- Hun døde altfor tidlig

Kong Harald åpner seg i ny biografi.

KJÆRLIGHET: Også forlovelsen mellom Kongen og dronning Sonja i 1968 blir omtalt. Foto: AP/Scanpix
KJÆRLIGHET: Også forlovelsen mellom Kongen og dronning Sonja i 1968 blir omtalt. Foto: AP/Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
- Jeg var livredd. Virkelig livredd, forteller en svært åpenhjertig kong Harald i den autoriserte biografien ”Harald V”, som er skrevet av forfatter og tidligere redaktør i Aftenposten, Per Egil Hegge.

Kongen forteller om da hans mor, kronprinsesse Märtha, ble rammet av gulsott i 1954, og da han året etter selv ble rammet av sykdommen.

Dødsårsaken til kronprinsessen var hepatitt, og smitten hadde hun fått i seg etter en blodoverføring i forbindelse med en operasjon i USA under krigsårene.

Forholdet mellom mor og sønn var svært tett.

- Heller ikke med barna sine, prinsesse Märtha Louise og kronprins Haakon, snakker han om sin mor. Han tar det ikke opp, heller ikke privat. Han har lukket det helt inne, forteller Hegge til dagens VG.

- Hun døde altfor tidlig. For tidlig for henne, for tidlig for meg, fortalte Kongen Hegge.

Heldigvis ble den daværende 18-åringen prins Harald rammet av en mildere variant - og han ble etter hvert så frisk at han klarte å avlegge og bestå examen artium samme år.

Hegge har samarbeidet nært med Kongen om biografien, og han har blant annet hatt tilgang til lukkede regjeringsprotokoller som omtaler Kongens forlovelse med dronning Sonja i 1968.

Hegge forteller avisen at han møtte Kongen ved ni anledninger på hans kontor, og at han i tillegg hadde tre dager sammen med kongeparet på Kongeskipet i forbindelse med fylkesbesøket i Nord-Trøndelag juni 2004.

Biografien om kong Harald kommer ut 15. oktober på Damm forlag.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer