Lørdag tok kongefamilien og det britiske folk et siste farvel med prins Philip i St. Georges kapell i Windsor. Den avdøde prinsen ble 99 år gammel.
- Han har stått støtt ved hennes side nesten et helt liv, og tomrommet han etterlater seg vil bli stort. De to har det siste året nærmest levd i tosomhet på grunn av pandemien, sa Se og Hørs kongehusekspert etter den triste nyheten om at prins Philip hadde gått bort.
Lørdag tok kongefamilien og det britiske folk et siste farvel med prins Philip i St. Georges kapell i Windsor. På grunn av coronapandemien var bare 30 gjester fra hovedsakelig prinsens nære familie til stede i begravelsen. Alle gjestene brukte også munnbind og holdt avstand.
En selvskreven gjest var dronning Elizabeth (94), som på grunn av pandemien satt for seg selv under hele seremonien.
I et eget hjørne i St. Georges kapell, kledd i sort og med munnbind på seg, tok hun et siste farvel med ektemannen sin gjennom 73 år, prins Philip.

Kong Harald: - Våre tanker går til Dronning Elizabeth
Møttes tidlig
Prinsen har stått støtt ved dronning Elizabeths side gjennom hele ekteskapet, spesielt etter at sistnevnte tiltrådte som dronning i 1952.
Philip ble født 10. juni 1921 på den greske øya Korfu, og het opprinnelig prins Filip av Hellas og Danmark. Hans foreldre var Andreas av Hellas og Danmark og Alice av Battenberg. Lite visste nok foreldrene hvilken viktig rolle han skulle få i livet.
Prins Philip og den kommende dronning Elizabeth møtte hverandre for første gang da dronningen bare var en liten jente. De ble introdusert allerede i 1934, i bryllupet til prinsesse Marina av Hellas og Danmark og prins George, hertug av Kent.

Den gang var den kommende dronningen, som har fått livet sitt filmatisert i Netflix-serien «The Crown», bare åtte år gammel. Philip var fem år eldre.
Måtte vente med giftemål
Noen år skulle det imidlertid ta før de to ble truffet av Amors piler og falt pladask for hverandre. Det var etter et møte på en skole i Dartmouth, sommeren 1939, at kjærligheten begynte å blomstre.
- Dronningen og prins Philip har stått støtt med hverandre i gleder og sorger i 70 år som ektefolk. Men følelsene mellom dem oppsto jo allerede da Elizabeth var bare 13 år. Åtte år senere var forlovelsen og bryllupet et faktum, har kongehusekspert i Se og Hør, Caroline Vagle, tidligere fortalt.
Kongen sa ja, men han stilte derimot ett krav til den unge frieren. Han ville at datteren skulle være over 21, og prinsen sa seg enig i å vente med den offisielle pakten.
Dronningmoren og kongen syntes nemlig at dattera var for ung på tidspunktet. De skal også ha hatt problemer med prinsens tyske opphav, som var et sårt tema i etterkrigstiden.
Opp- og nedturer
Den 20. november i 1947 ble et av vår tids mest kjente giftermål inngått. Prinsesse Elizabeth II av England fikk sin hertug Philip Mountbatten, etter at de hadde vært forlovet i bare et knapt halvår.
Bryllupet sto i Westminster Abbey i London 20. november, og «hele» Storbritannia jublet av glede. Dronninga bar en kjole av Norman Hartnell, og så ekstra pyntet og fornøyd ut for anledningen. Sminken hadde hun utført på egen hånd.

Philip ble ikke formelt gjort til prins av Storbritannia, men i 1957 bestemte dronninga at han likevel kunne bære tittelen britisk prins.
- Dronning Elizabeth og prins Philip har en lengre kjærlighetshistorie enn de fleste. De møttes i helt ung alder, og har holdt sammen i opp- og nedturer et langt liv, sier Vagle nå, og fortsetter:
- «Han har vært min styrke og mitt hjem», har dronninga selv sagt. Det har blitt skrevet at de to har vært av den sorten som ikke trenger så mange venner. De hadde jo hverandre. De spiste lunsj sammen hver dag, snakket om alt og tilba hverandre.

Sammen fikk Elizabeth og Philip barna prins Charles, prinsesse Anne, prins Andrew og prins Edward.
Utfordringer
Det skal riktignok nevnes at ikke alt bestandig skal ha vært like rosenrødt i det kongelige ekteskapet.
Etter at Elizabeths far kong George døde, la prins Philip sin egen karriere til side for å bistå kona i hennes plikter. Han skal derimot ha vært sur over at Elizabeth ikke tok hans etternavn, en diskusjon som både statsminister Winston Churchill og dronningmoren ikke fant seg i.
Ifølge Vanity Fair skal prinsen ha uttalt at han ikke «er noe annet enn en jævla amøbe», og at han trolig «er den eneste mannen i landet som ikke får gi navnet sitt til barna sine». Det hele endret seg derimot i 1960, da det ble vedtatt at paret skulle få navnet Mountbatten-Windsor.
Det har også gått rykter om at han ikke var like trofast som sin kjære kone gjennom ekteskapet, uten at dette har blitt bekreftet.
LES OGSÅ: Prinsessen vekker oppsikt