Kronprinsesse Mette-Marit:

- Hun er åpenbart sliten

Ikke alt går etter planen i Tyskland.

SLITEN: Kronprinsessen sto over tirsdagens tale på Litteraturtoget. Foto: NTB Scanpix
SLITEN: Kronprinsessen sto over tirsdagens tale på Litteraturtoget. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norge er i år gjesteland ved bokmessen i Frankfurt, og i den anledning har kronprinsesse Mette-Marit (46) og kronprins Haakon (46) tatt turen til Tyskland, der de siden fredag forrige uke har hatt et hektisk program på vei fram mot messen.

Selv om det er kronprinsessen som er ambassadør for norsk litteratur i utlandet, er kronprinsen med på Tyskland-turen i tilfelle kona brått blir sliten. Mette-Marit lider som kjent av lungefibrose, en kronisk sykdom som medfører at hun blir mer sliten.

Tirsdag, etter flere dager med både reising og oppdrag, tok kronprinsen over enkelte konas oppgaver. Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, har vært til stede under hele turen, og forteller at kronprinsessen i dag har vært mer tilbakeholden enn tidligere dager.

GOD STØTTE: Kronprins Haakon er med på turen for å kunne ta over hvis kona blir sliten. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
GOD STØTTE: Kronprins Haakon er med på turen for å kunne ta over hvis kona blir sliten. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

- Kronprinsessen har vært i strålende humør disse dagene i Tyskland. Hun brenner virkelig for litteraturen. Men i dag ser man at hun er litt mer tilbakeholden, og hun er åpenbart sliten, forteller kongehuseksperten.

Dukket ikke opp

Kronprinsessen bekreftet Vagles spekulasjoner i går, da hun uttalte overfor NRK at hun «blir mer sliten enn før», og at hun må passe mer på.

Derfor har hun begrenset dagens opplegg, men likevel deltatt i samtaler med forfatterne som er om bord på toget. Kronprinsen tok seg også av dagens pressemøte, der han fortalte at de tilrettelegger turen så mye det lar seg gjøre.

- Det går bra med kronprinsessen, men vi har visst hele tida at det kan hende vi må justere litt underveis for å få det til å fungere gjennom hele turen. Vi skal jo gjennomføre resten av programmet, også, forteller han.

Mye tyder derfor på at kronprinsessen har begrenset dagens opplegg for å ha overskudd til å delta på åpning av bokmessen.

Vagle forteller at kronprinsen allerede i går steppet inn for kona, og at han tidligere i dag holdt talen hennes på litteraturtoget, som de har reist med siden mandag. Mette-Marit var imidlertid til stede da han holdt talen, selv om hun var sliten.

KOM ALENE: Mandag kveld dukket kronprinsen opp alene på kveldsarrangementet. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
KOM ALENE: Mandag kveld dukket kronprinsen opp alene på kveldsarrangementet. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

- Etter en hektisk dag i går, dukket hun ikke opp på kveldsarrangementet. Kronprinsen kom alene, og i dag var det han som måtte holde talen hennes på toget.

- Han er rett og slett «stand-in» på det som jo egentlig er hennes prosjekt. Det var han for øvrig også under Bokbanen tidligere i år, hvor kronprinsessen var åpen om at det var grunnen til at han var med, sier Vagle, og legger til at hun tidligere har gjort disse litteraturtogene alene.

TOK OVER: Kronprinsen holdt konas tale på toget på vei fra Køln til Frankfurt. Mette-Marit var til stede og hørte på ektemannen. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
TOK OVER: Kronprinsen holdt konas tale på toget på vei fra Køln til Frankfurt. Mette-Marit var til stede og hørte på ektemannen. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

At en lang tur som denne tar på når det kommer til Mette-Marits helse, er det ingen tvil om, ifølge Vagle.

- Kronprinsessen fortalte for et år siden at hun er syk, og det vil kunne begrense arbeidskapasiteten hennes. Hun har jobbet lite siden den gang, og det er åpenbart at en tur som denne tar på, forteller Vagle.

Travelt program

Bokmessen åpner i dag, tirsdag, og i dagene opp mot åpningen har paret satt søkelyset på norsk litteratur blant annet gjennom et besøk ved en bokhandel i den tyske hovedstaden.

Søndag gjestet kronprinsessen programmet «Die Literaturagenten» hos radio- og tv-stasjonen Rundfunk Berlin-Brandenburg i Berlin, før de satte seg på toget retning Frankfurt.

LITTERATURTOG: Siden mandag har kronprinsparet vært på Litteraturtoget. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
LITTERATURTOG: Siden mandag har kronprinsparet vært på Litteraturtoget. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

Toget fungerer som et litteraturtog i likhet med arrangementene kronprinsessen har satt opp her til lands, og er et samarbeid mellom Utenriksdepartementet, NORLA og Deutsche Bahn. Første etappe gikk fra Berlin til Köln, og tirsdag er kronprinsparet på plass i Frankfurt.

Med andre ord har det vært flere travle dager for kronprinsessen, som har med seg ektemannen på turen i tilfelle han ble nødt til å steppe inn.

LES OGSÅ: Spekulasjoner etter vill flørting

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer