17. mai:

Hilser på folket fra slottsbalkongen

Kongefamilien er på plass for å hilse på barnetoget i Oslo.

HILSER PÅ FOLKET: Kronprins Haakon, prins Sverre Magnus, prinsesse Ingrid Alexandra, kronprinsesse Mette-Marit, dronning Sonja og kong Harald er på plass på slottsbalkongen for å hilse på barnetoget. Foto: NTB Scanpix
HILSER PÅ FOLKET: Kronprins Haakon, prins Sverre Magnus, prinsesse Ingrid Alexandra, kronprinsesse Mette-Marit, dronning Sonja og kong Harald er på plass på slottsbalkongen for å hilse på barnetoget. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Seks medlemmer av kongefamilien er til stede på Slottsbalkongen da de første skolene i Oslo marsjerte forbi Slottet ved 10.30-tiden 17. mai.

Som ventet er ikke prinsesse Märta Louise (47) og hennes nye kjæreste, Durek Verrett (44) å se på slottsbalkongen.

Kronprinsfamilien, som tidligere i dag hilste på barnetoget fra trappa hjemme på Skaugum ikledd bunad, hadde for anledningen skiftet til kjoler og dress da de vinket til de oppmøtte.

HILSER PÅ FOLKET: Kongeparet og kronprinsfamilien er på plass på slottsbalkongen. Foto: NTB Scanpix.
HILSER PÅ FOLKET: Kongeparet og kronprinsfamilien er på plass på slottsbalkongen. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

Tradisjonen tro ønsket kronprinsfamilien i dag tidlig også 17. mai-toget i Asker velkommen fra trappen hjemme på Skaugum.

Omringet av norske flagg og jublende barn, smilte og vinket kronprins Haakon (45), kronprinsesse Mette-Marit (45), prinsesse Ingrid Alexandra (15) og prins Sverre Magnus (13) til folket. De tre førstnevnte ikedd bunad, og Sverre Magnus i en blå dress.

BUNAD: Kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit og prinsesse Ingrid Alexandra har alle på seg bunad. Prins Sverre Magnus har for anledningen på seg dress, og også familiens hunder er pyntet til 17. mai med sløyfer rundt halsen. Foto: Andreas Fadum
BUNAD: Kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit og prinsesse Ingrid Alexandra har alle på seg bunad. Prins Sverre Magnus har for anledningen på seg dress, og også familiens hunder er pyntet til 17. mai med sløyfer rundt halsen. Foto: Andreas Fadum Vis mer
MOR OG SØNN: Kronprinsesse Mette-Marit og prins Sverre Magnus. Sistnevnte har de siste årene hatt på seg bunad, men gikk i år for en mørkeblå dress. Foto: Andreas Fadum
MOR OG SØNN: Kronprinsesse Mette-Marit og prins Sverre Magnus. Sistnevnte har de siste årene hatt på seg bunad, men gikk i år for en mørkeblå dress. Foto: Andreas Fadum Vis mer

Familiens to hunder, Milly Kakao og Muffins Kråkebolle, var også på plass på trappen, begge pyntet med 17. mai-sløyfer på halsbåndet.

HUNDEKOS: Ingrid Alexandra tok seg tid til å kose med hundene. Foto: Andreas Fadum
HUNDEKOS: Ingrid Alexandra tok seg tid til å kose med hundene. Foto: Andreas Fadum Vis mer

Tradisjon

Helt siden 1946 har kronprinsfamilien hilst på toget utenfor Skaugum. Den gang var det kronprins Olav som ble spurt av Asker kommune om familien kunne tenke seg å ta imot barnetoget.

- Ja, gjerne, men da må det skje tidlig, før vi må reise til Slottet å hilse barnetoget der, var svaret.

Siden har det vært slik, og i dag er det kronprins Haakon og hans familie som holder fast ved skikken.

TRADISJON: Kronprinsfamilien stiller på trappen hvert år. Her er kronprinsesse Mette Marit og barna avbildet i 2018. Foto: NTB Scanpix
TRADISJON: Kronprinsfamilien stiller på trappen hvert år. Her er kronprinsesse Mette Marit og barna avbildet i 2018. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Senere på dagen tar kronprinsfamilien turen til slottet, og hilser på barnetoget fra slottsbalkongen, sammen med kong Harald (82) og dronning Sonja (81).

Feirer med kjæresten

Tirsdag ankom prinsesse Märtha Louise (47) sin nye kjæreste, amerikanske Durek Verrett (44), Norge, og de to skal feire nasjonaldagen sammen.

Tidligere denne uken repostet han følgende bilde på Instagram:

KLAR: Tirsdag ankom Verrett Norge, og repostet dette bildet på sin Instagram-historie. Foto: Instagram
KLAR: Tirsdag ankom Verrett Norge, og repostet dette bildet på sin Instagram-historie. Foto: Instagram Vis mer

Paret har imidlertid ikke villet dele mange detaljer om hvor eller hvordan paret skal feire dagen, men de blir trolig ikke å se på slottsbalkongen senere i dag.

Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, fortalte nylig at det ikke er tradisjon at Märtha Louise står sammen med kongeparet og kronprinsfamilien på balkongen.

- Hun gjorde det riktignok som barn og ungdom, men har ikke gjort det på mange, mange år. Så for dem som lurer på om de vil få se Durek på balkongen, er svaret nei, sa Vagle.

- Prinsessa og døtrene pleier imidlertid å være inne på slottet mens de andre jobber, og for den som ser godt, kan man muligens få et glimt av dem i vinduene.

Kongehuseksperten fortalte at de pleier å stå der og se toget sammen med blant andre prinsesse Astrid.

Vagle påpekte også at det i hvert fall ikke er noen tvil om at det å få oppleve nasjonaldagen fra orkesterplass, vil være en uforglemmelig opplevelse for Durek.

LES OGSÅ: - De kan ikke bo der lenger

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer