- Hun er ikke så uskyldig som hun ser ut

Britisk avis hevder Spanias kommende dronning ikke er like skandalefri, som hun gir inntrykk av.

NYTT KONGEPAR: 18. juni går kong Juan Carlos og dronning Sofia av som Spanias regenter, og overlater roret  til sønnen kronprins Felipe og hans kone kronprinsesse Letizia. Her fra dåpen av eldstedatteren Leonor i 2006. Foto: (c) Pool/Corbis/All Over Press
NYTT KONGEPAR: 18. juni går kong Juan Carlos og dronning Sofia av som Spanias regenter, og overlater roret til sønnen kronprins Felipe og hans kone kronprinsesse Letizia. Her fra dåpen av eldstedatteren Leonor i 2006. Foto: (c) Pool/Corbis/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SEOGHØR.NO: Mandag 2. juni ble det kjent at kong Juan Carlos (76) av Spania abdiserer fra tronen, og overlater roret til sønnen kronprins Felipe (46).

Dermed blir hans kone, kronprinsesse Letizia (41), dronning ettersom hans mor, dronning Sofia (75), abdiserer med spanskekongen.

41-åringen fikk navnet Letizia Ortiz Rocasolano da hun ble født i Nord-Spania høsten 1972, som eldste datter i en søskenflokk på tre.

Hennes far, Jesús José Ortiz Álvarez (64), var journalist, mens hennes mor María de la Paloma Rocasolano Rodríguez (62) jobbet som sykepleier, og Letizia selv valgte å gå i sin fars fotspor da hun utdannet seg til journalist.

MED FORELDRENE: Letizia Ortiz fotografert med foreldrene Jesus Ortiz og Paloma Rocasolano da hun tok master i journalistikk på slutten av 90-tallet. Foto: All Over Press
MED FORELDRENE: Letizia Ortiz fotografert med foreldrene Jesus Ortiz og Paloma Rocasolano da hun tok master i journalistikk på slutten av 90-tallet. Foto: All Over Press Vis mer

Hun rapporterte blant annet live fra Ground Zero i New York i september 2001.

Til tross for at den kommende dronningen oser av eleganse og tekkelighet, har hun, ifølge DailyMail, flere «svin på skogen», og avisen heveder at hun ikke er så uskyldig som hun ser ut.

Letizia inngikk forlovelse med kronprins Felipe 1. november 2003, til mange spanjolers sjokk.

Ikke bare hadde Letizia vært gift før, men Felipe hadde nettopp avsluttet et fire år langt forhold med norske Eva Sannum rett før han ble kjæreste med Letizia -  til tross for at de fleste spådde at det kom til å gå mot forlovelse mellom den spanske prinsen og den norske modellen.

Eva og Felipe var kjærester fra 1997 til forholdet tok slutt i desember 2001. De var gjester i bryllupet til Mette-Marit (40) og Haakon (40) 25. august 2001.

I SORG: Mens Letizia var gravid i sjette måned i 2007, begikk søsteren hennes Erika Ortiz selvmord. Her fra bisettelsen. Foto: action press/All Over Press
I SORG: Mens Letizia var gravid i sjette måned i 2007, begikk søsteren hennes Erika Ortiz selvmord. Her fra bisettelsen. Foto: action press/All Over Press Vis mer

Kort tid etter bruddet med Sannum møtte Felipe Letizia. Da jobbet hun som nyhetsanker i det statlige spanske fjernsynet TVE.

- Det er klart at fra nå av vil jeg gradvis vie meg selv til dette nye livet, fortalte hun da forlovelsen ble kjent.

Bryllupet sto i Madrid sommeren 2004, og til tross for at Letizia på slutten av 90-tallet var gift med sin foreleser, litteraturprofessoren Alfonso Guerrero, fikk brudeparet sin velsignelse av den katolske presten, såvel som det spanske folk.

Men starten på ekteskapet skulle ikke bare bli fryd og gammen.

Letizia ble raskt rammet av den såkalte «prinsesse-syken», og raste drastisk ned i vekt i takt med at kronprinsesserollen stadig ble større - i likhet med blant andre danske kronprinsesse Mary og svenske kronprinsesse Victoria.

I 2007, mens hun gikk høygravid med yngstedatteren Sofia, begikk lillesøsteren hennes Erika Ortiz (31) selvmord - som ifølge av depresjon, skriver nettstedet NotesfromSpain. Erika skal ikke ha taklet storesøsterens vakre ytre og yrende popularitet.

SJOKKTYNN: Etter at Letizia ble kronprinsesse i 2004 raste brunetten ned i vekt. Her fra et representasjonsoppdrag i 2011 - og vekten er fremdeles ikke tilbake til normalen. Foto: All Over Press
SJOKKTYNN: Etter at Letizia ble kronprinsesse i 2004 raste brunetten ned i vekt. Her fra et representasjonsoppdrag i 2011 - og vekten er fremdeles ikke tilbake til normalen. Foto: All Over Press Vis mer

Året etter fikk Letizia kritikk for å ha gjennomført en plastisk neseoperasjon, til tross for at slottet hevdet at operasjonen var av medisinke årsaker.

Men det hele toppet seg da Letizia-biografien «Adios Princesa», skrevet av kronprinsessens fetter David Rocasolano, ble publisert i fjor sommer. Her kom det nemlig frem at Letizia gjennomgikk en abort i 2002 kort tid før hun møtte kronprinsen, skriver DailyMail.

Dette strider imot den katolske tradisjon, og på det tidspunktet også den strenge abortloven i Spania.

Hverken Letizia eller det spanske kongehuset har kommentert abort-ryktene.

I dag har Felipe og Letizia døtrene Leonor (9) og Sofia (7).

18. juni 2014 blir Letizia Spanias nye dronning, og det er med andre ord ikke bare vår egen kronprinsesse Mette-Marit som har litt ekstra livserfaring i bagasjen når hun skal ta fatt på dronning-rollen.

LES OGSÅ: Hvorfor mister Letizia håret?

 

 

 

 

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer