Marius Borg Høiby:

Hoffet innrømmer å ha dekket utgifter for Marius Borg Høiby

Mette-Marit påstår at sønnen ikke er en offentlig person, men Slottet har likevel dekket Marius' utgifter i offentlige sammenhenger, melder Dagbladet.

I JULEN: Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon hadde med seg Marius Borg Høiby under en offisiell julelunsj med brukere av Natthjemmet og Fattighuset på restaurant i Oslo i julen. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
I JULEN: Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon hadde med seg Marius Borg Høiby under en offisiell julelunsj med brukere av Natthjemmet og Fattighuset på restaurant i Oslo i julen. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Se og Hør): De siste ukene har det stormet rundt det norske kongehuset.

I slutten av mars kunne Se og Hør avsløre at kronprinsesse Mette-Marits (44) sønn, Marius Borg Høiby (21), har funnet kjærligheten med den norske modellen Juliane Snekkestad (22).

Kongehuset gikk senere ut med en melding på Slottets hjemmesider, hvor kronprinsparet ga tydelig uttrykk for at de mener Se og Hørs oppslag er et overtramp av privatlivets fred.

- Marius Borg Høiby har ved flere anledninger gitt uttrykk for at han ikke ønsker medias oppmerksomhet omkring sitt privatliv, skrev kronprinsparet i en melding på Slottets hjemmesider.

Saken fortsetter nedenfor.

- Ikke offentlig person

Dagbladet har nå gjort en gjennomgang av hoffets årsberetninger.

Samtidig som kronprinsparet krever at Marius skjermes fra medieomtale, kommer det frem at penger fra deres budsjetter til offisielle oppgaver og drift av kongehuset har dekket utgifter for 21-åringen.

- I enkelte tilfeller, hvor Borg Høiby har deltatt som del av familien i offisiell sammenheng, så har Det kongelige hoff dekket hans utgifter, skriver assisterende kommunikasjonssjef Sven Gjeruldsen i en e-post til Dagbladet.

Videre skriver Gjeruldsen: «Marius Borg Høiby har ikke offisielle oppdrag for kongehuset».

- Legitimt

Kronprinsessen har gjentatte ganger understreket at 21-åringen «ikke skal ha en offentlig rolle og at han ikke er en offentlig person». Dette tok hun også opp i et åpent brev da sønnen fylte 20 år i fjor.

Dagbladet har vært i kontakt med jurist Anine Kierulf, som til daglig er fagdirektør ved Norges nasjonale institusjon for menneskerettigheter.

- Når Borg Høiby deltar på offentlige opptredener for kongehuset og det brukes offentlige midler på ham i den sammenheng, så trekker det i retning av at det er legitimt med en viss grad av offentlig interesse for ham og hans person, sier Kierulf til avisen.

Da kongehuset forrige uke gikk ut og kritiserte Se og Hørs oppslag, svarte også sjefredaktør Ulf André Andersen i en kommentar på hvorfor Se og Hør mener saken om Marius Borg Høiby og hans nye kjæreste har offentlig interesse.

«Marius Borg Høiby er en del av Norges mest offentlige familie, og det er lang tradisjon for at relasjoner og nettverk i kongefamilien omtales offentlig», heter det blant annet fra Andersen.

Flere oppdrag

Senest i julen dukket kronprinsesse Mette-Marit (44), kronprins Haakon (44), Marius Borg Høiby (20) og Oslo-ordfører Marianne Borgen (66) opp i samlet lag på Storo for å spise lunsj på Egon, i forbindelse med en julefeiring for de vanskeligstilte.

Dagbladet har listet opp flere slike offisielle besøk og oppdrag som Marius har vært deltakende i de siste årene - blant annet under barnetoget på Skaugum 17. mai 2015.

Medieopperksomheten i kjølvannet av Se og Hørs oppslag i påsken, har vært stor. Marius er imidlertid ikke ukjent med å skape overskrifter. Han har blant annet vært med i TV-serien «Skam», deler tidvis private bilder på Instagram og forsøkte å selge en luksusveske på Finn.no - med Slottet som adresse.

Da kronprinsessen kom med sitt åpne brev i 2017, gikk også daværende sjefredaktør i Se og Hør, Ellen Arnstad, ut og svarte på hvorfor Marius må regnes som en offentlig person.

LES OGSÅ: Bryter kongelig skikk gang på gang

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer