Prinsesse Ingrid Alexandra

Hinter: - Selvfølgelig en plan

Til høsten kan prinsesse Ingrid Alexandra igangsette planene sine.

NY ÆRA: Prinsesse Ingrid Alexandra er ferdig med videregående skole til sommeren. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
NY ÆRA: Prinsesse Ingrid Alexandra er ferdig med videregående skole til sommeren. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prinsesse Ingrid Alexandra (19) går en spennende tid i møte. Til våren er hun russ, og i juni avslutter hun 13 års skolegang.

De tre siste årene på Elvebakken videregående skole i Oslo, hvor hun har gått på studiespesialisering - et studieforberedende, allmennfaglig utdanningsprogram, er med andre ord snart ved veis ende.

Til høsten venter et hav av muligheter. For selv om yrkesveien hennes var gitt allerede den dagen hun ble født, står prinsessen fritt til å velge studier.

AVBILDET SAMMEN: Her kjører prinsesse Ingrid Alexandra og kjæresten Magnus inn til Skaugum sammen. Bilder: Andreas Fadum. Reporter: Caroline Vagle. Video: NRK. Klipp: Celina Morken. Se flere bilder her: https://www.seher.no/kongelig/tatt-pa-fersken-med-magnus/77008540 Vis mer

Og planen skal være klar:

– Jeg har selvfølgelig en plan. Men jeg ønsker ikke å dele den, for da setter jeg opp en viss forventning til meg selv som ikke er nødvendig. Og så endrer jeg planer hele tiden. Vi får bare vente og se hva det blir til slutt, sa prinsessen til VG i forbindelse med myndighetsdagen i fjor.

Vil til utlandet

Selv om Ingrid forståelig nok vil holde planen for seg selv, har hun gitt noen hint på veien. Hun har blant annet sagt at hun har lyst å studere i utlandet, slik som pappa kronprins Haakon (49).

Kronprinsen tok en bachelor i statsvitenskap på Berkeley utenfor San Francisco i USA, hvor han var fra 1996 til 1999. Og han har ikke lagt skjul på at valget falt på USA fordi han ville komme seg langt bort.

TILBAKE: I 2013 var kronprinsen tilbake på Berkeley, hvor han fikk vise kronprinsesse Mette-Marit hvor han tilbragte studietiden. Foto: Lise Åserud / NTB
TILBAKE: I 2013 var kronprinsen tilbake på Berkeley, hvor han fikk vise kronprinsesse Mette-Marit hvor han tilbragte studietiden. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

– Grunnen til at jeg valgte Berkeley var at det var langt unna Norge, sa kronprinsen under åpningen av Internasjonaliseringskonferansen i Bergen i 2013 ifølge forskerforum.no.

Kronprinsen fortalte ved samme anledning også om betydningen denne perioden har hatt for ham som menneske:

RYKTER: Vi møtte Birk Ruud på NorwayCup sin verdikamp, og tok en prat om kjærligheten, sommeren og Ingrid Alexandra-ryktene. Video: Luna Lea. Reporter: Nora Skavhaug. Vis mer

– Jeg fikk mye ut av studiene, men også veldig mye ut av studentlivet, foredragene, debattene og bare det å få venner som ga meg innblikk i hvordan andre tenker. Jeg fikk kanskje sett verden på en litt annen måte.

Kronprinsen oppfordret videre flere til å reise ut, og understrekte hvor viktig det er å få justert bildet av hva som er en normal måte å se verden på. Det er med andre ord svært sannsynlig at kronprinsen har snakket varmt om et utenlandsopphold til datteren.

Legestudier

Om Ingrid velger å reise lengst mulig bort, slik som far, gjenstår å se. Hennes kjæreste Magnus Heien Haugstad (22) studerer som kjent i Storbritannia, så det kan jo også være et aktuelt studiested for henne.

I så fall velger hun som bestefar kong Harald (85) og oldefar kong Olav, som begge studerte i England.

SNAKKER UT: Prinsesse Märtha Louise stilte i et stort intervju med SVT. Video: SVT/Min Sanning Vis mer

Hva prinsessen har lyst å studere er heller ikke kjent, men hun har fortalt at hun liker samfunnsgeografi, kjemi og engelsk godt. Dessuten har hun avslørt hva hennes mor, kronprinsesse Mette-Marit (49), synes hun bør studere.

– Mamma vil at jeg skal utdanne meg som lege, men vi får se, har prinsessen fortalt til NRK.

Forsvaret

Det er jo også godt mulig prinsessen velger forsvaret før studier. Hun har allerede fått en forsmak på hvordan livet der er, og gitt uttrykk for at hun liker det.

«VIXEN»: Prinsesse Märtha Louise i latter etter dette. Video: Vixen Vis mer

Ingrid Alexandra fikk tre drømmedager fra Forsvaret i 18-årsgave, som ga henne en innføring i både hæren, luftforsvaret og sjøforsvaret.

– Jeg lærte ekstremt mye om militæret på de turene. Det var også mine første offisielle oppdrag alene. Begge besøkene var fantastiske og veldig lærerike, har prinsessen sagt til NRK.

LÆRERIKT: Prinsessen Ingrid Alexandra synes besøkene hos Forsvaret har vært lærerike, men vil ikke røpe om hun ser for seg en fremtid der. Foto: Annika Byrde / NTB POOL
LÆRERIKT: Prinsessen Ingrid Alexandra synes besøkene hos Forsvaret har vært lærerike, men vil ikke røpe om hun ser for seg en fremtid der. Foto: Annika Byrde / NTB POOL Vis mer

Hun ville imidlertid ikke svare på om det blir militæret etter videregående.

– Jeg har verneplikt på lik linje med alle andre, men det står ikke noe i Grunnloven om at jeg trenger en militær utdannelse. Så ikke på grunn av rollen min i hvert fall, la hun til.

Bestemmer selv

Kronprins Haakon, som selv både gjennomførte førstegangstjenesten og tok utdanning i forsvaret, har sagt at barna hans skal få velge selv om de vil gjøre det samme.

– Det er nok ikke noe formelt som tilsier at de må, og at kongelige er nødt til det. Vi i generasjonene før har valgt det, litt ut ifra at vi synes det er en fornuftig måte å gjøre det på og ha en utdanning. Dermed kjenner man til Forsvaret. Når det gjelder mine barn får de bestemme det selv. Jeg er forelder og kan gi råd som alle andre foreldre, har han sagt til Soldatnytt.

HYLLEST: Leah Isadora Behn tok med seerne hjem i «Powerwomen» og hyllet moren Märtha Louise. Video: ViaPlay/Rød Løper Vis mer

Det blir med andre ord spennende å se om prinsessen gjør som sin far, eller om hun velger sin egen vei.

LES OGSÅ: Dette må du vite om Ingrid Alexandra

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer