot hans bilder. Heller ikke søndag har det lyktes Seher.no å komme i kontakt med ham.

Bli fan av Seher.no på Facebook her

Sjekk ut våre nye mobilsider på http://m.seher.no

Vi belønner gode kjendistips. Tips oss på seher@seher.no, ring vår tipstelefon 93076767 eller send sms/mms med kodeord SEHERTIPS til 1901.

LES OGSÅ: - Slakter bildene av kongefamilien


DANNELSESREISE: Som en del av sin dannelsesreise dro kronprinsesse Mette-Marit til India, før hun dro for å bli behandlet på en helseklinikk i Østerrike. Foto: Stella Pictures
Foto: Stella Pictures
TAUS: Dronning Sonja selv ønsker ikke å kommentere hennes tanker rundt rivingen av barndomshjemmet. Foto: Stella Pictures
Foto: Stella Pictures
AKTIVE I SOSIALE MEDIER: Kronprinsparet er aktive på både Facebook, Youtube og Twitter, og har en egen ansatt som i hovedsak har ansvar for sosiale medier. Foto: Sølve Sundsbø
Foto: Sølve Sundsbø
Foto: Stella Pictures
DRAR TIL MIDT-NORGE: I forrige uke fikk ordføreren i Holtålen et hyggelig brev fra Slottet – som bekreftet at kong Harald (75) kommer på besøk 30. april i år. Foto: Stella Pictures
Foto: Stella Pictures
Foto: Stella Pictures
Foto: Stella Pictures
OVERFØRINGER FRA STATEN: Det Kongelige Hoff mottok ifølge regnskapet 144,8 millioner kroner fra staten. Foto: Stella Pictures
Foto: Stella Pictures
FAR OG SØNN: Kronprins Haakon er i dag ferdig skolert og godt skodd til å ta over tronen etter sin far når den tid kommer. Foto: Stella Pictures